Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
paralesa - специалист
Така зададен въпроса вероятно изглежда много странен,затова пододробно ще обясня .
Инсталацията на къщата ми е доста стара и на моменти се дъни я по някой контакт,я бушон,я ел.ключ. Но лошото е,че досега ми се наложи и да сменя 4 кабела излизащи от една и съща разклонителна кутия и причината е нагар,поради факта,че там се срещат най-глоемите консуматори на енергия -бойлер,ел.печка. Затова трябва направя така,че поне бойлера да го отделя на отделен кабел с отделен предпазител. НО...както винаги това "но" е свързани с финанси. За да го направя,трябва да вложа материали поне за 100лв ,като най-скъпото ми е кабела. Скъп,защото имам намерение като го правя,да го направя веднъж и евентуална смяна на бойлера с по-мощен да не ми наложи пак смяна. А под по-мощем имам предвид проточен 7-8 киловата. Това значи,че ми трябва дебел кабел с дължина 15 метра...само можете да си сметнете за какви пари говорим.
Та на въпроса конкретно имам СВТ кабел 3х2,5 около 60-70 метра,който ми се иска да използвам. Естествено сечението му е малко за такава консумация,затова се чудя дали мога да използвам две отделни парчета от този кабел,като трите жила в едното парче са ми фаза,другите три нула. Тоест усуча трите жила в двата им края и увелича сечението по 3 . Дали ще има нужния ефект или увеличеното сечение няма да има смисъл,поради други фактори?
fikata - майстор
Ефект ще има, ако източника на захранване позволява такова увеличение на ползвана мощност.
По принцип паралелно свързване трябва да се избягва поради по големите токове на късо,съответно и по големи електродинамични сили при к.с...
Прави го като подсигуриш връзките в двата края да гарантират добро токоотнемане и по двата кабела/проводници/
paralesa - специалист
Е той самия кабел не е консуматор,така че той сам по себе си не е проблем. И да,ако тръгна да го правя,захранващия предпазител,както и източника ще бъдат съпобразени с голямата мощност на един проточен бойлер. А връзките в двата края ще ги захвана здраво...като се колебая дали да ползвам преходен кабел около 6 квадрата,усукан добре и запоен за СВТ-то или да търся голяма лусер клема,за да ги захвана...
ins1der - напреднал
Кабела също консумира определена енергия, обуславена от съпротивлението му на метър. За това и се създава известен пад на напрежение при по-дълги линии при определено натоварване.
kam34 - специалист
8kW са ти 36А. Слагаш две дължини от СВТ 3х2.5 като запаралелваш по цветове жилата от единия кабел с другия. Така реално ще се получи 3х(2х2.5) достатъчно е за 10kW. За връзки щом не знаеш как да ги направиш ползваш тези клеми с парче 6кв http://www.elkontrol.com/bg/wago/wago.aspx?which_id=407 .
Krass - майстор
fikata написа:
По принцип паралелно свързване трябва да се избягва поради по големите токове на късо,съответно и по големи електродинамични сили при к.с...
:lol:
paralesa - специалист
kam34 написа:
8kW са ти 36А. Слагаш две дължини от СВТ 3х2.5 като запаралелваш по цветове жилата от единия кабел с другия. Така реално ще се получи 3х(2х2.5) достатъчно е за 10kW. За връзки щом не знаеш как да ги направиш ползваш тези клеми с парче 6кв http://www.elkontrol.com/bg/wago/wago.aspx?which_id=407 .
Не съм,чак толкова зле с електотехниката,имам си някаква основа и знам,че ползвайки два отделни кабела ми е достатъчно при 8kW обаче не те разбрах какво имаш предвид с това "запаралелваш" Искаш да ми кажеш да ползвам едни и същи цветове от двата кабела ли? Тоест вържа,син със син,кафяв със същия от другия кабел? Защото аз мислех да направя друго: Трите жила от единия кабел ползвам за фаза,трите жила от другия за нула и толкоз.
Krass - майстор
paralesa написа:
kam34 написа:
Не съм,чак толкова зле с електотехниката,имам си някаква основа и знам,че ползвайки два отделни кабела ми е достатъчно при 8kW обаче не те разбрах какво имаш предвид с това "запаралелваш" Искаш да ми кажеш да ползвам едни и същи цветове от двата кабела ли? Тоест вържа,син със син,кафяв със същия от другия кабел? Защото аз мислех да направя друго: Трите жила от единия кабел ползвам за фаза,трите жила от другия за нула и толкоз.
Точно така. ПО единия фазата, по другия нулата. Иначе не става. Ако жълто+жълто е нула, кафяво+кафяво е фаза, по синьото какво ще пуснеш.Трябва да свържеш едното синьо към жълтото, а другото към кафявото, за да използваш и тези сините и тогава си губи смисъла.
fox_vt - майстор
Вие нещо не можете да го разберете човека-вземаш кабел с 3 жила заголваш ги и трите и ги свързваш в една точка,от другата страна на кабела също-това става фаза.След това режеш още едно такова парче от трижилния кабел и правиш същото като той става нула.Всичко точно ще работи но за да стане врътката тези кабели трябва да се вържат директно към таблото или на място където кабела ще издържи 8 те кв.
Krass - майстор
fox_vt написа:
Вие нещо не можете да го разберете човека-вземаш кабел с 3 жила заголваш ги и трите и ги свързваш в една точка,от другата страна на кабела също-това става фаза.След това режеш още едно такова парче от трижилния кабел и правиш същото като той става нула.Всичко точно ще работи но за да стане врътката тези кабели трябва да се вържат директно към таблото или на място където кабела ще издържи 8 те кв.
:2thumbs: По-добре 2х7,5 отколкото 3х5. Освен ако не слага ДТЗ.

Тема "Кабел за вътрешна инсталация-мога ли да увелича сечението ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: