Тази зима за сефте си пуснах локалното парно. viewtopic.php?f=10&t=35947 системата събира малко вода 60-70л. Та идеята която обсъждаме с един приятел е да преработя двата климатика който имам на термопомпи въздух вода и да ги вържа към парното. Не разбирам много от материята термопомпи, четох доста но все пак искам да обсъдя идеята с вас. Климатиците са 1. FUJICO by Corona inverter 18000BTU 2. Mitsubishi обикновен вкл/изкл 12000 BTU. И двата климатика работят перфектно. Имам идея и за топлообменника, само не мие ясно какъв ще е ефекта от цялата работа, и дали климите ще успяват да държат температура в системата 45-50гр.
kretio74 написа:Тази зима за сефте си пуснах локалното парно. viewtopic.php?f=10&t=35947 системата събира малко вода 60-70л. Та идеята която обсъждаме с един приятел е да преработя двата климатика който имам на термопомпи въздух вода и да ги вържа към парното. Не разбирам много от материята термопомпи, четох доста но все пак искам да обсъдя идеята с вас. Климатиците са 1. FUJICO by Corona inverter 18000BTU 2. Mitsubishi обикновен вкл/изкл 12000 BTU. И двата климатика работят перфектно. Имам идея и за топлообменника, само не мие ясно какъв ще е ефекта от цялата работа, и дали климите ще успяват да държат температура в системата 45-50гр.С тези 8-9 kW от климатиците може да се окажеш на кантар, много грубата сметка е 2 kW на стая (12 кв.м.) - помисли си колко стаи искаш да отопляваш, за колко минусови температури се готвиш!