Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
velsi - Почетен майстор
lyubohar написа:
Първо темата ми е,че търся такава контакт-фасунга.
Което автоматично би могло да я класифицира като обява. Пък и няма нищо общо с тематиката на форума! Доколкото разбирам няма да си правиш такава фасунка, макар че би могло и аз точно така бих постъпил. Така, че не роптай.
PCL82 - майстор
На въпросът от къде да намериш такава фасунга-контакт, за София се сещам 3 места:
Магазин София електроник/Микона на ул. Цар Симеон между бул. Мария Луиза и ул. Княз Борис I от страната на халите. Второто място е на и около женския пазар и третото е битака в Малашевци.

Аз лично имам една бакелитова (не е българска) датираща от 30-те-40-те години, която намерих в мазето на една моя леля.

Можеш да си направиш сам по стабилна. Ще вземеш изтърбушена енергоспестяваща крушка (трябва ти само тялото и цокъла). Ще запоиш кабел, който ще осигуриш срещу опън в кутийката, а на другият край слагаш разклонител. Или намираш стара изгоряла крушка (българска с месингов цокъл или руска с цокъл от поцинкована ламарина), защото новите цокли са алуминиеви и залепяш цокъла за парче ПВЦ тръба след като си запоил кабела.

Имай предвид, че стандартните фасунги са за максимален ток 4А, а ключвовете са за ток 6 или 10А.
Претоварването им може да ги повреди. Ако мазето е влажно ще има окислявания и повредата ще е по-скоро.

Аз лично така съм включвал бормашина 650Вт в мазето 2 пъти. Даже сами разказвали, че в такава фасунга са включвали електрожен и успешно са поставили метална врата на мазе, но ключът на лампата бил сдал след това.

И накрая за да ми е чиста съвестта: Тези фасунги са забранени, защото нямат заземяване с което крият риск от токов удар и претоварване на инсталацията!
Neno Er - специалист
zz_stefanov написа:
... половината мази на блока са на тавана....
Много интересно.
В нашия блок мазите са си в мазите, а таванските стаи, на тавана. :?
А т.н. контакт-фасунга се казва и щекерфасунга.
И наистина не е за предпочитане ползването им.
zz_stefanov - майстор
И мен ми беше интересно, но на всеки апартамент се полага по едно помещение, като половината са под покрива (блока е 13 етажа с един вход) :)
darken_nz - специалист
Съжалявам, че събуждам умряла тема, но реших и аз да постна.
http://www.tpetrov.com/search.php?prod=FAS+P207A
Това тук е линк към магазина на петров.
И аз имам една подобна джаджа и я ползвам някой път, като спрат тока от енергото и ми трябва, а нямам изведен контакт. НИКОГА не съм използвал това за да крада ток и НИКОГА не съм крал!
Вярно е, че и не включвам големи мощности.
Първия път като си търсех в града ми казаха, че били забранени и се наложи сам да си измайсторя нещо, а като видях това взех и него - да има :-D
Вече хората да си преценят сами и да си решават.
fikata - майстор
и я ползвам някой път, като спрат тока от енергото и ми трябва, а нямам изведен контакт
И как я ползваш тази фасунга-разклонител като са ти спрели тока? :?
darken_nz - специалист
Ами мисля, че споменах инвертор :) .
vvventsi - специалист
darken_nz написа:
Ами мисля, че споменах инвертор :) .
този инвертор,изхода му не е ли контакт за щепсел?
darken_nz - специалист
Към този инвертор има накичени лампи и още някой друг приоритетен консуматор.
Това, че е контакт не значи, че не можем да си навържем веригите - важното е, да не го претоварим, а иначе на него хич не му пука дали има два консуматора в разклонител, или повече с по-малка мощност.
vvventsi - специалист
имам предвид какъв е смисъла от щепсел да преминеш на фасонка от фасонка пак към щепсел?

Тема "контакт-фасунга" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: