filmatoplo написа:По старата риза си има налеп , но дървата ми са сурови , като я разгоря той се отлепя , но после пак се полепяГотин си ми и затова ти отговарям, но с уговорката, че никога не съм учил топлотехника и много неща са ми "тъмна Индия". Чувал съм само, че всички гонят по-ниска температура на топлоносителя (за да намалят загубите от преноса навярно). За мен правилния въпрос е с колко ще намалиш разхода на дърва (или друго гориво) при направените промени и при запазени параметри на отоплението? Нали в крайна сметка гонката е да се топлиш ефективно с по-малко разходи, а не да правиш къщата си "баня"!Новата риза е за допълнително улавяне на топлина , но така или иначе мощността на печката ще се увеличи с 2-3-4 киловата , 8 литра предполагам е серпентината на бойлера , или лирата,или един от радиаторите
-ефекта предполагам ще е задоволителен -целя да се загрява водата на по-големи градуси от сегашните, но със същото количество дърва -ако успея да повиша градусите с 5 градуса -пак добре.Пак въпрос на сметки , ако сега 35 глидера хаш 600 ,1 лира 120/45 , и 80 литра бойлер серпентина -работят на 60 градуса , и повиша с 5 градуса водата -с колко повишавам мощността.
![]()
.