• 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tsvetan - помощник
2v6 написа:
JDM написа:
Може и един термостат на изхода на котела, но трябва да пуснеш кабел до всеки конвектор. По прецизно е с термостат на всеки.
За да се регулира температурата в една стая е необходим един термостат, а той вече има три ...

tsvetan оправи ли конвекторите?
Ако работят и двата докато грее котела може да се премине към регулиране на температурата на водата :idea:
Мерси!Всичко стана както ми каза и сега разхода падна на около 10 м3 за 24 часа на дневната от 25 кв.м. при 55/52/18 но и времето е топло. Да докато работи котела и двата конвектора работят и спират при 30 гр. на водата на конвектора. Продължавам да следя разхода и трябва ли да правя други настройки на котела.!!
2v6 - майстор
tsvetan написа:
Мерси!Всичко стана както ми каза и сега разхода падна на около 10 м3 за 24 часа на дневната от 25 кв.м. при 55/52/18 но и времето е топло. Да докато работи котела и двата конвектора работят и спират при 30 гр. на водата на конвектора. Продължавам да следя разхода и трябва ли да правя други настройки на котела.!!
Щом работят и двата конвектора докато е включен термостата какво става с котела?
През цялото ли време докато е включен термостата има горене (вентилатора показва обороти)?
55/52 е доста малка разлика и ако има непрекъснато горене може да се пробва да се намали изходящата температура.
Кондензните котли са най-ефективни при непрекъснато горене и възможно най-ниска температура на отоплителната вода.
Може ли да измериш колко конденз излиза за денонощие (или за 10 м3 изгорен газ)?
tsvetan - помощник
При този хубав сняг дето вали на вън спирам да гледам разхода на газ до началото на следващата година. Ще се плаща то се знае! А сега весели празници на всички и наздраве! Да бъдем живи и здрави да плащаме!
marinmnm - специалист
Здравейте!
Лазаре дай съвет по следния въпрос?
Живея в двуетажна къща общо около 125м2. Отоплявам 65м2 на 1етаж и 12м2 на втория етаж/тоест една стая/.Останалите радиатори са поставени на 1/термоглавите/.Тези 65м2 ги отоплявам с 38 глидера/H500/ и 54 глидера/H350/ и 4,4м2 баня с навити тръби по пода. 12м2 на втория етаж са с 15 глидера/Н500/. Оставените на 1/термоглави/ на втория етаж са 40 глидера/Н500/.Котлето е на газ/IVEN 04/ UNICAL и е 28 кw. Намира се в мазето. Имам стаен програматор/седмичен/ ,който е настроен на минимално 18 или 19 градуса и максимално 20 градуса.
Мощността на котлето е настроена на едно деление преди максимума. Къщата няма външна изолация.Дограмата е нова.
:cry: И идва най кофтито нещо за ноември и декември 2011 сметките са ми по 400лв. на месец.
Аз съм сигурен ,че има нещо което не е както трябва но незнам кое е? От 2008 ползвам това отопление ,но е доста соленичко за голям процент от нас Българите.
Дайте съвет как да свалим на 200лв. на месец.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако инсталацията ти няма проблеми (в което не съм сигурен), явно имаш големи топлозагуби - отопляваш и мазето, и първия етаж, и втория етаж (индиректно) - като нямаш изолация. Котелът ти е излишно мощен - 10кВт минимална мощност за 80м2 отопляема площ. Как работи котелът - изключва ли преди да е достигнал стайната температура? Според мен е добре в отопляемите стаи да поставиш термоглавите на 5 и да оставиш управлението само със стайния термостат. Температурата я сложи на макс, защото като смятам работещите радиатори са на кантар с минималната мощност на котела. В събота бях в едни клиенти с 120м2 панелка на 1-ви етаж и котел 5-16кВт - вече 2 месеца откакто работи котела - харчи средно по 8-9 лв/ден, като поддържа 22-23*С, модулиращ термостат. Препоръките ми:
1) Топлоизолация
2) Смяна на котела с по-малък - звучи еретично, но едно Теси 5-16кВт струва 900лв и ако ти прави по 150-200лв икономия на месец ще ти се изплати за 1 сезон. Личното ми мнение, е че тези 24-28квт котли нямат място в нормално българско жилище до 150м2. Необходими са котли с максимална мощност 12-20кВт и минимална 3-6кВт
marinmnm - специалист
Мммм да така си и мислех .Радиаторите в отопляваните стаи са на макс/5/. Ще увелича и температурата на водата на максимум. Тези котли които казваш , имат ли представителство в България? И откъде мога да си го закупя?
И има ли значение разликата в минимална/максимална температура подаваща се от програматора. И последно какво мислиш ,че може да има проблем в цялата инсталация. Преди 5 месеца ми протече от вентила за налягането в котела и момчетата от обслужващия сервиз взеха та вързаха след него нов без да сменят стария.Това не мисля че е РЕДНО ,но в днешно време всеки е спец по това което най не го може. Котела не изключва докато не достигне зададената температура.
2v6 - майстор
marinmnm написа:
...
Мощността на котлето е настроена на едно деление преди максимума. Къщата няма външна изолация.Дограмата е нова.
:cry: И идва най кофтито нещо за ноември и декември 2011 сметките са ми по 400лв. на месец.
Аз съм сигурен ,че има нещо което не е както трябва но незнам кое е? От 2008 ползвам това отопление ,но е доста соленичко за голям процент от нас Българите.
Дайте съвет как да свалим на 200лв. на месец.
Грееш 15 дни на газ и останалите на нещо друго и сметката ти за газ ще стане 2 пъти по-малка :idea:
Да каже някой с неизолирана къща дали плаща по-малка сметка!
marinmnm - специалист
Да, а може да грееш 0 дни и да плащаш 0 лева. Това да ли много по-добро решение?http://www.tesy.com/bg/products/otoplen ... comfort_80_/
LazarGanev - "Велик майстор"
http://www.tesy.com/bg/products/otoplen ... i_comfort/
Точно това е котелът за който говорех в предния пост. Предлага се отделно - само за отопление - 900лв и като пакет - 1390лв с бойлера и стайния термостат(модулиращ). Сполучливо решение за за малки (пък и големи) жилища.
2v6 - майстор
marinmnm написа:
Да, а може да грееш 0 дни и да плащаш 0 лева. Това да ли много по-добро решение?
Бързо схващаш =D>
Между другото за същото топло от котела този месец ще платиш с 20-на лева повече (5% от 400 лева или поне 420 лева).
Да видим дали някой ще се сети за по-добро решение да се намали сметката за газ от това да отопляваш по-малко :wink:
  • 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: