Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
paralesa - специалист
fox_vt написа:
Вие нещо не можете да го разберете човека-вземаш кабел с 3 жила заголваш ги и трите и ги свързваш в една точка,от другата страна на кабела също-това става фаза.След това режеш още едно такова парче от трижилния кабел и правиш същото като той става нула.Всичко точно ще работи но за да стане врътката тези кабели трябва да се вържат директно към таблото или на място където кабела ще издържи 8 те кв.
Имено за това говоря и аз! ДТЗ няма как да сложа,все пак ако имам средства да си я позволя,нямаше да правя такива глупости с кабела. Иначе и баба знае как се прави с пари :) ,идеята е да стане по-евтино с наличните материали,без да е опасно. Разбрах точно каквото ми трябваше,само с тия клеми трябва да видя по магазините какво имат,че досега не ми се е налагало да ползвам подобни .А идеята е,кабела така или иначе да тръгва директно от ел таблото,само трябва да го отворя и да видя лесно ще си го изкарам на собствен предпазител или ще трябва да викам специалист.

А въпроса за кабела беше принципен,защото тая година ще изграждаме инсталацията на брат ми и може да ползваме тоя кабел точно по този начин.Не е крайно необходимо,защото мислим да разделим всичко на няколко кръга и общо взето всяка стая ще е на отделен предпазител,като бойлера и той ще е на собствен.Той няма намерение на ползва проточен,така че и 2,5 мм кабел ще му е достатъчен,но все пак,за по-голяма сигурност (или ако не успея да го убедя,че бойлера трябва да има свой предпазител)...или пък ако не е практически изпълнимо без да се кърти(сегашната инсталация върви по тавана и слиза после в стените,затова няма нужда от къртене за обновяването и) тогава ще ползвам този вариант с двойно нанесен кабела

В тоя ред мисли,така и така съм почнал,да попитам и как е най-правилно да се направи заземяване,защото инсталацията му е отчасти трипроводна и ако не е твърде скъпо и трудно за изпълнение,може да си поиграем да я и заземим. Все пак заземяването си е заземяването и няма нищо общо със зануляването,което правя у нас...Какви материали са необходими за едно заземяване и как е правилно да се изпълни?
kam34 - специалист
Заземяването има много общо с зануляването у нас :lol: не се захващайте с работи които не разбирате. Свържи си кабела кафяво от единия с кафяво от другия, синьо от единия с синьо от другия и жълто-зеления от единия с жълтозеления от другия, недей ламтя за големи сечения няма смисъл, няма да ги използваш пълноценно. При такова свързване имаш дефакто пак три жила и зануляването го изнасяш в таблото. Така не ти се товарят връзките и е далеч по надеждно при големи мощности за които спомена. Особено като се има предвид че ще храниш бойлер в баня си е направо задължително за твоята безопасност кабела да ти е с 3 жила. Никой не ти говори за ДТЗ, а и изпълнена по този начин винаги можеш да сложиш за в бъдеще те и в момента се намират по евтино към 30лв. По този начин можеш да сложиш бойлерен ключ извън банята, който ще ти прекъсва и двата работни проводника а зануляването си остава директно без никакви връзки от таблото до бойлера.
paralesa - специалист
Добре бе пич,ако ти кажа,че имам елементарна представа какво е заземяването и как да го направя,тогава пак ли ще ми кажеш ,че не го разбирам? Питам по този начин,просто за да разбера как се прави напрактика и какво ще ми струва...обаче се появява един дървен философ,да ми развивя теории,как нищо не съм разбирал.Накрая ще си взема една шина ще и навържа на нея всички заземителни кабели от къщата,ще пусна един 6 квадрата кабел до някъде в градината,ще го хвана в забит там на два метра заземителен кол и толкова.
А такова сечение от 5 мм мислиш ли,че ще издържи 8кв бойлер? Аз не мисля,затова искам да ползвам трите жила. И още нещо,ДТЗ за 30лв...колко ли е надеждна :) аз не бих и се доверил.По добре без нея
fox_vt - майстор
paralesa написа:
...Накрая ще си взема една шина ще и навържа на нея всички заземителни кабели от къщата,ще пусна един 6 квадрата кабел до някъде в градината,ще го хвана в забит там на два метра заземителен кол и толкова.
Точно това е начина колега не е скъпо кой знае колко.А доколкото разбрах кабела ти ще бъде главен кабел от таблото така че направи си го както си решил не е проблем.
dobcho_vn - специалист
Krass написа:
fikata написа:
По принцип паралелно свързване трябва да се избягва поради по големите токове на късо,съответно и по големи електродинамични сили при к.с...
:lol:
И кое е смешното в поста на колегата ? Или ти тъй по принцип, да се трупат мнения.
paralesa - специалист
fox_vt написа:
paralesa написа:
...Накрая ще си взема една шина ще и навържа на нея всички заземителни кабели от къщата,ще пусна един 6 квадрата кабел до някъде в градината,ще го хвана в забит там на два метра заземителен кол и толкова.
Точно това е начина колега не е скъпо кой знае колко.А доколкото разбрах кабела ти ще бъде главен кабел от таблото така че направи си го както си решил не е проблем.
Аз зная как се прави ,но практически не съм го правил и не съм се срещал с проблемите ,които мигат да изникнат.Затова питах ,защото понякога практическото решение се различава от това на книга. Исках да знам има ли знаечние от какъв материал ще е кола в земята,има ли значение къде точно ще бъде набит и така. Затова се дразня на колеги,които просто казват "не го прави,като не знаеш" Да бяхме в бяла държава с визоки доходи,да си има тесни специалисти-ОК...Дажи и за една крушка бих си викал специалист,обаче тук България първо,че нямаме доходите и второ,че ги знаем и "Специалистите" колко са "умни" Затова тук колкото повече умееш,толкова по-добре. Вероятно дори сам бих си го направил по-кадърно отколкото да дойде някой непознат,да се "изцвъка" върху ел инталацията ми,да ми каже дай парите и да си тръгне :)
fox_vt - майстор
Принципно най добре става с поцинкован кух и заострен накрая квадратен профил,за дълбочината зависи от почвата.А като го забиеш пробвай със пробна лампа дали ще свети то имаше и някво определено съпротивление ама не помня колко трябва да бъде.
fikata - майстор
dobcho_vn
Posted: Thu Jan 12, 2012 2:06 pm
:2thumbs:
Krass - майстор
dobcho_vn написа:
Krass написа:
fikata написа:
По принцип паралелно свързване трябва да се избягва поради по големите токове на късо,съответно и по големи електродинамични сили при к.с...
:lol:
И кое е смешното в поста на колегата ? Или ти тъй по принцип, да се трупат мнения.
И кое не е смешно? Токът на к.с във веригата не се ограничава с проводници с малко сечение.Затова си има защити.Ако има идеален проводник с нулево съпротивление на нормална цена, цял свят ще използва само него и на никой нама да му дойде на ум за страшния ток на късо.Малкото сечение води само до загуби, пад на U и ниска ефективност.По-малкото сечние се предпочита само заради това, че не е едно и също да свържеш контакт с проводник 4мм и с 2,5 мм (практическата страна) и заради цената. Обобщение: Колкото е по-голямо сечението на проводника, на тръбата за вода и на оная работа :lol: , толкова народа е по-щастлив. :wink:
kam34 - специалист
Баси и дървения философ. Върви си троши главата, твоя си е. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Тема "Кабел за вътрешна инсталация-мога ли да увелича сечението ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: