• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Супер :) -за домашни нужди в непретенциозни условия .
m.lukanov1951 - специалист
filmatoplo написа:
Сега съм навил брата да направим един котел -като взаимстваме от всички по-по-най марки котли .Значи горивната камера да е риза -точно където е горивото , над нея да има ред хоризонтални тръби пълни с вода , над тях вече да има голям вертикален топлообменник с тръби по които да минава дима :wink: .Като котела ще е универсален , твърдо гориво,пелети и масло .За начало ще е на тв гориво :) .Трудно ще уточним киловатите , но предполагам 35-50 ще излезе.Други екстри ще са вентилатор или регулатор за тяга -в процес на тестове ще видим :wink: , вентилатор имам от едновремешните сушуари за ръце по градските тоалетни -моля не крадете сега от Метро има камера :-D .
Филме,за вертикалният топлообменник може ли да се монтират тръби 2 цола безшевни (такива имам),колко броя мислиш да монтираш и с каква дължина?
filmatoplo - майстор
Точните размери не знам още , или ще го правим по образец на купешки котел , или ще го правим по размерите на ламарината която се продава :wink: , мисля че топлообменника ще е с размери Ш Д 50/50 и В 80-100 см.И колкото тръби се поберат в този квадрат 50/50 , като разстояние тръба от тръба поне 3 санта . :wink:
m.lukanov1951 - специалист
filmatoplo написа:
Точните размери не знам още , или ще го правим по образец на купешки котел , или ще го правим по размерите на ламарината която се продава :wink: , мисля че топлообменника ще е с размери Ш Д 50/50 и В 80-100 см.И колкото тръби се поберат в този квадрат 50/50 , като разстояние тръба от тръба поне 3 санта . :wink:
Няма ли да стане много висок? Вместо хоризонталните тръби може ли да се монтира клин(език) за да се намали височината?
fbr - майстор
Вертикални тръби за топлообменик с вход отдолу и изход отгоре, са неефективно решение. Ако не ми вярвате, запалете една свещ, и сложете вертикална тръба над нея. Сложете си ръката върху отвора на тръбата, и ще видите, че не можете да си държите ръката върху на тръбата, но тръбата не се загрява. Следващото решение е тръбите да са във хоризонтално положение. Запалете същата свещ и поставете хоризонтална тръба с отвор към свещта, но трябва да създадете известно подналягане, с което пламъка на свещта да се насочи към отвора на тръбата. Става с прахосмукачка. Но тръбата се нагрява веднага. А изходящия газ не топли ръката Ви. Но този метод, при котли на твърдо гориво, има страничен ефект на отлагане на твърди частици по хоризонталния участък, което налага по-често чистене.
Най-добри резултати съм получил при вертикални тръби, при които входа на горещите газове са в горната част на топлообменника, а отнемането им става с долната им част. Така само газовете с ниска температура слизат в долната част, а горещите газове остават в горната част на топлообменника, и така се саморегулира скоростта на газовете, в зависимост от топлоотдаването им. И ако, под нивото на изхода за газове направим джоб за събиране на твърди частици, то там се събират частиците които биха се отложили в тръбите. Така и чистенето става детска игра.
Последна промяна от fbr на ср дек 28, 2011 6:04 am, променено общо 2 пъти.
anesti - помощник
Я да питам нещо набързо 1-во какъв е този спрей за печки и
2-ро заварките на ръка ли се правят или на някаква машина?
filmatoplo - майстор
И така става ФБР, да се вкарат газовете отгоре на топлообменника , но задължително се монтира вентилатор на димните газове :wink: .
LazarGanev - "Велик майстор"
При Пелетерма тръбите са сложени на третия ход на димните газове, когато те са най-охладени и с най-малка скорост. Почистващите пружини също доста допринасят за турболизирането на потока и по-доброто топлоотдаване
fbr - майстор
Що да е задължително. Зависи от комина. Моят котел има топлообменник с 20 тръби фи 42, дълги 400 мм, поставени вертикално, и газовете се движат вътре в тръбите, в противоток с водата, и няма вентилатор за димни газове.
sian - специалист
fbr написа:
Що да е задължително. Зависи от комина. Моят котел има топлообменник с 20 тръби фи 42, дълги 400 мм, поставени вертикално, и газовете се движат вътре в тръбите, в противоток с водата, и няма вентилатор за димни газове.
Какъв ти е котела?
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: