vankovarnata написа:Нека да кажа нещо и аз.Би ли споделил какви са резултатите от това замерване и какъв извод се вади от това,не се заяждам просто ми е наистина любопитно такова измерване.
за ахмаков: от как ми замери Т с инфра на мебел и под и сравни с Т на въздух спрях да пиша по темата.
8180 написа:Преслав,Разликата в сметката е точна, само дето си направих труда онази сметачка да я доработя и сега смятам загубите за конкретно помещение отчитайки всички стени, таван, под, прозорци. Ако със същата сметачка се сметне само едната (външната стена) разликата наистина се получава 2.35 пъти в полза на отоплението само при нужда.
Уж в тази тема с теб сме "от едната страна на барикадата", но на първо гледане нещо куца в сметката.
Ако приемем поддържане на 16/21оС, ти получаваш отношение 49лв./27лв.= 1,8 по-скъп първия режим.
"Поддържането" предполага компенсация на загубите за зададеното време, които зависят пропорционално от темп. разлика и времето. За тях получавам 2,35 по-скъп първия режим, което е в твой +, НО сметката освен от това, зависи и от режима през останалите часове, както и от преходните режими.
Ползата от постоянното топлене (без нужда) е само за съответното енерго било то сметка х1.8 или х2.35 - точно заради това не се съгласих с Ахмаков.
Подчертаното в червено не бих могъл да изчисля и сега се опитвам да го установя опитно, но ще ми отнеме доста време за да имам коректни данни, а не единични измервания.
Сметачката бих я закачил тук за да си поиграе всеки желаещ с нея, но не знам как, а и не ми се занимава, всеки проявил интерес може да я получи на лични.