Сложни са изчисленията. И да ти ги изпратя няма да се оправиш. Има твърде много параметри, които няма как да изчислиш, без да имаш специализирани каталози и отлични познания в термодинамиката. По-лесно е да го замериш с топломер. Друг груб начин за определяне е по количество изгорено гориво при известна калоричност на горивото и ориентировъчно КПД. Повечето производители на котли си замерват мощността с топломер. КПД-то също го вадят по разлика на вложена към получеана енергия.
Това прави 24 000w или 24kw за тези 240м3, които всъщност са 100м2 при стандартно стройтелство 2,5м. височина..... е почти! Не е ли прекалено по тази сметка!
Аз отоплявах къщата на бившата 100м2 с 15kw водна риза+бойлер (на Деста) и го бях сметнал перфектно работеше при 45гр. на водата!
Благодаря и на всички останали че се отзовахте .... по груби сметки 1м2 площ на водната риза и обем 12-15 литра все трябва да стигне за 80м2 жилищна площ около 190м3 ( че са ми ниски таваните)
Тя идеята ми е малко щуричка продават в бриколаж едни камери за вграждане френски (всичко е от чугун) здрава работа ...вечна! Обаче без водна риза, и само 600лв. та идеята е да си направя аз водната риза защото тези с фабрична такава струват по 1500-2000лв. френските и по 900-1500 българските!
А за капак въпросните горивни камери в бриколаж са направено да се разглобяват и са крепат на шпилки и вкарването на водна риза вътре няма да е трудно!
За сега това е само идея може и да отпадне, но все пак и форума и "направи си сам"!