• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
emilvtc - специалист
Здравейте !

Въпроса ми е нормативно погледнато какво трябва да направя, за мога да сложа прозорци на стените на подпокривното пространство, за документално всичко да бъде изрядно?

Ако се поставят прозорци на самия покрив - това трябва ли да се "узаконява" по някакъв начин?

Каква е постановката:
Къщата е на един етаж, но има надзид над етажа с височина 1.40м. Особенността е, че покрива е двускатен със скатове юг и север и точно те започват от надзида с височина 1.40м. По този начин източната и западната фасади са вертикални "трапецовидни" с връх при билото на покрива (в средата на фасадата).

Именно на тези фасади искам да сложа прозорци.

В момента това пространство се "води" като склад.
Tsilkov - майстор
Ако слагаш покривни прозорци в равнината на покрива (примерно Velux) това е смяна покривно покритие и не се изисква разрешение за строителство(документи) според чл.151 на ЗУТ.
emilvtc - специалист
Tsilkov,
Благодаря за бързият и точен отговор на вторият ми въпрос.

Остава да разбера как стои въпроса и с поставяне на допълнителен прозорец на фасадата на сградата. Т.е. няма да се променя конструкцията и носещи елементи. Въпроса е това "допълнително поставяне на още прозорци трябва ли да се "озаконява" и къде в ЗУТ е писано по въпроса ...

(Едната фасада която ме интересува е от вътрешната страна на двора и не е към улицата.
Реконструкцията няма да изисква промяна по покрива, а само отвор във фасадата и поставянето на прозорец там - при това на фасадната стена в подпокривното пространство)
Tsilkov - майстор
ЗУТ няма третировка за прозорец на фасада.Ако го четем дословно би трябвало да внесеш проект за промяна понеже не влизаш във въпросния чл.151 :lol: .От това обаче няма никакъв смисъл с оглед на това ,че къщата си е твоя и не променяш обема на застроиката (надзиждане,пристрояване,смяна на наклона на покрива).
Окака Чука - специалист
Тъй, тъй... Господина Цилкоф, кат гледам много рабира законите и явно може да ти ги цитира до другат сряда... Та! Брат заеби тея закони и прави квото си решил да правиш! Явно искаш да си сложиш прозорчета, а не да вдигаш още един етаж, нали ?!

Ето какво направих аз-без да одя при бюропатки :-D
(е, утре Цилкоф мое да ми прати багерите, ама... айде :wink: )

Прикачен файл

IMG_0376.JPG ПРЕДИ

Прикачен файл

IMG_1912.JPG
СЕГА
IMG_1912.JPG (110.36 KиБ) Видяна 8292 пъти
Tsilkov - майстор
Окака Чука написа:
Ииии браус - мнооо си смел и комбинативен - евала :prayer: - до ся не се бях сещал ,че можеш да построиш нещо без документи.Добре ,че беше ти да ни товориш очите на слепите ,пък и междувременно да се похвалиш на какво недвижимо имущество е собственик :lol: .

Той emil въпроса си го е задал само така за благозвучие
emilvtc написа:
Здравейте !
Въпроса ми е нормативно погледнато какво трябва да направя,
,ама всъщност чака някой Хитър Петър да го открехне как да си уреди живота :lol:

P.S.Иначе къщето добре си го напраил.Каменните зидове дето си ги оставил са много яки.
emilvtc - специалист
А относно размера на прозорците в подпокривното - има ли изискване за максималната им голенима?

Гледам, че примерно на четерискатните покриви с надзид - прозорчетата ги слагат ниско долу на стената и не са много големи. Има ли нормативно ограничение на големината им?

Идеята ми е някога - след години евентуално ако се наложи да се използва тази подпокривна площ като жилищна - какво трябва да направя. Няма да пипам нито покрива, нито стените и конструкцията. Само в стените ще се направят прозорци ... Вътрешното преграждане ще стане с леки конструкции (гипс-картонени стени-сандвич). До тогава обема на подпокривното ще е един- общ - без прегради.
Tsilkov - майстор
emilvtc написа:
А относно размера на прозорците в подпокривното - има ли изискване за максималната им голенима?
Има - в зависимост колко голям стъклопакет могат да ти произведат и колко сняг може да носи-ама това си зисквания(всъщност ограничения) на този които ще ти достави прозорците.Ето тука можеш да се нагледаш на доста неща по темата http://www.velux.bg/
emilvtc написа:
Гледам, че примерно на четерискатните покриви с надзид - прозорчетата ги слагат ниско долу на стената и не са много големи.
Приемри за неудачни решения с лопата да ги ринеш(бих казал че проебладават).
emilvtc написа:
Идеята ми е някога - след години евентуално ако се наложи да се използва тази подпокривна площ като жилищна - какво трябва да направя.
Да си я преустроиш и да живееш в нея :lol: .Документи ако питаш могат да ти потрябват само ако решиш да продаваш въпросния етаж ,да го делиш на наследници , да го ипотекираш и разни други такива юридически хватки с недвижима собственост.
Последна промяна от Tsilkov на чет яну 05, 2012 5:05 pm, променено общо 1 път.
emilvtc - специалист
Неясно зададох въпроса си.
ВЪпроса ми за големината беше по-скоро от нормативна гледна точка. Гледам, че всички прозорци ги слагат в надзида (т.е. вертикални са и не са на покрива) и са много малки (а могат да са доста по-големи и то изцяло като са в надзида).

Реших, че общините не дават да се слагат големи прозорци поради някаква причина ...
Има ли такова нещо?
Tsilkov - майстор
emilvtc написа:
Неясно зададох въпроса си.
ВЪпроса ми за големината беше по-скоро от нормативна гледна точка. Гледам, че всички прозорци ги слагат в надзида (т.е. вертикални са и не са на покрива) и са много малки (а могат да са доста по-големи и то изцяло като са в надзида).

Реших, че общините не дават да се слагат големи прозорци поради някаква причина ...
Има ли такова нещо?
Не-норматива разглежда сградите от гледна точка на това да не засенчваш съседите ,да имаш минимални хигиенични изисквания и безопасност(пожарна и конструктивна).Другото е проектно решение!Причината да няма много такива е ,че готови наклонени покривни прозорци допреди 10-15 години нямаше на нашия пазар .Ако разгледаш цените в саита които ти пуснах ще разбереш защо дори сега не са толкова разпространени :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за подпокривното пространство -нормативно погледнато" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: