• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
bulhomes2 - майстор
Аз пък съвсем не схващам за какви печалби говориш.
emilvtc - специалист
Здравейте, Ето и отговорите ми:

Schuldiner – Гледах много списания, сайтове, книги и др. и да ти кажа не успях да намеря нищо, което да пасне на парцела, разпределението и мераците ми. Разбира се, че това време не ми е изгубено и видях много и различни идеи, част от които съм адаптирал и в този проект, но колкото и просто да ми изглеждаше – правенето на разпределението не е лесна работа ... Да, стълбите направо разбиват разпределението. Е, архитекта ми даде идея как използвайки такава стълба да използвам изцяло площта под нея и да намаля площа на коридорите...
Гаража заема северната фасада и там не мога да сложа нито едно от мокрите помещения, защото няма да имат прозорци ...
Казваш – покрива с или без надзид струва еднакво. Значи само цената на самия надзид ще дойде в повече. Колко ще е тя? Казахте, че триъгълните фасади ще са по около 1000 лв. А другата част от надзида? Струва ми се, че няма да е много, ама колко ще е?
За да е евтин проекта се отказах от еркери и тераси (то на едноетажна къща не се сещам какви еркери могат да подобрят изгледа и). Ще има само плоча над първия етаж, за пода на подпокривното да е стабилен.

И както някой каза – за да не прилича къщата на „трафопост” – трябваше някак да се разчупи – и то вертикално. Все пак добре ще е и отвън да изглежда що-годе добре, нали? Все пак всеки ден ще я гледам ...

От тук дойдоха и „чупките”, само дето нямах представа какво се крие конструктивно зад всяка една от тях. Благодаря Ви за подробните обяснения ( на Фло и другите ...)

Предполагам, че има начин със смяна на цветовете, грапавостта на мазилката, декоративни елементи във вертикална посока и др. на една плоска фасада да и се придаде „обемност и изпъкналост. То това е „магията”, която архитекта трябва да владее ... И тъй като не съм фен на прекалените орнаменти (трудно се правят, струват скъпо и събират прах и боклуци) – реших те да са минимален брой и да са семпли – без хоризонтални равнини и канали по тях (за да не събират прах). Пример са двете вертикални бели линии на стената отдясно на входа – ще са от фибран – за да са леки.

Tangarov – Проекта може и да се окаже високо-бюджетен, но в дългосрочен план. Нямам парите за цялостното завършване и за да не се „надскачам” трябва да е възможно по-евтин. Всеки 1 лев от банката ще се връща като 2.5 лева ... Идеята е да се направи в завършен вид за живеене първия етаж и стълбата, а усвояването на подпокривното – когато потрябва и като има финансова възможност. Със сигурност някога ще потрябва и само заради може би някакви си 2000 лв икономия сега за надзидовете - не си струва да развалям покрива след време, за да го повдигам ...

Както казваш – уламите на покрива са язви и източник на потенциални проблеми и течове. Смятам, че и прозорците Велукс са такива. Т.е. ако може прозорците да са вертикални и на сухо – под покрива – по-добре.

Смятам както ме съветвате да платя и за КСС (количествено-стойностна сметка), за да мога да сравнявам реално различните оферти. Благодарен съм ви и за съветите относно майсторите и пазарлъка с тях.

Както казваш – местото на гаража не е в къщата. За това съм го отделил под отделен покрив. Много се чудех как да се направи – заедно със строежа, или после.
Понеже грубият строеж малко ме плаши – ще ми се всичко това да се приключи на веднъж.
Гаража и работилницата мисля да се построят с тухли, а не с лека конструкция.
Относно конструктивната фуга – да разбирам ли, че за гаража ще се изкопаят и направят отделни основи (ивици или стъпки) на един „фибран” разстояние от къщата, и ще се използват отделни от тези на къщата колони и греди? Трябва ли да има втора стена за гаража от страната на къщата?
Първоначално мислех гаража да е с бетонен покрив, но постепенно ме разубедиха. Последни мисля за вариант бетонни колони и греди, върху които дървена покривна конструкция с керемиди. Този вариант по-евтин и по-добър ли е от бетонния покрив?

Както VLADO66 предлага – ТИ ще е над плочата на кота”0”. Някой може ли да обясни защо трябва да се слага ТИ под плочата (от към насипа), а не над нея? Както и да го мисля – варианта с ТИ над плочата ми се струва по-добър. Така ли е всъщност?

Относно верандата – ако е построена на „фуга” – дали ще е по-евтино? В този случай няма да има нужда от никаква ТИ по нея.

Все още се чудя как може интелигентно да се оползотвори площта под нея. Ако се мисли за мазе частично под земята (тя ще е на 60-80см над земята) – за да се постигне дълбочина трябва да се „вкопае” поне 1.40м. Така основите на къщата ще са на половината от дълбочината (70см) и понеже ще са едно до друго на една фуга разстояние -това не било добре за къщата. Как може да се избегне това ?
Другата ми мисъл беше това пространство да се използва като склад (дулап) за дърва и градински инструменти и инвентар – без да може прав да се влиза в него.
Ще има само някакви врати-капаци с височина 60см ... Дайте някакви идеи за това ако се сещате ...
Tsilkov написа:
С чупките си прекалил една идея ,но поне не си се олял безмислено/какъвто проект наскоро някой беше публикувал и се разсърди на критиката/-ако ти е интересно мога да драсна няколко реда как да постегнеш нещата без да става скучна сградата.

Tsilkov, много искам да чуя идеите и предложенията ти и се надявам и те моля да намериш малко време за това. Като ви слушам – явно трябва да редуцирам броя на чупките ...
Фло - специалист
emilvtc написа:
Първоначално мислех гаража да е с бетонен покрив, но постепенно ме разубедиха. Последно мисля за вариант бетонни колони и греди, върху които дървена покривна конструкция с керемиди. Този вариант по-евтин и по-добър ли е от бетонния покрив?
Не е! Най -добрия покрив на този гараж и като цена и качество би бил покрив от ламаринобетон.Това е бетон примерно 8 см дебел върху оставащ кофраж от ЛТ ламарина.Ламарината /0,3-0,5 мм/ се доставя по размер или с максимална дължина от 7 м. и ширина с припокриване от следващия лист 80 см.,добре е да е с поне 3 гофри,две периферни за свръзка със страничните листи и една в средата.Върху ламарината лееш бетон В15 с добавка за водоплътност. По тази технология се правят покривите на моловете,само дето бетона е 30 см дебел.
Така върху гаража може да си имаш и тераса.
Tsilkov - майстор
emilvtc написа:
Tsilkov, много искам да чуя идеите и предложенията ти и се надявам и те моля да намериш малко време за това.
С тая тема отвори кутията на пандора - то толкова неща има да се пишат че :rolleyes:

За да не стане ,че казвам нещо а не го изпълнявам :axe: почвам едно по едно:
Предварително се извинявам за полуразбираемото драскане върху картинките и нечовешката граматика -ама вечер след работа толкова :sad: :shock:

Първо разпределението:

Изображение

1.Ето ти идея как входа отива до гаража - просто съм завъртял огледално детската и антрето.Стълбата идва кофти ,но замен тя ти е нерешена понеже тоя номер със същото разпределение горе няма смисъл :!:

2.Тея три "зорлем чупки" ги изправи -освен да губиш полезна площ и пари друго не правиш.

3.Същото като 2 макар ,че тука не е толкова фрапантно

4.Тая гардеробна е толкова гардеробна колкото аз съм тролей.Женати като я види построена реално ще ти счупи главата :lol:

5.В антрето трябва да имаш място за всички обувки и якета - според мен сега нямаш.

6.За гаража и работилницата се изписа много.Доста хора ще ти дадът съвет точно как и всички ще са прави,но най-важното е да е независимо и да можеш да го строиш както и когато искаш.В крайна сметка сядате с архитекта смятате ,преценяте и решавате.Ако е серсем и не му се отдава може да го накараш само да се драсне във визата и изобщо да не се вкарва като проект - ще спестиш някой лев за проект и строително разрешение(добре че моите клиенти не четат тука :lol: ).

Изглед югоизток:

Изображение

Уточнение:това което е тръгнало да се получава не е двускатен ,а композиция от едноскатни покриви

1.Чупката която писах в разпределението под точка 2

2.Тоя чардак го уедри и изнеси над терасата - сега хич не се връзва с едноскатните покриви отгоре.

3.Триъгълната простотия която дори не влиза свтлина от нея я замени в краен случей с такава капандура.Най-добре просто се откажи и сложи Velux ,че освн че е скъпа не се вързва с едноскатната част.

4.Пак безмислена "зорлем чупка" :lol:

5.Покрива над работилницата и гаража също трябва да е едноскатен за да си върви с горните-иначе става "манджа с грозде".

6.Безмислен прозорец

7.Също безмислен

8.Съедини ги - иначе пак са два безмислено малки и осен ,че не светят оскъпяват

9.Махни бозавия оранжево-розов цвят в стил праскова.

Предложение 2 за изглед югоизток:

Аз лично като ти чета желанията,нуждите и възможностите бих го направил на етаж и половина(естествено проекта ще трябва да се преосмисли изцяло) :

Изображение

Предимствата:
1.Ще правиш половин втори етаж и ще спестиш пари ,а горе ще имаш точно 2 стаи с баня колкото ти трябват за бъдещи нужди.
2.Там където е покрива на първия етаж ще имаш чудесен интериор с малко по висок таван и евенуално видима дървена конструкция.
3.Къщата ще стане интересна по естествен път без оскъпяване.
4.На горния етаж ще имаш нормални фасадни прозорци и то към добрата посока.

Изглед югозапад

Изображение

1.Уедри прозореца.

2.Прозорците за баня е хубаво да са дълги и на високо - хем да не те гледат,хем да се проветрява,хем да е що годе светло+имаш място за огледало пред очите.

3.Тея ивици са безмислени

4.Едноскатен покрив на гаража-вече писах защо.
tangarov - специалист
emilvtc,

виж сега, ние само споделяме какво ни е минало през главата. Ти си решаваш кое е най-удачно за теб. Както знаем, българина най-обича да дава акъл ... :yawinkle:

Мислиш ли, че аз не съм искал да построя една красива в архитектурно отношение къща, която всеки като види да се обръща по няколко пъти ? Разбира се, че исках. Разбира се, че съзнавам, че това което си проектирах е традиционно и скучно, и че като фасада прилича на трафопост :sad: ... Не се обиждам от определението колеги, така е ... но държа да подчертая, че това е абсолютно съзнателен избор.

За мен обаче наистина стоеше дилемата дали да се захвана или не, дали да се опитам пряко сили (т.е. разчитайки основно на изтеглен кредит, което си е приключение само по себе си но това е отделна тема) да напрявя нещо хем с переспектива, хем и все пак да успея да го завърша в една част цялостно и да го ползвам преживе ... Защото на семейството много ни иска къщата да започнем да я ползваме като уикенд жилище, да се превърне после в лятна "хасиенда" и накрая в основно жилище. Абе казано иначе, финансовия фактор при мен се оказа горчивото хапче, което трябваше да реша дали да преглътна.

Е, преглътнах го. Знам, че няма да спечеля конкурса "Сграда на годината", но и знам, че не това е била целта ми. Аз напълно съзнателно заложих повече в качество но изпълнение, отколкото във визия. Щото това ще е следващия избор, който ще трябва да правиш - какви материали ще ползваш, дали да се спести нещо и да се сложи "заместител" ... За мен например по-важно бе да не се спестява нито един елемент от хидро и топло изолацията и т.н. Затова също аз предпочетох вместо стойността на няколкото чупки, да ползвам не гръцки тухли, а австрийските блокове Poroterm (при все че се правят в Луковит), въпреки че цената им е поне два пъти по-висока и т.н. Процеса на строителство е пълен с малки ежедневни избори, но е по-лесно ако предварително си определил посоката ... Дали лепилото да е кво да е от 8 лв. торбата или да е качествено но по 19 лв. торбата ... ей такива нещица.

В крайна сметка изборът и компромисите, които правиш трябва да са приемливи за теб и да са си лично твои.

Ето ти малко снимки от моето подпокривното пространство, което за сега също е предопределено за склад, но което в последствие като реша ще разкроя бързо с щендерни стени от гипсокартон, въпреки че плочата ми е смятана да носи пълен етаж :
Прикачен файл:
IMG_9670.JPG Тези 4 колони носят целия покрив
Прикачен файл:
IMG_9668.JPG
Прикачен файл:
IMG_9669.JPG
Прикачен файл:
IMG_9671.JPG
emilvtc - специалист
Фло - Дай моля те повече инфо за тази ламаринено-бетонна технология.
Слага ли се някаква армировка в бетона? Тъй като бетона е отгоре – с какви покрития се финишира?
Каква е тази „добавка за водоплътност”, какво прави и с колко оскъпява бетона на кубик?

Tsilkov – Благодаря ти много за отделеното време!!!. Личи си замаха на професионалиста ...
Относно разпределението – минах през подобни варианти, но не успях да осигуря достъп до банята и тоалвтната без мнооого по-големи коридори (като площ). Все пак съм се стремил мокрите помещения да си имат и прозорци. Инак варианта решава проблема с не-пресичането на „пътя на обувките” с „пътя на чехлите”.

Ще помисля сериозно над препоръките ти. Част от чупките (особенно малките пред пералното и спалнята и зад телевизора в хола) вероятно ще изчезнат. (то и архитекта ми не ги харесва).

Ще помисля пак за увеличаване на прозорците и обединяването им на места.
А те могат ли да се поставят в проекта и сега – при положение, че подпокривното ще се води като склад?

Идеята на „Триъгълната простотия” е да се опитам да постигна височина на покрива, при това без на намалявам наклона на керемидите. Той е 22 градусов.

„9.Махни бозавия оранжево-розов цвят в стил праскова.” – Цветовете и сега са много (4 броя). Къде и с какви цветове мислиш, че трябва да се боядисат фасадите?

Мислих и по вариант като втория, който си нарисувал. При него не успях на южната фасада да „сваля” прозорците в подпокривното по-ниско. Покрива има наклон 22 градуса и се издига над 1.50м. Това ми се стори високо за прозорец ...

Tangarov - Радвам се много на критиките, идеите и мненията Ви.
И аз като теб ще направя много компромиси (надявам се да са разумните). Парите са доста лимитиращ фактор ...

Много ми хареса как си подпрял покрива с бетонни греди. Изглежда много стабилно. Имаш ли представа това решение с колко е по-скъпо от това – да го беше направил с изцяло дървена конструкция? Питам, защото и аз трябва да реша как да го направя.

И аз мисля като се наложи да преградя като тебе с гипс-картонени стени подпокривното. Леки са, а и ще се опитам да си ги направя сам.
Tsilkov - майстор
emilvtc написа:
Той е 22 градусов.
Ползваш метални керемиди и покрива изведнъж става 10 процента(или гардуса беше).Същото се отнася и за варианта които ти предложих.В допълнение металните керемиди/фалцова ламарина ще ти спестят стабилна сума пари пред стандартните - и от самия материал и от това че е лек и иска лека конструкция.Да не говорим ,че няма да имаш излишно високи/ниски обеми.22 градуса е някакъв мега малък наклон за стандартни керемиди - там трябва поне 25.
emilvtc написа:
Много ми хареса как си подпрял покрива с бетонни греди. Изглежда много стабилно. Имаш ли представа това решение с колко е по-скъпо от това – да го беше направил с изцяло дървена конструкция?
Не само че е по-здраво ,а е и по-просто/дуркаоустоичиво и по-евтино.Мога да ти пусна още снимки на такъв покрив.Единственото неудобство е ,че викаш бетон помпа за 2-3 кубика в гредите ,ама пък спестяваш от скъпи и сложни дръвени ферми.
emilvtc написа:
„9.Махни бозавия оранжево-розов цвят в стил праскова.” – Цветовете и сега са много (4 броя). Къде и с какви цветове мислиш, че трябва да се боядисат фасадите?
Три цвята са предостатъчни.Сивото,кафявото и бялото са перфектни - не ползвай повече.
emilvtc написа:
Относно разпределението – минах през подобни варианти, но не успях да осигуря достъп до банята и тоалвтната без мнооого по-големи коридори (като площ).
Принципно това за тоалетната ,шкафа в антрето и гардеробното искат добавяне на площ и разбичкване на съществуващите неща ,ама все пак това са нещата които ще ползваш всекидневно ! В момента ти правиш компромис с основните неща които ще ползваш постоянно(аз реално ти маркирах основните) ,а вливаш пари във втория етаж които смяташ да ползваш в неясното виртуално бъдеще когато забогатееш и семеиството ти стане много-многочленно.Като стане готово разпрделението и на втория етаж вземи рапзечатай и двете и с дебел маркер защриховай нещата които ще ползваш (дестка,спланя и дневна) и виж колко малка част ще са от всичко кеото реално ще построиш и после ще плащаш като заем.Да не говорим за разхода на енергия и чистенето на по-голямата площ(вероятно ще ти се наложи чистачка).

За да разбереш за какво говоря сметни грубо РЗП-то по 400 евро на квадрат(понеже горе няма да довъшваш в началото може да сложиш 250 ,ама те пак са си заровени пари нищо че са по-малко ) ,сложи го в кредитен калкулатор на някоя банка и виж колко ще ръсиш на месец.После смятай годишна енергия по 100KWh на метър квадратен.Питай и леля Минка чистачката колко ще ти зима.Накрая сумирай всичко за единия и другия вариант и си направи преценката черно на бяло кое си струва и кое не -всичко друго е предположения(даже и това кеото аз пиша).Не забравяй също така ,че доиде ли някога въпросното виртуано след време винаги може да достроиш и преустроиш.
Gandalf - специалист
Проектирал съм доста къщи досега.
Огромно значение има конкретния парцел и денивелацията му, както и подходи и ориентиране на парцела.
След като търсиш вариант за евтина къща, според мен тя трябва да е на един етаж, спалните да са ти по
около 12м2 и да търсиш някакъв приемлив за тебе начин покрива отвън да ти е таван отвътре.
Къщата която си показал на прима виста конструктивно е трудно за правене (не смятане и чертане).
За чупките всички ти казаха, но е добре и стените да са ти в ос, за да може да се крият гредите в тях, което води до по-тънка плоча и по-малко армировка. Това задигане от терена изяжда страшно много пари - бетон за задигането, машиносмени за обратен насип, тръмбоване - всичко това строителя си го слага в сметката.
Погледни си разпределението - гаража, котелното и работилницата са ти около 60м2, а пък жилищната ти площ е около 90м2 - ти в гаража ли живееш или в къщата? Дай да видим скица на парцела и да мислим заедно.
Фло - специалист
Gandalf написа:
Проектирал съм доста къщи досега.
Огромно значение има конкретния парцел и денивелацията му, както и подходи и ориентиране на парцела.
След като търсиш вариант за евтина къща, според мен тя трябва да е на един етаж, спалните да са ти по
около 12м2 и да търсиш някакъв приемлив за тебе начин покрива отвън да ти е таван отвътре.
Къщата която си показал на прима виста конструктивно е трудно за правене (не смятане и чертане).
За чупките всички ти казаха, но е добре и стените да са ти в ос, за да може да се крият гредите в тях, което води до по-тънка плоча и по-малко армировка. Това задигане от терена изяжда страшно много пари - бетон за задигането, машиносмени за обратен насип, тръмбоване - всичко това строителя си го слага в сметката.
Погледни си разпределението - гаража, котелното и работилницата са ти около 60м2, а пък жилищната ти площ е около 90м2 - ти в гаража ли живееш или в къщата? Дай да видим скица на парцела и да мислим заедно.
Така трябваше да почне разговора по тази тема! Препоръките са много добри,макар и пестеливи като обем,но вероятно с повече общо участие биха се разширили.Когато ще разполагаме със скъп ресурс,в случая 2,5 пъти по-скъп,то визията и въобще традиционната архитектура,каквато беше дискутирана дотук трябва да се загърби и да се отиде на модерна архитектура с прости форми и практични и рационални решения.Например плосък покрив,едновременно и таван,прави линии и т.н.,икономични зидове с вградена топлоизолация/трислойна зидария/,липса на остъкляване от север и ред други неща.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 27

Тема "Идеен проект за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: