Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
bulhomes2 - майстор
Според мен зависи от оборотите на вентилаторите и броя на "моливите"
svetliopi44 - Чирак...
Дали ще има ефект, ако навия в мазето което е точно под мен около 100м тръба.
Там температурата е постоянна и зиме и лете.
Още не съм намерил с каква точно тръба да стане гимнастиката, но се чудя дали ще има ефект.
Мисля да е тръба в тръба , явно не трябва да са ПВЦ а от някакъв метал за да има тплообмен... как мислите ще има ли ефект?
bulhomes2 - майстор
В темата за пасивна къща май говорихме малко за земния оплообменник. Не знам от каква тръба мислиш да го правиш, но имай впредвид, че колкото е по-малък диаметъра, колкото е по-дълга и колкото повече чупки има - толкова по-мощни вентилатори ще изисква.
radius - майстор
Уважаеми рекуператисти :) , бих искал да ви попитам има ли някакво правило за разполагане на входните и изходни тръби по стаите. Ясно е, че изходите ще са близо до таваните на бани, кухни, а входовете. Например в спалня къде е подходящо да влиза въздуха? Предполагам диагонално на вратата (тъй като през нея излиза към банята), за да има циркулация. Но ниско до пода , високо до тавана или....
bulhomes2 - майстор
Така. Направих още няколко топлообменника. Ще споделя някои измервания, на които все още не мога да разбера логиката и закономерностите. Вероятно бъркам някъде, но още не ми се е избистрило.
Топлообменниците са 3 еднакви с размери 103х23 см, съставени са от 50 листа алуминиева ламарина с дебелина 0,3мм и разстояние между ламарините около 2,5 мм. Потоците естествено се движат в противоположни посоки. В едната посока потока има 1 прав ъгъл при движението, в другата 2 (по-нататък ще променя някои от тези ъгли на 45° за да видя разликите)
Вентилаторите са ми 3 вида. Единия е 4 скоростен, другите са с по 1 скорост. В случая нямат значение, защото по-нататък в графиките съм ползвал дебит и налягане без да посочвам кой вентилатор е.
Налягането меря с цифров уред, че ми е по-лесно. Тук съм показал, че може да му се вярва.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yhqAUVUufGA[/youtube]
Дебита го меря с анемометър по този начин. Тук мерих началните данни на вентилаторите, затова ползвах и клапа за ограничаване на дебита.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-blufxwZlvU[/youtube]
Едно клипче от сглобената сега установка. Вижда се разположението на термометрите. Всяка минута снимам за да имам данните.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ym1V97fX10I[/youtube]
Номерирал съм си топлообменниците с 1, 2 и 3. В "кожуха" ми беше останал 2 номер (от лятото) и почнах с него. Температурната разлика я правя с печка "духалка". В долния ляв ъгъл има схема на потоците (с червеното е този от печката). Постарал съм се стрелките на дебитите визуално да показват разликите. Налягането го меря между вентилатора и рекуператора. Дължината на стрелкичката е пропорционална на налягането, а дебелината и - на дебита. Дебита го меря след рекуператора. Вход-изходите съм номерирал от 1 до 4.

От тук нататък имаше доста лутания относно формулата за КПД-то. Тъй като това, което бях публикувал в този и следващия се оказа невярно - го изтривам. Като приключа с измерванията и изводите - ще ги публикувам.
Последна промяна от bulhomes2 на чет мар 07, 2013 6:36 pm, променено общо 1 път.
bulhomes2 - майстор
Не мога да си променя или изтрия горния празен пост, за което ще помоля някой модератор да го направи! Даже ако можете - махнете и графиките от предишния преди празния пост, защото не са верни (мислех, че съм ги махнал)

Не ми хареса непостояността на резултатите на горепоказаните топлообменници и се "заиграх" с по-малките, които си бях направил. Размерите им са 13х68 см, също 50 алуминиеви ламарини с дебелина 0,3 мм и разстояние м/у тях 2,7 мм (13х68х15 см габарити на 1 топлообменник). Поотделно всеки топлообменник дава от 60 до 80% КПД.
И аз като производителите :lol: ще покажа максимума. Трите топлообменника, вързани последователно. Получи се 95% КПД. Очаквах да имам огромни загуби и почти никакъв дебит, но много приятно се изненадах. Вентилаторите сами дават дебит от 167 m3/h и налягане от 200 Pa. След третия топлообменник дебита беше 95 m3/h, а налягането м/у вентилатора и първия топлообменник - около 80Ра. За по-добра представа за загубата на дебит и налягане - ще обясня по малко по-разбираем начин. Трите топлообменника "пречат" на потока както пречи клапа, затворена на 50%. На клипа съм показал, че ми остават още около 110 Ра свободно налягане...
Сега забелязвам, че на клипа не съм обяснил, че топлообменниците нямат никаква връзка между тях си в кутията. Разделени са с по 10 мм ПДЧ.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DPYdPK7R0Q4[/youtube]
Прикачен файл:
Graphic1.JPG
Снимка на показанията на термометрите на входовете и изходите в 30-тата минута след включването на вентилаторите.
Прикачен файл:
30minuta.jpg
Здравейте. Съвсем нов съм във форума и нещото което ме накара да се регистрирам тук е една много стара идея- от 2006 г. Как да си направя охлаждащ климатик за лятото(поне засега)използвайки кладенеца на село. Най, най грубо ето това.
Прикачен файл:
Климатик студен въздух.jpg
Климатик студен въздух.jpg (79.43 KиБ) Видяна 1622 пъти
И после от цял ден четене разбрах че моя вентилатор трябва да е рекуператор, а и да добавя антибактериални филтри. Мисля "серпентините" да са медни тръби. Ще се радвам на на съвети тук.
Абсолютно начинаещ съм в материята така че на някои това може да се стори наивно но затова съм тук- да науча, благодаря
davidzvezdata - специалист
вт сеп 22, 2020 6:10 pmgergik написа:
Здравейте. Съвсем нов съм във форума и нещото което ме накара да се регистрирам тук е една много стара идея- от 2006 г. Как да си направя охлаждащ климатик за лятото(поне засега)използвайки кладенеца на село. Най, най грубо ето това.
Климатик студен въздух.jpg

И после от цял ден четене разбрах че моя вентилатор трябва да е рекуператор, а и да добавя антибактериални филтри. Мисля "серпентините" да са медни тръби. Ще се радвам на на съвети тук.
Абсолютно начинаещ съм в материята така че на някои това може да се стори наивно но затова съм тук- да науча, благодаря
Кака ще е подаващата температура... Много изолация на въздуховодите ще трябва да се прави... Вентилаторния конвектор на студена вода директно отвежда конденза...
Ами както писах идеята е само за летен "климатик". В тръбите ще е само въздух. Рисунката ми е супер семпла, наясно съм че ще има още много подробности. Кранчето за конденза в най ниската точка на серпентините е също на сухо- няма вода на това ниво. Сухата част на кладенеца е 4 метра дълбочина, диаметър 1.3м. Предполагам в стаята температурата ще да е около 32-38 градуса. И ми се ще да сваля на около 28-24 градуса. Смятам че сам мога да си я изработя, простичка е, евтина но не зная как да си изчисля площта на медните серпентини. Изолацията не ме притеснява, не ми е за пръв път.Тук, а и на други места видях и други идеи но засега искам да си изясня площта на серпентините(топлообменника) та да видя как ще ги разположа в кладенеца. Наясно съм че ще има още много подробности и спънки но....засега не ми се е изпарил куража.
Изобщо ще ми се да разбера има ли някакъв потенциал идеята, ще проработи ли изобщо
a_stoev - майстор
Ще имаш голям пад на налягане и заради това недостатъчен дебит. Ако държиш да охлаждаш от кладенец, помпи вода и я прекарай през топлообменник. Като цяло идеята със тръби за въздух под земята не ми се връзва с поддържането на тръбите чисти от мухъл и плесен.

Тема "Направих си рекуператор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: