• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
preslav - майстор
filmatoplo написа:
По старата риза си има налеп , но дървата ми са сурови , като я разгоря той се отлепя , но после пак се полепя :wink: Новата риза е за допълнително улавяне на топлина , но така или иначе мощността на печката ще се увеличи с 2-3-4 киловата , 8 литра предполагам е серпентината на бойлера , или лирата,или един от радиаторите :) -ефекта предполагам ще е задоволителен -целя да се загрява водата на по-големи градуси от сегашните, но със същото количество дърва -ако успея да повиша градусите с 5 градуса -пак добре.Пак въпрос на сметки , ако сега 35 глидера хаш 600 ,1 лира 120/45 , и 80 литра бойлер серпентина -работят на 60 градуса , и повиша с 5 градуса водата -с колко повишавам мощността. :? :) .
Готин си ми и затова ти отговарям, но с уговорката, че никога не съм учил топлотехника и много неща са ми "тъмна Индия". Чувал съм само, че всички гонят по-ниска температура на топлоносителя (за да намалят загубите от преноса навярно). За мен правилния въпрос е с колко ще намалиш разхода на дърва (или друго гориво) при направените промени и при запазени параметри на отоплението? Нали в крайна сметка гонката е да се топлиш ефективно с по-малко разходи, а не да правиш къщата си "баня"!
filmatoplo - майстор
И двамата дрънкаме глупости за мощности и тем подобни :) -целта е да усвоя това топло което -така или иначе отива в комина , заради конструктивно нескопосаната водна риза -или умишленото премахване на таванчето заради фурната .Сметнах че приоритет сега ми е улавянето на топлото спрямо -2-3 задушавания на мръвки :wink: , тях пак ще си ги задуша във фурната , но ще почакам още 30 минути примерно. :wink: Като стане ще видим кой крив -кой прав :) за ефективността -аз искам със същото количество дърва да се топля повече.
preslav - майстор
filmatoplo написа:
И двамата дрънкаме глупости за мощности и тем подобни :) -целта е да усвоя това топло което -така или иначе отива в комина , заради конструктивно нескопосаната водна риза -или умишленото премахване на таванчето заради фурната .Сметнах че приоритет сега ми е улавянето на топлото спрямо -2-3 задушавания на мръвки :wink: , тях пак ще си ги задуша във фурната , но ще почакам още 30 минути примерно. :wink: Като стане ще видим кой крив -кой прав :) за ефективността -аз искам със същото количество дърва да се топля повече.
Някои неща не могат да се пресметнат преди да се опитат, но науката е точно това да се ползва готовия опит, а не непрекъснато да се открива топлата вода - това разбира се не е упрек към теб, просто дискусията ми навя спомен за един познат, който веднъж възкликна "остави теорията", от този момент не споря с този човек! От любов към спорта ще ти споделя, че в къщи все още пазя и паля (за кеф) нафтова печка, която е донесена някога от баща ми от Белгия. На изхода на горивната камера има радиатор, а след него четвъртит сандък (нали газовете отдават температурата си при разширение) - на 2 метра след печката (на макс) буриите могат да се държат (е малко пари), виждал съм бурии на "Юг-супер" червени. Печката е 18 BTU и харчи около 250 гр/час на максимум - прави си сметката къде са били хората преди 40-50 години и къде сме ние сега!
fbr - майстор
За да се усвоява повече топлина, при еднакви други условия, топлоносителя трябва да е с по-ниска температура. Справка: кондензните котли. А и с формули може да се докаже, тъй като във формулата участва температурната разлика между източника на топлина и топлоносителя, а при по-ниска температура на топлоносителя, разликата е по-голяма.
filmatoplo - майстор
Да -ще се усвоява температурата на газовете които отлитат в комина,и след извличането -температурата им ще спадне -това ли имаш предвид без друго да се променя.Сега ламарината на таванчето побелява - защо да се губи това , нека тая жега да иде в радиаторите отколкото в комина.
Последна промяна от filmatoplo на нед дек 04, 2011 6:06 pm, променено общо 1 път.
preslav - майстор
fbr написа:
За да се усвоява повече топлина, при еднакви други условия, топлоносителя трябва да е с по-ниска температура. Справка: кондензните котли. А и с формули може да се докаже, тъй като във формулата участва температурната разлика между източника на топлина и топлоносителя, а при по-ниска температура на топлоносителя, разликата е по-голяма.
Би ли го казал с прости думи, че е интересно!
Примерно, при еднакви други условия (качество на отоплението) температура на входа, температура а изхода, какво печелим при по-ниска температура на входа - остави формулите, дай практическите примери!
preslav - майстор
filmatoplo написа:
Да -ще се усвоява температурата на газовете които отлитат в комина,и след извличането -температурата им ще спадне -това ли имаш предвид без друго да се променя.Сега ламарината на таванчето побелява - защо да се губи това , нека тая жега да иде в радиаторите отколкото в комина.
Точно това - срещнах такава тема из форума или нета. Снижаването на температурата на газовете отлитащи в комина под определена стойност е опасно - не мога да цитирам стойности.
filmatoplo - майстор
Задълбаваме в едни теории :) - какво би станало ако моята добавка я има заводско в 12 или 15 киловатова печка без фурна -айде сега оспорете завода че греши нещо , правя ризата -паля и каквото стане :wink: , ако не даде резултат -режа с флекса и си остава по старому :wink: .Но всеки знае че ще има положителен ефект -дори да ми гори по още 2 цепеници на ден.Това моето усилване го има правено тук в форума със снимки даже -1 пич разглоби печката и си добави воден език , друг пак със снимки добави тръби - е аз пък риза :-D .
fbr - майстор
Преноса на топлина от едно тяло към друго тяло, зависи в голяма степен от температурите на двете тела. Ако приемем че огнището на котела е с константна температура, в смисъл че не зависи от други условия, то тогава, при по-ниска температура на другото тяло, което се явява водната риза, имаш по-голям пренос на топлина.
preslav - майстор
fbr написа:
Преноса на топлина от едно тяло към друго тяло, зависи в голяма степен от температурите на двете тела. Ако приемем че огнището на котела е с константна температура, в смисъл че не зависи от други условия, то тогава, при по-ниска температура на другото тяло, което се явява водната риза, имаш по-голям пренос на топлина.
Ако правилно съм те разбрал - ако печката си гори, но благодарение на по-големи радиатори или по-качествени, или повече на брой успея да върна в ризта топлоносител (вода) с по-ниска температура ще успея да "смукна" повече топло от ризата?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: