lyubohar написа:Първо темата ми е,че търся такава контакт-фасунга.Което автоматично би могло да я класифицира като обява. Пък и няма нищо общо с тематиката на форума! Доколкото разбирам няма да си правиш такава фасунка, макар че би могло и аз точно така бих постъпил. Така, че не роптай.
На въпросът от къде да намериш такава фасунга-контакт, за София се сещам 3 места:
Магазин София електроник/Микона на ул. Цар Симеон между бул. Мария Луиза и ул. Княз Борис I от страната на халите. Второто място е на и около женския пазар и третото е битака в Малашевци.
Аз лично имам една бакелитова (не е българска) датираща от 30-те-40-те години, която намерих в мазето на една моя леля.
Можеш да си направиш сам по стабилна. Ще вземеш изтърбушена енергоспестяваща крушка (трябва ти само тялото и цокъла). Ще запоиш кабел, който ще осигуриш срещу опън в кутийката, а на другият край слагаш разклонител. Или намираш стара изгоряла крушка (българска с месингов цокъл или руска с цокъл от поцинкована ламарина), защото новите цокли са алуминиеви и залепяш цокъла за парче ПВЦ тръба след като си запоил кабела.
Имай предвид, че стандартните фасунги са за максимален ток 4А, а ключвовете са за ток 6 или 10А.
Претоварването им може да ги повреди. Ако мазето е влажно ще има окислявания и повредата ще е по-скоро.
Аз лично така съм включвал бормашина 650Вт в мазето 2 пъти. Даже сами разказвали, че в такава фасунга са включвали електрожен и успешно са поставили метална врата на мазе, но ключът на лампата бил сдал след това.
И накрая за да ми е чиста съвестта: Тези фасунги са забранени, защото нямат заземяване с което крият риск от токов удар и претоварване на инсталацията!