• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bulhomes2 - майстор
Между другото при предното пускане се наложи да разменя 2 фази на удължителя заради посоката на движение на циркуляра. Очаквах и на вентилаторите да им се обърнат посоките, но си останаха същите. Не знам дали би внесло яснота за проблема, но се сетих и за това.
Mapek - специалист
Да ти кажа: "изби рибата". Вземи измери съпротивленията до колкото мож точно и цъкни някое фото. Ако има някаква табелка - снимай я и ней. Напъни се да си спомниш добре, наистина ли си ги захранвал с 3х380V. Не знам как точно сте разменяли фази, но не се сещам ако наистина сте го правили как е възможно да не се обърне посоката, освен ако не е монофазен.
kam34 - специалист
Нещо си оплескал свързването. Направи снимки на кабелите които излизат от моторчетата че нищо не ти се разбира.

Според мен от писанията ти имаш нула на корпус и си дал още една нула на единия фазов проводник следователно си ги вързал на две фази а третата си занулил. Направи едно фото да видим к'во може да се направи, щото явно да ти говорим къде какво съпротивление трябва да има е безполезно, няма да ти стане ясно.
bulhomes2 - майстор
Първо едно клипче - http://youtu.be/V24sB3g1xK4

От статора излизат 4 кабела - син, зелен, червен и бял. На корпуса е вързан по-тънък зелен. Синия от статора бях вързал със зеления от корпуса за нулата, другите 3 - на фазите. Така работеха моторчетата. Май е добре че пробите са били най-много по 1-2 минути...
Изображение

Сега ги разкачих и измерих съпротивленията между кабелите. Зеления от корпуса няма връзка с никой. Имат връзка червения и синия - 116 ома (изобщо не знам дали правилно го казвам) и белия и зеления - 114 ома. Всички други комбинации и обхвати на мултицета не показват връзка. Абсолютно едно и също е и за двата вентилатора.
Изображение

Изображение
Последна промяна от bulhomes2 на нед дек 18, 2011 2:22 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
Пусни снимка и на самото моторче.
bulhomes2 - майстор
Има го на клипчето от горния ми пост. Сега пак ходих до него и се сетих да врътна роторчето - вижте новото клипче. Съжалявам за качеството, но този път е с телефона. Омовете рязко се изменят, а като спре - пак остава на същите.
jordanvass - майстор
Те омовете са си същите, но докато го въртиш, моторчето работи като генератор и индуцира напрежение, което заблуждава уреда.
Чаро - Акълия
Опита ли да пуснеш моторите на една фаза? Нулата си е нула, а на другите кабели подавай последователно ЕДНА фаза. Ако мотора развърти, преценявай оборотите.
Ако моторите тръгнат по гореописания начин:
Размотай зануляването на корпуса от нулата и на нея подай фаза, а нулата на произволен от останалите и провери посоката на въртене...
bulhomes2 - майстор
Чаро, малко се притеснявам да му пускам тоци вече, докато не разбера как е правилно. Доста си играх да натамъня въздуховодите по тях и ако ги изгоря нещо - няма откъде да намеря същите.
kam34 - специалист
Почвам да си мисля че са еднофазни с "пускова" и работна намотка като в случая двете намотки имат почти еднакво съпротивление. Остава въпроса коя е "пусковата" намотка и необходим ли и е кондензатор. Като гледам моторчето на клипчетата ми се струват че няма центробежен изключвател, и може да се предположи предвид еднаквото съпротивление на намотките че и двете са за постоянен режим на работа. Относно еднофазното пускане има два варианта да тръгне без кондензатор при двете намотки в паралел или ако не тръгне на едната да се върже последователно кондензатор за дефазиране около 10-15 μF/ 400V. Това е единия вариант.

Другата възможност която е по малко вероятна е да са двускоростни и при подаване на напрежение на едната намотка да работи на една скорост, при подаване на напрежение на другата на друга скорост. :?

Нямат ли някакви надписи, означения. Може да захраниш еднофазно първо едната намотка и после другата, ако мотора върти при двата варианта на различни обороти значи е двускоростен. Ако не върти правиш втори опит двете намотки паралелно към 220V ако пак не върти а само бучи пробваш внимателно да побутнеш с ръка оста дали ще завърти ако завърти значи му трябва кондензатор последователно във веригата на едната намотка.

Каква е тая чудесия която си сътворил с този хвърчащ монтаж на кабели клеми и др.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Нормално ли е една фаза и нулата да са в контакт в 3ф мотор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: