Schuldiner – Гледах много списания, сайтове, книги и др. и да ти кажа не успях да намеря нищо, което да пасне на парцела, разпределението и мераците ми. Разбира се, че това време не ми е изгубено и видях много и различни идеи, част от които съм адаптирал и в този проект, но колкото и просто да ми изглеждаше – правенето на разпределението не е лесна работа ... Да, стълбите направо разбиват разпределението. Е, архитекта ми даде идея как използвайки такава стълба да използвам изцяло площта под нея и да намаля площа на коридорите...
Гаража заема северната фасада и там не мога да сложа нито едно от мокрите помещения, защото няма да имат прозорци ...
Казваш – покрива с или без надзид струва еднакво. Значи само цената на самия надзид ще дойде в повече. Колко ще е тя? Казахте, че триъгълните фасади ще са по около 1000 лв. А другата част от надзида? Струва ми се, че няма да е много, ама колко ще е?
За да е евтин проекта се отказах от еркери и тераси (то на едноетажна къща не се сещам какви еркери могат да подобрят изгледа и). Ще има само плоча над първия етаж, за пода на подпокривното да е стабилен.
И както някой каза – за да не прилича къщата на „трафопост” – трябваше някак да се разчупи – и то вертикално. Все пак добре ще е и отвън да изглежда що-годе добре, нали? Все пак всеки ден ще я гледам ...
От тук дойдоха и „чупките”, само дето нямах представа какво се крие конструктивно зад всяка една от тях. Благодаря Ви за подробните обяснения ( на Фло и другите ...)
Предполагам, че има начин със смяна на цветовете, грапавостта на мазилката, декоративни елементи във вертикална посока и др. на една плоска фасада да и се придаде „обемност и изпъкналост. То това е „магията”, която архитекта трябва да владее ... И тъй като не съм фен на прекалените орнаменти (трудно се правят, струват скъпо и събират прах и боклуци) – реших те да са минимален брой и да са семпли – без хоризонтални равнини и канали по тях (за да не събират прах). Пример са двете вертикални бели линии на стената отдясно на входа – ще са от фибран – за да са леки.
Tangarov – Проекта може и да се окаже високо-бюджетен, но в дългосрочен план. Нямам парите за цялостното завършване и за да не се „надскачам” трябва да е възможно по-евтин. Всеки 1 лев от банката ще се връща като 2.5 лева ... Идеята е да се направи в завършен вид за живеене първия етаж и стълбата, а усвояването на подпокривното – когато потрябва и като има финансова възможност. Със сигурност някога ще потрябва и само заради може би някакви си 2000 лв икономия сега за надзидовете - не си струва да развалям покрива след време, за да го повдигам ...
Както казваш – уламите на покрива са язви и източник на потенциални проблеми и течове. Смятам, че и прозорците Велукс са такива. Т.е. ако може прозорците да са вертикални и на сухо – под покрива – по-добре.
Смятам както ме съветвате да платя и за КСС (количествено-стойностна сметка), за да мога да сравнявам реално различните оферти. Благодарен съм ви и за съветите относно майсторите и пазарлъка с тях.
Както казваш – местото на гаража не е в къщата. За това съм го отделил под отделен покрив. Много се чудех как да се направи – заедно със строежа, или после.
Понеже грубият строеж малко ме плаши – ще ми се всичко това да се приключи на веднъж.
Гаража и работилницата мисля да се построят с тухли, а не с лека конструкция.
Относно конструктивната фуга – да разбирам ли, че за гаража ще се изкопаят и направят отделни основи (ивици или стъпки) на един „фибран” разстояние от къщата, и ще се използват отделни от тези на къщата колони и греди? Трябва ли да има втора стена за гаража от страната на къщата?
Първоначално мислех гаража да е с бетонен покрив, но постепенно ме разубедиха. Последни мисля за вариант бетонни колони и греди, върху които дървена покривна конструкция с керемиди. Този вариант по-евтин и по-добър ли е от бетонния покрив?
Както VLADO66 предлага – ТИ ще е над плочата на кота”0”. Някой може ли да обясни защо трябва да се слага ТИ под плочата (от към насипа), а не над нея? Както и да го мисля – варианта с ТИ над плочата ми се струва по-добър. Така ли е всъщност?
Относно верандата – ако е построена на „фуга” – дали ще е по-евтино? В този случай няма да има нужда от никаква ТИ по нея.
Все още се чудя как може интелигентно да се оползотвори площта под нея. Ако се мисли за мазе частично под земята (тя ще е на 60-80см над земята) – за да се постигне дълбочина трябва да се „вкопае” поне 1.40м. Така основите на къщата ще са на половината от дълбочината (70см) и понеже ще са едно до друго на една фуга разстояние -това не било добре за къщата. Как може да се избегне това ?
Другата ми мисъл беше това пространство да се използва като склад (дулап) за дърва и градински инструменти и инвентар – без да може прав да се влиза в него.
Ще има само някакви врати-капаци с височина 60см ... Дайте някакви идеи за това ако се сещате ...
Tsilkov написа: С чупките си прекалил една идея ,но поне не си се олял безмислено/какъвто проект наскоро някой беше публикувал и се разсърди на критиката/-ако ти е интересно мога да драсна няколко реда как да постегнеш нещата без да става скучна сградата.
Tsilkov, много искам да чуя идеите и предложенията ти и се надявам и те моля да намериш малко време за това. Като ви слушам – явно трябва да редуцирам броя на чупките ...