• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 43
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
8180 - майстор
Не ми е много работа и от климатици не разбирам, но Ви чета втори ден и ще спомена две три неща:
1. Питал съм няколко пъти занимаващи се с тази техника да ми обяснят на по-сериозен технически език що е туй "инверторен климатик" - без успех.
Горе-долу приказки като от предложения по-горе линк:
http://www.invertorni.klimatici.com/ind ... 0&Itemid=1
В него намирам само няколко верни изречения и то под условие. Например тези две:
"Инверторът е електрононен контролер, който преубразува постоянният ток в променлив. По този начин е възможно плавно да се регулират оборотите на компресора, а от там и мощността му."
Верни са и преди години приех, че това обосновава наименованието "инверторен".
Само ЧЕ:
Доколкото ми достигат познанията, това важи за компресори с АС мотори.
Разбирам, обаче, че модерните и върхови модели са с DC мотори, където управление чрез честота ми е доста некомфортно. За тези мотори би трябвало да е достатъчно управление от типа, който всички имаме в инструментите си, а именно по напрежение. С това понятието "инверторен" става некоректно за мен.
2. Във въпросния линк е дадена сравнителна картинка и тя отговаря на повечето рекламни твърдения, но не и на истината.
Регулирането на мощността няма как да я УВЕЛИЧИ - може само да я намали спрямо максимума. Според обясненията, при сравними климатици, конвенционалният ще работи с максималната си мощност и по червената линия, а не обратното, както е показано.
Отделно, че не съществуват в природата процеси (управляеми или не), в които да има вертикални участъци (демек, мигновени изменения на параметъра), както там е със сивата графика.
3. Прецизността на поддържане на температурите на днешен ден се определя от контролера и закона за регулиране, заложен в него. Никакъв проблем не е да се формират изпреварващи управления и да се предотврати това (смешно за мен) "засилване" на компресора и пререгулиране.
Дори и в най-простите двупозиционни системи за регулиране, това може да се постигне с намаляване на хистерезиса (например). Тук ще се застраховам с едно, АКО механиката го позволява, защото от климатици не разбирам.
Ще добавя само, че тези управления на днешен ден са "стотинки" като себестойност и вероятно се плаща прескъпо за "лакърдиите".
4. Практически всичко, което се показа като данни в темата, ми звучи прекалено комерсиално и хилаво технически.
Не ангажирам никого с мнението си.
1115 - специалист
preslav написа:
1115 написа:
Електрониката не е голям консуматор, но все пак има загуби в часта с инвертора (преобразуване в прав ток и други).
Извини ме за невежеството, но зарядното за компютъра ми е 15 V - 4 A и грее като печка, нямам никаква представа колко грее един инвертор за 1.1 kW или повече, може аналогията да не е пълна, но знам импулсни захранвания на компютри, които непрекъснато се обдухват с вентилатори - инверторната част от електрониката охлажда ли се по някакъв начин?
Силовите транзистори (блок) са монтирани на радиатор, който се обдухва от перката.

Прикачен файл

014900990.jpg
014900990.jpg (64.05 KиБ) Видяна 3327 пъти
valentino76bs - майстор
Само забележете КОП 6.4,мисля че коментара от тук нататък е излишен.....:).....http://clima-design.bg/140,ras-281pdr-s ... eikai.html
1115 - специалист
valentino76bs написа:
Само забележете КОП 6.4,мисля че коментара от тук нататък е излишен.....:).....http://clima-design.bg/140,ras-281pdr-s ... eikai.html
И цената не е лоша, но предполагам че както при КОП_а има нещо нередно.
valentino76bs - майстор
1115 написа:
valentino76bs написа:
И цената не е лоша, но предполагам че както при КОП_а има нещо нередно.
Има да цената 3500...:)....
torbalan - Дървен философ
preslav написа:
torbalan написа:
някой по-горе писа - трябва да се направи експеримент с две машини, като е задължително в случая да са на един производител и от един клас...Точно тук ударих на камък - не можах да създам еднакви условия за работа, а от там и сравнението ми няма как да е коректно.

аз зададох един въпрос, ама никой дори не прави опит да отговори...

представете си един климатик - да кажем инверторен... веднъж го управлявате по мощност, а втори път влючено/изключено...

от къде ще дойде разлика в КОП-а? Мисля, че 1115 се опита да отговори на въпроса ти визирайки гъстота на маслото в компресора, пускови токове и т.н. но не казвайки нищо за собствената консумация на електрониката и други фактори за които видях, че говориш по-нататък в поста си.

п.п.

хм
я да взема да си отговоря сам...

КОП-а на термопомпата зависи от температурата на изхода на компресора...
може би в тази посока трябва да се мисли :) Това не ми е понятно, но със сигурност има специалисти, които да го обяснят.

дори има логика при режим на работа включено/изключено КПД-то да е малко по-голямо, защото машината ще работи при оптимални параметри... С това съм напълно и безрезервно съгласен - убеден съм, че ефективността на хладилната машина рязко спада при промяна на работна температура и налягания, а именно това се случва при промяна на оборотите на компресора.
и както е добре известно - при отклоняване от оптималните параметри - на всяка топлинна машина КПД-то намалява... Извинявай, че преповторих извода ти, но съм напълно съгласен!

стъпка по стъпка...

за гъстотата на маслото и за това, че на компресора не му е кеф, като го стартират при ниска температура съм напълно съгласен.... също и за това, че при тези условия се износва бързо...

май за това са измислили инверторните климатици, да не им изстива масълцето...

а защо СОР-а е по-голям, когато компресора грее фреона до по-ниска температура... отговора е подобен на отговора на въпроса "Защо когато помпата качва водата на 5 метра харчи по-малко енергия, отколкото ако качва водата на 10 метра?"

и мисля, че е крайно време, пишещите тук да започнат да правят разлика между реклама и технически данни...
рекламата е всичко онова изписано с големи букви и графики, което ви убеждава, че купувате най-съвършенното устройство на планетата...
а техническите данни в общия случай са изписани някъде на последните страници със ситни букви...че често пъти и изобщо ги няма :)
valentino76bs - майстор
и мисля, че е крайно време, пишещите тук да започнат да правят разлика между реклама и технически данни...
рекламата е всичко онова изписано с големи букви и графики, което ви убеждава, че купувате най-съвършенното устройство на планетата...
а техническите данни в общия случай са изписани някъде на последните страници със ситни букви...че често пъти и изобщо ги няма :)[/quote]

Точно. Има голямо разминаване в данните който дават в големите магазини и вериги продаващи клими...истината е в сервизните данни на фирмите производител,който са публикувани в нета ,всеки сам може да си направи изводи.Има инвертори които при +7 имат един добър КОП /който се дава като рекламна характеристика//но при минусови градуси са пълна трагедия,докато истинските клима при минуса си казва думата откъм разход комфорт и т.н. нооооооо фактора цена ..... :)
lecki - специалист
8081, много верни разсъждения,( аз също не знаех точно в какво е разликата преди 5 години )
инверторните климатици са два типа - DC инвертор при които се изправя мрежовото
напрежение и след това се преобразува по сложен закон при които се отчитат отношението
напрежение/честота и особенностите на асинхронния двигател(трифазен) на компресора, така се постига наи-голям диапазон на регулиране.
Вторият тип е с прост фазов регулатор (мисля DD - direct drive се наричат) които регулира ефективната стоиност на напрежението
на монофазен асинхронен двигател, този начин е с по малък диапазон на регулиране.
При всички случаи на регулиране ел.мотора работи с по-малък КПД от нерегулирания
плюс загубите в инвертора на око го определям към 5% загуби (в оптималния случаи).
COP-а зависи основно от КПД на компресора, площа на топлообменниците, загубите по
тръбите и типа фреон.
Не виждам причини инверторните да консумират значително мо малко енергия (заради
евентуалните цикли на размразяване при конвенционалните), даже в някои случаи може да
е обратното.
И аз мисля че само комфорта е по голям с инверторните.
fox_vt - майстор
1115 написа:
И ти нещо си в голяма заблуда - няма как КПД да достигне 100%, а за 300...400%, че и 1000% не е възможно да се говори.
Ама че си забавен :hallo: да го кажа така КПД и COP= на едно и също нещо,сега трябва и доказателство.Коп значи коефициент на преобразуване,кпд значи коефициент на полезно действие,до тук ясно.Да видим кво ще каже уикипедията[url]http://bg.wikipedia.org/wiki/Коефициент ... йствие[url] такаа и там пише следното
Коефициентът на полезно действие (КПД) е характеристика, която отразява ефективността на система, служеща за преобразуване на енергия. Определя се като съотношението между изходящата полезна енергия и енергията, подадена към системата и представлява число от 0 до 1 (от 0 до 100%).
Тей стигнахме пак до преобразуването на енергия също както и коп,а на картинката ясно е показано какво точно е кпд но какво ще се получи ако на картинката поставим климатични стойности.И по точно входяща 1кв ток изходяща 3кв топлина,има ли такава машина има,работи ли работи.В противоречие ли е със картинката не,в противоречие ли е със ЗЗЕ (закона за запазване на енергията) не и какво следва щом не е в противоречие значи работи.И при тези данни влизащо 1 излизащо 3 колко е КПД :?: 300% колко е коп 3.Колко пъти повече са 300% 3 пъти спрямо вкараната енергия,колко пъти е коп 3 пак 3 пъти спрямо вкараната.Въпроси :rolleyes: Нали ви стана ясно че това е валидно само за климатик да не си помислите че става въпрос за перпетуум мобиле такова животно няма :-D
Сега по темата тва за маслото ми се струва несериозно за колко време мислите че се стопля :) пак ви казвам обърнете внимание на факта че най икономичните климатици са с DC мотор което в комбинация с импулсно захранване явно е по икономично.
Тани - модератор
Относно изстиването на маслото - повечето износени инвертори не могат да тръгнат, ако ги изключиш за няколко часа в студа , докато тези проблеми ги няма при конвенционалните . Явно инверторните се опитват да тръгнат плавно ,а обикновените винаги си тръгват на пълна мощност. Това "предимство" на инверторите не виждам от къде си го измислихте. Реално това е разлика между климатик оставен да работи денонощно и климатик, който се пуска инцидентно. Ако е оставен да работи постоянно , няма време да му изстине маслото ! При минусови температури със сигурност температурата в стаята ще падне с градус по-бързо , отколкото ще изстине маслото в компресора!
hladnia написа:
Обикновените климатици са съоражени с компресори, които просто получават захранване и работят с цялата си мощност докато температурата в помещението, която сме задали бъде достигната.
Поради инертността на системата, климатика, които е получил някаква "засилка" дори подминава зададената температура, което се оказва доста излишен разход на електричество.
Това може да го прочетеш в рекламите , но НЕ Е ВЯРНО! От графиката ясно се вижда , че ако инвертора поддържа приблизително еднаква температура , то конвенционалния както казваш се засилва и ако е настроен на 25°С изключва чак на да речем 27°С .Дотук всичко е както е описано в рекламите , но това е само половината истина другата част следва след като включи климатика , а това ако съдим от графиката трябва да стане на 23°С . На практика енергията , която е преразход , защото климатика работи повече до изключване след това се компенсира от икономията от по-късното включване на климатика!
fox_vt написа:
Ама че си забавен :hallo: да го кажа така КПД и COP= на едно и също нещо
Не е едно и също! Представи си климатика като печка на въглища. Въглищата са ти в мазето и за да пренесеш една кофа изразходваш единица енергия. При горенето се отделят да речем 1000 пъти повече енергия. Тогава COP на системата ще е 1000 . Ако въглищата са ти на терасата СОР ще стане 5000 . А колко ще се промени КПД на камината? От тази кофа ще отдели ли 5 пъти повече енергия?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 43

Тема "Кое прави инверторните климатици по-икономични?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: