Ахмаков,
Съвършено прав си...
Да се изявяваш като Даскал спрямо ученик.
Само не разбрах кое оспорваш? И с какви аргументи?
Твърдя (засега), че твоята картинка описва САМО механичната работа (без магарето) на компресора по изложената методика. Подробностите, за които пишеш, касаят корекции в методиката (точността), но не и съществото. Ако не друго, кажи поне какво декларират фирмите като СОР и как се връзва с ТВОЯ калкулатор.
Доколкото разбирам (може и да греша, но не знам къде), с твоята реплика потвърждаваш червеното по-горе или...?
"Другое существенное отклонение от идеализированного цикла теплового насоса определяется КПД компрессора. Из-за теплообмена между рабочим телом и компрессором и необратимости течения внутри компрессора повышение энтальпии в нем больше, чем в идеализированном цикле, что также повышает выходную температуру. Повышение энтальпии оценивается изоэнтропическим КПД компрессора. На практике поршневые компрессоры имеют изоэнтропический КПД около 70%."
Твоето твърдение, беше единственият допир на разглежданото с електрозахранването, което ни интересува в темата!!! Приемам го за невярно.
Понеже не знаех какво точно гледам на твоята картинка и за простота приех т.В=т.С и мисля, коректно го отбелязах.
Апропо, опитах да си изясня въпроса в подробната графика за R410, но твоят режим по никакъв начин не може да се наложи там (за да стане, въпросният коефициент трябва да е по-голям). Приех, че има някакви отличия при различни производители за R410. Ти така и не каза кое в твоята картинка е първично - сметката или графиката, а питах...
Пак ще благодаря за отделеното време, макар това да не пести моето по тема, която ми е далечна и ми се искаше да узная САМО основните неща. Може пък да е за добре - например да си изясня, че новата таблица е за компресори и фреон, а НЕ за климатици.
http://vbox7.com/play:bb9a8f04
Съвършено прав си...

Да се изявяваш като Даскал спрямо ученик.
Само не разбрах кое оспорваш? И с какви аргументи?
8180 написа:Не е изненадващо и пояснението:Изобщо нямаше да се занимавам с това. Не ми е работа, но се случиха ваканции, та имах време. Уверен съм, че всичкото можеше да го кажеш с 4-5 изречения - аз поне и без подробностите, бих ти повярвал. Питах го (червеното) многократно и разчитах (вкл. и на теб) по-запознатите да си кажат.
СОР тук е отдадената от кондензатора енергия (т.В до т.D - числител) отнесена към привнесената от компресора МЕХАНИЧНА ЕНЕРГИЯ (т.А до т.В - знаменател).
Какъв е моят извод, който считам за доказан, докато някой не покаже друго:
Както видяхме, в горната методика изобщо не се разглеждат тип на компресора и начина на задвижването му (двигател, магаре, колело - може да се изчисли необходимата му МЕХАНИЧНА МОЩНОСТ), не се обсъждат размери и типове топлообменници, дебит и мощност на вентилатори. Приема се, че ги има и са достатъчни за процеса.
Чрез две налягания и типа фреон получаваме доста прилични резултати за СОР (напълно достъпно и за простосмъртни неспециалисти).
За да стигнем до дефиниции за СОР, в които евентуално участва електрическа мощност (което ни интересува в темата) има още доста път да извървим, за което питах и апострофирах от началото на темата.
На 95% съм убеден, че предоставяният от производители и търговци СОР е определен по тази методика и като такъв е слабо информативен (да не кажа подвеждащ). Новите сезонни и годишни СОР биха могли да се определят по същия начин и пак ще са толкова меродавни по отношение на цялата машина и икономичността за нашия джоб.
Твърдя (засега), че твоята картинка описва САМО механичната работа (без магарето) на компресора по изложената методика. Подробностите, за които пишеш, касаят корекции в методиката (точността), но не и съществото. Ако не друго, кажи поне какво декларират фирмите като СОР и как се връзва с ТВОЯ калкулатор.
Доколкото разбирам (може и да греша, но не знам къде), с твоята реплика потвърждаваш червеното по-горе или...?
Ahmakov написа:Къде видя разнобой за "Isoentropic Efficiency", ако може бъди по конкретен.
Ahmakov написа:Поглеждаш в лявата колона има два реда под надпис Compressor, трети и четвърти ред отдолу нагоре. Това са коефициенти които отчитат:Руснаците, обаче, са на друго мнение за този коефициент (цитат):
енергийните загуби, които включват индикаторен кпд, механичен кпд и електрически кпд.
"Другое существенное отклонение от идеализированного цикла теплового насоса определяется КПД компрессора. Из-за теплообмена между рабочим телом и компрессором и необратимости течения внутри компрессора повышение энтальпии в нем больше, чем в идеализированном цикле, что также повышает выходную температуру. Повышение энтальпии оценивается изоэнтропическим КПД компрессора. На практике поршневые компрессоры имеют изоэнтропический КПД около 70%."
Твоето твърдение, беше единственият допир на разглежданото с електрозахранването, което ни интересува в темата!!! Приемам го за невярно.
Понеже не знаех какво точно гледам на твоята картинка и за простота приех т.В=т.С и мисля, коректно го отбелязах.
Апропо, опитах да си изясня въпроса в подробната графика за R410, но твоят режим по никакъв начин не може да се наложи там (за да стане, въпросният коефициент трябва да е по-голям). Приех, че има някакви отличия при различни производители за R410. Ти така и не каза кое в твоята картинка е първично - сметката или графиката, а питах...
Пак ще благодаря за отделеното време, макар това да не пести моето по тема, която ми е далечна и ми се искаше да узная САМО основните неща. Може пък да е за добре - например да си изясня, че новата таблица е за компресори и фреон, а НЕ за климатици.

http://vbox7.com/play:bb9a8f04