Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
kretio74 - специалист
Тази зима за сефте си пуснах локалното парно. viewtopic.php?f=10&t=35947 системата събира малко вода 60-70л. Та идеята която обсъждаме с един приятел е да преработя двата климатика който имам на термопомпи въздух вода и да ги вържа към парното. Не разбирам много от материята термопомпи, четох доста но все пак искам да обсъдя идеята с вас. Климатиците са 1. FUJICO by Corona inverter 18000BTU 2. Mitsubishi обикновен вкл/изкл 12000 BTU. И двата климатика работят перфектно. Имам идея и за топлообменника, само не мие ясно какъв ще е ефекта от цялата работа, и дали климите ще успяват да държат температура в системата 45-50гр.
preslav - майстор
kretio74 написа:
Тази зима за сефте си пуснах локалното парно. viewtopic.php?f=10&t=35947 системата събира малко вода 60-70л. Та идеята която обсъждаме с един приятел е да преработя двата климатика който имам на термопомпи въздух вода и да ги вържа към парното. Не разбирам много от материята термопомпи, четох доста но все пак искам да обсъдя идеята с вас. Климатиците са 1. FUJICO by Corona inverter 18000BTU 2. Mitsubishi обикновен вкл/изкл 12000 BTU. И двата климатика работят перфектно. Имам идея и за топлообменника, само не мие ясно какъв ще е ефекта от цялата работа, и дали климите ще успяват да държат температура в системата 45-50гр.
С тези 8-9 kW от климатиците може да се окажеш на кантар, много грубата сметка е 2 kW на стая (12 кв.м.) - помисли си колко стаи искаш да отопляваш, за колко минусови температури се готвиш!
vankovarnata - специалист
kretio74 написа:
Короната е кофти или поне мое мнение. Като бачка е кеф ама докато. Мизбушито е слабо. Това което си замислил става но с инвентори е най-добре. При последните ми тестове при еднакви условия и скорости на помпата он/оф даваше 7* разлика за сметка на инвентора дето беше 3*. Не мисли, че си подбрал пластинчатия щот ако е голям трябва да го стошляш :) моя големия е 10кв. на топло и търси пънене. Казваш ЛОМ Свищов е наблизо и ако знаеш Ицо дет мъкне коли от талиата му сподели и Герито/тати тираджиата/ като идва да ми каже за какво става дума и може да пимислим нещо.
kretio74 - специалист
Идеята ми не е да са само климите.
При големите студове (не като сегашните днес 06.01.2012 тук в Лом беше 6-7 гр.) да е основно на твърдо гориво с помощ от климатиците. Да се ползват основно в преходните сезони, когато само на твърдо е нерентабилно. Понеже системата ми събира малко вода, а не искам да слагам буфер, при по топло време котела трудно може да подържа 65-70 гр. на системата и да гори пълноценно. Точно за тези месеци мисля да ползвам тази система. Сега съм с нагреватели в котела 8 KW и смея да твърдя, че в по топлите дни (над 4-5 гр.)подържат човешка температура в къщето при работа на нагревателите 2/3 (23-25 KW) на нощ като подържат 50-55гр.. Но при COP 1 на нагревателите и този безбожно скъп ток на ЧЕЗ, ако са и на дневна енергия се получава "добра сметка " за ток. Ако мога да извадя 8KW от климатиците при COP средно 3 вече се получава задоволителна цифра която се доближава до тази на твърдо гориво. климатиците ги имам и затова се замислям над идеята. Ако ги нямах нямаше да се навия на инвестицията. А и най вече ме навива това ,че системата ми работи прекрасно на температура 40-50 гр. При Т на вън 4-6гр. вътре е 23-25 гр. при Т на топлоносителя 50-55гр.
a_stoev - майстор
Термопомпата е много по чувствителна към проблеми по водните пътища от котел и като чета какви проблеми имаш не бих ти препоръчвал да разваляш климатиците. Със сигурност няма да може да нагласиш нещата.

Тема "Да започвам ли ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: