filmatoplo написа:Сега съм навил брата да направим един котел -като взаимстваме от всички по-по-най марки котли .Значи горивната камера да е риза -точно където е горивото , над нея да има ред хоризонтални тръби пълни с вода , над тях вече да има голям вертикален топлообменник с тръби по които да минава димаФилме,за вертикалният топлообменник може ли да се монтират тръби 2 цола безшевни (такива имам),колко броя мислиш да монтираш и с каква дължина?.Като котела ще е универсален , твърдо гориво,пелети и масло .За начало ще е на тв гориво
.Трудно ще уточним киловатите , но предполагам 35-50 ще излезе.Други екстри ще са вентилатор или регулатор за тяга -в процес на тестове ще видим
, вентилатор имам от едновремешните сушуари за ръце по градските тоалетни -моля не крадете сега от Метро има камера
.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
100 мнения в "Водна риза"
m.lukanov1951
- специалист
filmatoplo
- майстор
Точните размери не знам още , или ще го правим по образец на купешки котел , или ще го правим по размерите на ламарината която се продава
, мисля че топлообменника ще е с размери Ш Д 50/50 и В 80-100 см.И колкото тръби се поберат в този квадрат 50/50 , като разстояние тръба от тръба поне 3 санта . 

m.lukanov1951
- специалист
filmatoplo написа:Точните размери не знам още , или ще го правим по образец на купешки котел , или ще го правим по размерите на ламарината която се продаваНяма ли да стане много висок? Вместо хоризонталните тръби може ли да се монтира клин(език) за да се намали височината?, мисля че топлообменника ще е с размери Ш Д 50/50 и В 80-100 см.И колкото тръби се поберат в този квадрат 50/50 , като разстояние тръба от тръба поне 3 санта .
fbr
- майстор
Вертикални тръби за топлообменик с вход отдолу и изход отгоре, са неефективно решение. Ако не ми вярвате, запалете една свещ, и сложете вертикална тръба над нея. Сложете си ръката върху отвора на тръбата, и ще видите, че не можете да си държите ръката върху на тръбата, но тръбата не се загрява. Следващото решение е тръбите да са във хоризонтално положение. Запалете същата свещ и поставете хоризонтална тръба с отвор към свещта, но трябва да създадете известно подналягане, с което пламъка на свещта да се насочи към отвора на тръбата. Става с прахосмукачка. Но тръбата се нагрява веднага. А изходящия газ не топли ръката Ви. Но този метод, при котли на твърдо гориво, има страничен ефект на отлагане на твърди частици по хоризонталния участък, което налага по-често чистене.
Най-добри резултати съм получил при вертикални тръби, при които входа на горещите газове са в горната част на топлообменника, а отнемането им става с долната им част. Така само газовете с ниска температура слизат в долната част, а горещите газове остават в горната част на топлообменника, и така се саморегулира скоростта на газовете, в зависимост от топлоотдаването им. И ако, под нивото на изхода за газове направим джоб за събиране на твърди частици, то там се събират частиците които биха се отложили в тръбите. Така и чистенето става детска игра.
Най-добри резултати съм получил при вертикални тръби, при които входа на горещите газове са в горната част на топлообменника, а отнемането им става с долната им част. Така само газовете с ниска температура слизат в долната част, а горещите газове остават в горната част на топлообменника, и така се саморегулира скоростта на газовете, в зависимост от топлоотдаването им. И ако, под нивото на изхода за газове направим джоб за събиране на твърди частици, то там се събират частиците които биха се отложили в тръбите. Така и чистенето става детска игра.
Последна промяна от fbr на ср дек 28, 2011 6:04 am, променено общо 2 пъти.
filmatoplo
- майстор
И така става ФБР, да се вкарат газовете отгоре на топлообменника , но задължително се монтира вентилатор на димните газове
.

LazarGanev
- "Велик майстор"
При Пелетерма тръбите са сложени на третия ход на димните газове, когато те са най-охладени и с най-малка скорост. Почистващите пружини също доста допринасят за турболизирането на потока и по-доброто топлоотдаване
Тема "Водна риза" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература