• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 42
Съвети за начинаещи готвачи.
MMIel - специалист
Абсолютно си прав. Много е важно при опушването да не изтича мазнината. Иначе пушеният бекон нямаше да е бекон :lol:
Потекоха ми лигите. Ще паля пак пушилнята в неделя. Дано да даде времето.
stiv1961 - майстор
Зависи от мат,риала в пушилнята.В нета има много рецепти, особено в руските сайтове :)
stiv1961 - майстор
Днес сложих термометъра, който MMIel ми подари/още веднъж благодаря/ :) .Обаче нямах време за тест.Жената утре е дежурна и си ходихме на село за малко.Най вече да стъкмя на един приятел едно валандарче/ 56 санта диаметър :-D / и да сложа термометъра.Е, хайде-тестове другата седмица, а по-другата ще има вече и свински мръвки за пушене :partyman:

Прикачен файл

031220111540.jpg

Прикачен файл

031220111541.jpg
MMIel - специалист
Браво, бат Стояне. Мислех че ще го мушнеш странично, че да не ти стърчи вътре като отвориш капака.
И за да не съм съвсем офф ето нещо от преди няколко часа.
Осоляването 15 часа. После изкисване за час и 6,5 часа в пушилнята на температури между 60 и 70 градуса по целзий. Останалото се вижда :drinkers:

Прикачен файл

IMGP2821f.jpg след осоляването

Прикачен файл

IMGP2823f.jpg зареждам пушилнята

Прикачен файл

IMGP2827f.jpg Тук още не е готово.

Прикачен файл

IMGP2837f.jpg Вече е готово.

Прикачен файл

IMGP2852f.jpg Да ми е сладко. :)
stiv1961 - майстор
MMIel написа:
Браво, бат Стояне. Мислех че ще го мушнеш странично, че да не ти стърчи вътре като отвориш капака
Отгоре е по-удобен за наблюдение :) , няма да пречи.А това, което показваш изглежда много по-хубаво от купешкото.Да ти е сладко :partyman:
bulhomes2 - майстор
http://vse-sam.ru/9875-koptilka-goryach ... ryuli.html
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Отправились на дачу, в баньке попарится и рыбку покоптить. Отидохме на вилата, в банята да се напарим и рибка да опушим. Но коптилку товарищ забыл. Но приятеля забравил пушилнята. Выкрутились подручными средствами, которые были найдены на чердаке. Направихме го с подръчни средства, които намерихме на чардака. Для небольшой кастрюльки изготовили на глазок решетку с ножками из сетки. За малката тенджерка на око направихме решетка. Обожгли ее на огне и поместили в кастрюлю. Обгорихме я на огъня и я сложихме в тенджерата. Высоту ножек решетки выбрали так, чтобы рыба находилась выше середины высоты кастрюльки. Височината на решетката избрахме така, че рибата да е над средната височина на тенджерката. Для дыма использовали опилки из лиственных пород дерева. За пушек използвахме талаш от широколистно дърво. Укладывали на дно слоем примерно 2 см. Правехме слой примерно 2 см. Перед каждой новой закладкой рыбы меняли и опилки. Преди всяко зареждане с риба сменяхме и талаша. Рыба получилась такая же вкусная, как и на обычной коптилке. Рибата стана толкова вкусна, колкото и в обикновенна пушилня. Единственный минус, из-за небольших размеров кастрюльки пришлось делать несколько подходов для того чтобы закоптить всю рыбу. Единствения минус бе, че заради малките размери на тенджерката се наложи на няколко пъти да пушим, за да опушим всичката риба. Рыба была просто пересыпана солью с вечера и поставлена в холодильник до утра. Рибата беше само посипана със сол предната вечер и оставена в хладилник до сутринта.
Последна промяна от bulhomes2 на съб яну 28, 2012 2:51 pm, променено общо 2 пъти.
Окака Чука - специалист
Булхомс-това в тенджерата на дъното какво е, и защо е?

А, да-и за костурчетата там дето са :) ... като гледам руснаците ги правят, както ние правим "маринованата копърка"-без да и чистят търбуха и люспите, директно в кюпа :-D
bulhomes2 - майстор
Не знам бе човек. Намерих го някъде и го цопнах тука. На талаш ми прилича.
Chefo77 - майстор
bulhomes2 написа:
Не знам бе човек. Намерих го някъде и го цопнах тука. На талаш ми прилича.
Для дыма использовали опилки из лиственных пород дерева

Май е талаш.
bulhomes2 - майстор
Добавих някакъв превод, но не претендирам за достоверност. Руския ми беше мноооого отдавна...
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 42

Тема "Опушване на месо и риба." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: