Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fox_vt - майстор
Абе колега какъв е този маркуч и връзка при ППР тръби бре да нямаш предвид ПЕ/АЛ/ПЕ тръби.Иначе и двата вида тръби издържат на голямо налягане но ппр омекват при 90 градуса.Тея тръби над П3 къде отиват,системата отворена ли е към атмосферата?Даже и да има запушен радиатор няма да е проблем ще се байпасира през другите трябва всички да са запушени за да стане квото и да било.
kretio74 - специалист
Благодаря за отговорите. Системата е отворена като Разширителния съд е над Р6. Радиаторите са проверени и изчистени предварително със специален препарат за котлен камък. От котела до 1етаж отива тръба ППР 40мм(1/14) от 1ви етаж до втория отива 32мм ППР. връзката на РС е с ППР. Маркучите са автомобилни и са залепени и затегнати на ППР. Имам съмнения, че тръбите са с много голям дебит и радиаторите не могат да го поемат. Та затова си мислех за БАЙПАС над Р3 (необитавана нова стая без радиатор до която стигат изводи и са затапени с обезвъздушители). Радиаторите са от Форд Дизел. само един е от Фиат Дукато Дизел. За топлене топлят НЕВЕРОЯТНО но защо е толкова голямо налягането. Възможно ли е котела да е много мощен. Цялата система събира около 60-70л вода като в котела са около 20-25л. Загрява до 40-50г. за около10мин. а за около 15 обръща водата без помпата (гравитачно). Аз съм от серията направи си сам поради БЕЗПАРИЧИЕ. Не вярвам някой да искада се вкарва в филм ако има финансовата възможност да си плати и някой друг да му мисли за всичко.

Прикачен файл

Photo0231.jpg

Прикачен файл

Photo0230.jpg

Прикачен файл

Photo0228.jpg
Photo0228.jpg (116.82 KиБ) Видяна 4268 пъти

Прикачен файл

Photo0227.jpg

Прикачен файл

Photo0225.jpg
LazarGanev - "Велик майстор"
Ти гледай твоите съграждани от Силпа да не ти откраднат идеята за конвекторите :wink:
KStv - помощник
Колега, какво е налягането в системата, монтирай манометър. Има редуктори за намаляване на налягането, но в случая /отворена система/ нямам идея къде и може ли въобще да се монтира.
kuuuuuul - майстор
И аз имах включен авт.радиатор и никога на съм имал проблем,отворена с-ма но с помпа.Просто няма логика да се вдига налягането в отв.с-ма :? Да не би просто скобата на изпусналия маркуч да се е разхлабила :? За да е сигурно че е от налягането трябва да сложиш манометър.

П.П. Изпреварили са ме.
kretio74 - специалист
kuuuuuul написа:
И аз имах включен авт.радиатор и никога на съм имал проблем,отворена с-ма но с помпа.Просто няма логика да се вдига налягането в отв.с-ма :? Да не би просто скобата на изпусналия маркуч да се е разхлабила :? За да е сигурно че е от налягането трябва да сложиш манометър.

П.П. Изпреварили са ме.
Къде да сложа манометъра до котела или до РС
Ahmakov - специалист
kretio74 написа:
... Маркучите са автомобилни и са залепени и затегнати на ППР. Имам съмнения, че тръбите са с много голям дебит и радиаторите не могат да го поемат...
Дебита на тръбите и на радиаторите не може да е различен, колкото минава през тръбите толкова и през радиаторите.
kretio74 написа:
...Та затова си мислех за БАЙПАС над Р3 (необитавана нова стая без радиатор до която стигат изводи и са затапени с обезвъздушители)...
Байпас няма да помогне. Налягането в системата е от височината на която е РС.
kretio74 написа:
... За топлене топлят НЕВЕРОЯТНО но защо е толкова голямо налягането. Възможно ли е котела да е много мощен. Цялата система събира около 60-70л вода като в котела са около 20-25л. Загрява до 40-50г. за около10мин. а за около 15 обръща водата без помпата (гравитачно)...
Налягането в системата си е нормално. Котела е меко казано малък за тези "конвектори".
Системата е много несигурна. За да не ти изкачат маркучите, ги замени с връзки на резба.
Може да сложиш манометър долу при котела, но няма да промени нишо, просто ще ти даде само информация.
torbalan - Дървен философ
какъв манометър в гравитачна отворена система...

за да се дигне налягането системата трябва да е запушена и котела да кипне...

някакъв друг проблем има :)

сигурно запушена тръба някъде... това не че не може с манометър да се хване, но по-лесно става с изпразване на системата и надуване с уста :)
или по-скоро си мисля, че това изпускане на маркуча няма нищо общо с налягането :)
защото ако изпусне тая скоба от високо налягане, в стаята ще стане мад и маскара... сума литри вода ще се излеят :)
Последна промяна от torbalan на пет дек 09, 2011 9:53 am, променено общо 1 път.
AntonBM - специалист
Чесах се, чудих се, но не се сещам защо става така :? При отворена инсталация и разширителен съд монтиран на 3-ти етаж налагането не може да превишава 1 Bar. Тези маркучи би трябвало да го издържат. Автомобилните радиатори наистина са над 80 kW единият, но при принудително обдухване с вентилатор. Така монтирани не е ясно какво топлоотдаване имат, но то вероятно е по-добро от радиатор със същия като техният габарит. Единственото нещо, за което се сещам е проблем с разширителният съд – затворен кран между него и котела или нещо друго пречи на водата да стигне до него.
П.П. Ahmakov, котела вдига температура за 10-15 минути! Не е малък, по-скоро обратното, но щом температурата не надхвърля 95°С вероятно си е добре. Отворените системи с естествена циркулация са едни от най-сигурните (само да не им замръзне РС, че тогава гърмят). Бързаш с изводите. На неговата система не ми харесва това, че е ползвал PPR-тръби за инсталация с естествена циркулация, но и тя би трябвало да работи... Не ми харесва, защото PPR-то при висока температура се раздува и при ниски налягания и има големи линейни разширения, а инсталациите с естествена циркулация работят винаги при високи температури, обикновено 70-95° на топлата и 20-25° по-ниска на връщащата.
kretio74, пусни една снимка и на разширителният съд.
Последна промяна от AntonBM(стар) на пет дек 09, 2011 9:58 am, променено общо 1 път.
torbalan - Дървен философ
е, то би требвало едно предпазно клапанче да се сложи около котела някъде, за случайите, в които разширителния съд е замръзнал...

че миналата зима имаше смъртен случай в едно съседно село от взривил се котел....

Тема "Спешен проблем HELP .РЕШЕН !!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: