Между другото при предното пускане се наложи да разменя 2 фази на удължителя заради посоката на движение на циркуляра. Очаквах и на вентилаторите да им се обърнат посоките, но си останаха същите. Не знам дали би внесло яснота за проблема, но се сетих и за това.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bulhomes2
- майстор
110 мнения в "Нормално ли е една фаза и нулата да са в контакт в 3ф мотор"
Mapek
- специалист
Да ти кажа: "изби рибата". Вземи измери съпротивленията до колкото мож точно и цъкни някое фото. Ако има някаква табелка - снимай я и ней. Напъни се да си спомниш добре, наистина ли си ги захранвал с 3х380V. Не знам как точно сте разменяли фази, но не се сещам ако наистина сте го правили как е възможно да не се обърне посоката, освен ако не е монофазен.
kam34
- специалист
Нещо си оплескал свързването. Направи снимки на кабелите които излизат от моторчетата че нищо не ти се разбира.
Според мен от писанията ти имаш нула на корпус и си дал още една нула на единия фазов проводник следователно си ги вързал на две фази а третата си занулил. Направи едно фото да видим к'во може да се направи, щото явно да ти говорим къде какво съпротивление трябва да има е безполезно, няма да ти стане ясно.
Според мен от писанията ти имаш нула на корпус и си дал още една нула на единия фазов проводник следователно си ги вързал на две фази а третата си занулил. Направи едно фото да видим к'во може да се направи, щото явно да ти говорим къде какво съпротивление трябва да има е безполезно, няма да ти стане ясно.
bulhomes2
- майстор
Първо едно клипче - http://youtu.be/V24sB3g1xK4
От статора излизат 4 кабела - син, зелен, червен и бял. На корпуса е вързан по-тънък зелен. Синия от статора бях вързал със зеления от корпуса за нулата, другите 3 - на фазите. Така работеха моторчетата. Май е добре че пробите са били най-много по 1-2 минути...
Сега ги разкачих и измерих съпротивленията между кабелите. Зеления от корпуса няма връзка с никой. Имат връзка червения и синия - 116 ома (изобщо не знам дали правилно го казвам) и белия и зеления - 114 ома. Всички други комбинации и обхвати на мултицета не показват връзка. Абсолютно едно и също е и за двата вентилатора.

От статора излизат 4 кабела - син, зелен, червен и бял. На корпуса е вързан по-тънък зелен. Синия от статора бях вързал със зеления от корпуса за нулата, другите 3 - на фазите. Така работеха моторчетата. Май е добре че пробите са били най-много по 1-2 минути...

Сега ги разкачих и измерих съпротивленията между кабелите. Зеления от корпуса няма връзка с никой. Имат връзка червения и синия - 116 ома (изобщо не знам дали правилно го казвам) и белия и зеления - 114 ома. Всички други комбинации и обхвати на мултицета не показват връзка. Абсолютно едно и също е и за двата вентилатора.

Последна промяна от bulhomes2 на нед дек 18, 2011 2:22 pm, променено общо 1 път.
bulhomes2
- майстор
Има го на клипчето от горния ми пост. Сега пак ходих до него и се сетих да врътна роторчето - вижте новото клипче. Съжалявам за качеството, но този път е с телефона. Омовете рязко се изменят, а като спре - пак остава на същите.
jordanvass
- майстор
Те омовете са си същите, но докато го въртиш, моторчето работи като генератор и индуцира напрежение, което заблуждава уреда.
Чаро
- Акълия
Опита ли да пуснеш моторите на една фаза? Нулата си е нула, а на другите кабели подавай последователно ЕДНА фаза. Ако мотора развърти, преценявай оборотите.
Ако моторите тръгнат по гореописания начин:
Размотай зануляването на корпуса от нулата и на нея подай фаза, а нулата на произволен от останалите и провери посоката на въртене...
Ако моторите тръгнат по гореописания начин:
Размотай зануляването на корпуса от нулата и на нея подай фаза, а нулата на произволен от останалите и провери посоката на въртене...
kam34
- специалист
Почвам да си мисля че са еднофазни с "пускова" и работна намотка като в случая двете намотки имат почти еднакво съпротивление. Остава въпроса коя е "пусковата" намотка и необходим ли и е кондензатор. Като гледам моторчето на клипчетата ми се струват че няма центробежен изключвател, и може да се предположи предвид еднаквото съпротивление на намотките че и двете са за постоянен режим на работа. Относно еднофазното пускане има два варианта да тръгне без кондензатор при двете намотки в паралел или ако не тръгне на едната да се върже последователно кондензатор за дефазиране около 10-15 μF/ 400V. Това е единия вариант.
Другата възможност която е по малко вероятна е да са двускоростни и при подаване на напрежение на едната намотка да работи на една скорост, при подаване на напрежение на другата на друга скорост.
Нямат ли някакви надписи, означения. Може да захраниш еднофазно първо едната намотка и после другата, ако мотора върти при двата варианта на различни обороти значи е двускоростен. Ако не върти правиш втори опит двете намотки паралелно към 220V ако пак не върти а само бучи пробваш внимателно да побутнеш с ръка оста дали ще завърти ако завърти значи му трябва кондензатор последователно във веригата на едната намотка.
Каква е тая чудесия която си сътворил с този хвърчащ монтаж на кабели клеми и др.
Другата възможност която е по малко вероятна е да са двускоростни и при подаване на напрежение на едната намотка да работи на една скорост, при подаване на напрежение на другата на друга скорост.

Нямат ли някакви надписи, означения. Може да захраниш еднофазно първо едната намотка и после другата, ако мотора върти при двата варианта на различни обороти значи е двускоростен. Ако не върти правиш втори опит двете намотки паралелно към 220V ако пак не върти а само бучи пробваш внимателно да побутнеш с ръка оста дали ще завърти ако завърти значи му трябва кондензатор последователно във веригата на едната намотка.
Каква е тая чудесия която си сътворил с този хвърчащ монтаж на кабели клеми и др.
Тема "Нормално ли е една фаза и нулата да са в контакт в 3ф мотор" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература