Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
Сложни са изчисленията. И да ти ги изпратя няма да се оправиш. Има твърде много параметри, които няма как да изчислиш, без да имаш специализирани каталози и отлични познания в термодинамиката. По-лесно е да го замериш с топломер. Друг груб начин за определяне е по количество изгорено гориво при известна калоричност на горивото и ориентировъчно КПД. Повечето производители на котли си замерват мощността с топломер. КПД-то също го вадят по разлика на вложена към получеана енергия.
walko - специалист
Прости невежеството ми Sian но това: За 240м3 са достатъчни 100w на 1м3, не го разбрах!
Това прави 24 000w или 24kw за тези 240м3, които всъщност са 100м2 при стандартно стройтелство 2,5м. височина..... е почти! Не е ли прекалено по тази сметка!
Аз отоплявах къщата на бившата 100м2 с 15kw водна риза+бойлер (на Деста) и го бях сметнал перфектно работеше при 45гр. на водата!
Благодаря и на всички останали че се отзовахте .... по груби сметки 1м2 площ на водната риза и обем 12-15 литра все трябва да стигне за 80м2 жилищна площ около 190м3 ( че са ми ниски таваните)
Тя идеята ми е малко щуричка продават в бриколаж едни камери за вграждане френски (всичко е от чугун) здрава работа ...вечна! Обаче без водна риза, и само 600лв. та идеята е да си направя аз водната риза защото тези с фабрична такава струват по 1500-2000лв. френските и по 900-1500 българските!
А за капак въпросните горивни камери в бриколаж са направено да се разглобяват и са крепат на шпилки и вкарването на водна риза вътре няма да е трудно!
За сега това е само идея може и да отпадне, но все пак и форума и "направи си сам"! :-D

Прикачен файл

Снимка015.jpg

Прикачен файл

Снимка017.jpg

Прикачен файл

Снимка016.jpg
sian - специалист
Залагаш в сметките 100w на 1м3 отопляем обем. Ползвай го и за радиаторите.
joro_vn - специалист
Без да съм специалист, но 100 W на 1 м3 е май за тенекиена барака. За средно изолирана къща грубата сметка е 50W на кубик. А ако е маниашки изолирана още по-малко.
AntonBM - специалист
Постоянно правя изчисления на различни помещения. joro_vn е прав.
За сгради строени в периода 1998-2004 получавам средно по 60W/m³.
За сгради строени 2005-2009 получавам средно по 40W/m³, а за по-новите стига до 25 W/m³.
Числата по-горе са при спазване на строителните норми към момента на построяването им. По принцип се спазват, рядко някой се прави на тарикат.
walko - специалист
Това за което и тримата по-горе говорите си го знам, така смятах радиаторите в къщата на бившата по 60w на куб. м. и за всяка стая си сметнах нужния радиатор, после отидох в магазина и взех камера с нужната мощност +3 kw запас, получи се идеално, дори се оказа в повече но така и исках да е! А беше в повече защото къщата я правих с 5см. изолация и PVC дограма! За нея сте абсолютно прави! :supz:
Но въпроса е друг, трябва да сметна обратното на това! Знам какви радиатори са ми нужни, но как да знам че водната риза която планувам да правя ще е достатъчно мощна че да ги захрани и сметката да излезе поне нула на нула, а за предпочитане и в плюс откъм запас.
Камината от снимката съм връзвал сам по горните сметки и работи прекрасно но камерата е от магазина и си има киловатите на етикета, аз правих само облицовката. Сега обаче мислех да се пробвам и с водната риза,да си направя сам, но незнам какви размери са ми нужни за моите 70м2. Трябва да постигна нещо към 10kw че да вържа и бойлера! Но не повече! :?
Това беше въпроса!
А другият е дали нужните ми размери ще ги сместя във френската горивна камера! Тази от предишният ми пост, то на етикета и пише 14kw, ама тя е без водна риза, аз мисля да се пробвам да я ъпгреидвам! :-D
Защото може да се разглобява! Всяка стена е отделна чугунена плоча и се държат на шпилки 6мм. (на едната снимка се виждат) и така може вътре да се послави водната риза и да се сглоби пак, дори ако не спига нагревна площ имам и идея да махна горната плоча (тя е хиризонтална и да изградя по-висока пирамидална. Но незнам към каква нагрева площ да се стремя за да постигна 10kw мощност на ризата

Благодаря много и за поста на Цецо!
Това е хубаво, но не искам котле! А ако го карам по аналогия! Котлето там е с площ 2,4м2 и дават 21kw, значи ако аз направя ризата с площ 1-1,2м2 ще ми стигне!
Но да топлиш с тая ламя само 76м2 ми се струва прекалено! То бива презапасяване, ама ти май се готвиш за ледников период! :-D

Прикачен файл

P1020.JPG.jpg
P1020.JPG.jpg (21.69 KиБ) Видяна 7991 пъти
Последна промяна от walko на ср дек 14, 2011 2:38 pm, променено общо 2 пъти.
torbalan - Дървен философ
защо не разгледаш някоя готова, чиято мощност я пише в спецификацията...

другото, което ми хрумва е проба/грешка...
walko - специалист
torbalan написа:

Май така ще е! Отивам в магазина с ролетката и почвам мерене на ред докато не ме изгонят! :-D
Но с проба грешка не става, още не съм купил горивната камера, ако не става просто ще се примиря да дам двойно повече пари за готова!
И изобщо "Нема начин да нема начин!" :-D
sian - специалист
walko написа:
torbalan написа:

Май така ще е! Отивам в магазина с ролетката и почвам мерене на ред докато не ме изгонят! :-D
Но с проба грешка не става, още не съм купил горивната камера, ако не става просто ще се примиря да дам двойно повече пари за готова!
И изобщо "Нема начин да нема начин!" :-D
Това сролетката съм го правил , опитай и ти... Попадал съм на водна риза 0,6м2 с обявена мощност 12Кв. на ризата, опитай и пиши за резултатите ще е интересно.
AntonBM - специалист
Много е важно, къде ще ги сложиш тези водни ризи. Не хванеш ли пламъка отгоре, забрави да докараш прилична мощност. И аз съм си играл да вграждам ризи и първоначално бях сложил 3 от 3-те страни, но ефект усетих, след като ги свързах с една отгоре (моята камина беше зидана и голяма – имаше възможност). За съжаление нямам снимки. В Боровец я правихме, а аз съм от Бургас и няма да бия път за да я снимам

Тема "изчисленя киловати котле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: