Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pippo - напреднал
Здравейте,
Живея в малка жилищна кооперация, в която общото ел. табло със електромерите се намира в мазето и има нужда от ремонт.
Търсих нормативни документи и в крайна сметка останах с впечатление, че енерго дружествата все пак не са задължени да преместят това табло вън на улицата. Гледам в квартала има изнесени табла само на къщите, но не и на блоковете, което до някъде е обяснимо.
Таблото в блока ни се нуждае от ремонт. Със старите бушони е, през годините са се намирали всякакви специалисти да барат по него. В момента има леко нагорели изолации тук там, слаботоковата инсталация за домофон и ел.брава не работи. Общият брой електромери е около 15. Интересувам се някой от Вас занимавал ли се е с организацията по подмяна/ремонт на такова табло. При мен ще е необходимо, подмяна на окабеляването вътре, полагане на еврошини, нови предпазители. Тъй като в блока почти на никой не му пука, ми е нужна информация, грубо на абонат по колко пари ще трябва да се събират, за да може да ги предразположа и да действаме малко по малко. Интересно е, че при подмяна на кабелите между електромерите (те няма да се сменят, собственост са си на CEZ) и предпазителите, явно ще трябва да се плаща и на CEZ и всичко да бъде съгласувано и с тях, за да може да дойдат и да препломбират всичко.
Ще се радвам ако някой може да сподели ценен опит и информация и ако е възможно да даде и насоки за читава фирма, която може да свърши работата.
Поздрави.
друмчо - специалист
Във вашето населено място, няма ли фирма, от която да получиш информация?
mien - специалист
Па от каде си?????
Да гадаем ли...
Аз мога да го направя,донеси ми таблото и ще ти го оправя [-X
друмчо - специалист
Па в профила пише...
Сам си го оправям.
Господина търси информация.
paralesa - специалист
Дано колегата не се сърди,че ще ползвам темата му,просто въпроса ми е подобен,затова го задавам тук,да не "наводняваме" с еднотипни въпроси.
Имам един въпрос. ПРедстои ни подмяна на ел. табло на еднофамилна къща. Таблото е със старите предпазители,но всичко в къщата е само на един предпазител . Останалите три са си за трифазния ток. Чак се изумявам с какъв акъл е правена тая инсталация...Бойлер,печка,хладилник...абе всичко на един предпазител. Затова и ще се пускат нови кабели и ще разделим на няколко кръга къщата. И така и така ще се дават пари,ще се купуват предпазители,мислим направо да купим едно ново табло с АП-та(сегашните ви е ясно,че си е от старите бушони) и да го направим като хората. Обаче мен ме е гъдел как да го направим. Дали да ползвам мястото на сегашния бушон,като го подпеня с голям и той да стане просто основен,преди всички останали и да е връзката с новото табло или да махаме цялото табло и да слагаме новото. Обаче махнем ли старото се чудя какво става с електромера,който е на него...Дойдат ли от ЕОН( От Горна Оряховица съм) да не кажат,че електромера е пипан нещо.
Въпроса ми е освен как да го направя,трябва ли и да викаме ЕОН или можем и сами да си го направим. ПРичните да не искам да ги викам са две-първо,че ставам зависим от тях,а ги знам докато се наклатят,да си дотътрят задниците,ще мине поне месец и накрая ще дойдат в работен ден,двама пенсионера и вкъщи тогава няма да има никой...Тоест не искам да се съобразявам с тях и второ,че ще рекат да подменят електромера с тия електронните,а ги знам колко са чувствителни тия "Дяволски машинки" и диодчето на телевизора отчитат .
vk - специалист
Можете да барате след електромерите, собствеността на мрежата преминава след изходната клема на електромера.
Но за направа на изцяло ново табло ще трябва лицензирана фирма, които се занимават с изграждане на ГРТ (главно разпред.табло).
Но аз предполагам че няма да има нужда от ново табло и може да се работи след електромерите.
Дай 2-3 снимки на таблото , така ще може да се прецени по-добре.
титикака - напреднал
ако бях аз, бих го изхвърлил цялото табло и сменил с ново/вкопано в стената/ като преди това си организирам някой от енергото, като му дам някой лев до 50 , за да ми го пломбира после и всичко да е 6... :idea:
milen56 - специалист
Не съм спец по жиците, но виж какъв кабел влиза в къщата, да не се окаже слаб за новите уреди и тяхната консумация.Ако е добър може да си правиш всичко след електромера и да не се занимаваш с Еон.
paralesa - специалист
Кабела,който идва отвън е добър и достатъчно дебел...Все пак има трифазен ток къщата :yawinkle: Благодаря за отговорите,но просто няма как да изхвърля цялото табло и да сложа ново. Затова ще сложа едно ново табло след старото,а на мястото на сегашния предпазител,ще сложа един 64А ,който ще играе ролята на главен. Така,след това,каквото и да правя,мога спокойно на по-късен етап да премахна този предпазител и всичко да си мине на новото табло. Идеята в момента е просто да не викам ЕОН-ци,защото са гадни маймуни и ако не им дам пари на ръка,ще трябва да ги чакам до следващата коледа.
Тани - модератор
paralesa написа:
ПРедстои ни подмяна на ел. табло на еднофамилна къща. Таблото е със старите предпазители,но всичко в къщата е само на един предпазител . Останалите три са си за трифазния ток. Чак се изумявам с какъв акъл е правена тая инсталация...Бойлер,печка,хладилник...абе всичко на един предпазител. Затова и ще се пускат нови кабели и ще разделим на няколко кръга къщата. И така и така ще се дават пари,ще се купуват предпазители,мислим направо да купим едно ново табло с АП-та(сегашните ви е ясно,че си е от старите бушони) и да го направим като хората. Обаче мен ме е гъдел как да го направим. Дали да ползвам мястото на сегашния бушон,като го подпеня с голям и той да стане просто основен,преди всички останали и да е връзката с новото табло или да махаме цялото табло и да слагаме новото. Обаче махнем ли старото се чудя какво става с електромера,който е на него...
Не ти трябва да буташ всички предпазители в главното табло! Колкото по-близо са до консуматорите предпазителите , толкова по-малко кабели ще прекараш! Раздели си консуматорите на три зони и ги свържи към различни фази . Само гледай да няма две фази в едно помещение ! Изключение може да е някой трифазен уред. Реално ще ти е много по-лесно и евтино да монтираш няколко отделни табла , особено за кухнята! Ако къщата е на два или повече етажа може таблата да са етажни.Така или иначе ще прекарваш нови кабели , направи си трипроводна инсталация , за да можеш сега или в последствие да си сложиш ДТЗ . Пък и зануляването(заземяването) на контактите ще ти е по-лесно!

Тема "Ел. табло в жилищна кооперация. - ремонт, съвети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: