Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте на всички!

Живея в къща. Отоплявам се на парно с камина. Няма изоляция и е с дървена дограма. Реших да си сменям двата радиатора с по-нови, но не знам какви и колко големи да взема. Надявам се, вие да ми помогнете за това решение. Ще Ви бъда благодарен!

В момента разполагам с:
камина "Прити" (21+5)kW,
серпентина,
алуминиев радиатор 6 глидера с размери (широчина-80mm и височина-670mm), като е с дължина-480mm,
алуминиев радиатор 4 глидера с размери (широчина-80mm и височина-570mm), като е с дължина-320mm,
чугунен радиатор 30 ребра с размери (широчина-45mm и височина-600mm), като е с дължина-1350mm
панелен радиатор с височина 600mm и дължина 1600mm.

В момента, където е камината няма радиатор.

Мисля, да сменя чугуненият и панелният радиатор с алуминиеви. Голямо впечатление ми прави това, че тези два малки алуминиеви радиатора греят доста повече на допир и от разтояние. Стува ми се, че печката, като kW е голяма и често водата вътре в нея доста бързо завира. Със сигурност няма въздух в системата!

Според Вас, какви алуминиеви радиатори е хубаво да взема, като размери, за да прилегнат на тази печка.

Благодаря Ви предварително!
lux_e_on - специалист
Не се набутвай с алуминиевите,добри и красиви са,но са високотемпературни а и мнооого бързо изстиват.За отопление с камина по-добре панелни с цял конвектор.Само дето трябват кубатури за да се сметнат радиаторите.Камината реално е с 20% по-ниска мощност,но не е добре да завира-голяма е за сегашната конфигурация на радиаторите.Какъв е цолажа на камината,каква е схемата на радиаторите,какви са ти тръбите и какви са ти помещенията-кубатурата?
romanpm - майстор
lux_e_on написа:
Не се набутвай с алуминиевите,добри и красиви са,но са високотемпературни а и мнооого бързо изстиват.За отопление с камина по-добре панелни с цял конвектор.Само дето трябват кубатури за да се сметнат радиаторите.Камината реално е с 20% по-ниска мощност,но не е добре да завира-голяма е за сегашната конфигурация на радиаторите.Какъв е цолажа на камината,каква е схемата на радиаторите,какви са ти тръбите и какви са ти помещенията-кубатурата?
:roll: Недей "набутва" човека с фълшива информация , чугунени с 90 градуса вода по-нискотемпературни ли са , и как изтиват по-бързо това зависи донякъде от обема вода . Ако са вън на снега може , но вътре в стая зависи от доста условия и няма къде да се скрие тая топлина :wink:
За останалото съм абсолютно съгласен , onewish нямаш достатъчно топлоотдаване !
lux_e_on - специалист
Не си дочел нещо колега,става дума за алуминиевите,не за чугунените,а именно чугунените иска да сменява човека с алуминиеви.
romanpm - майстор
lux_e_on написа:
Не си дочел нещо колега,става дума за алуминиевите,не за чугунените,а именно чугунените иска да сменява човека с алуминиеви.
lux_e_on ...Не се набутвай с алуминиевите,добри и красиви са,но са високотемпературни а и мнооого бързо изстиват...
romanpm ...чугунени с 90 градуса вода по-нискотемпературни ли са , и как изтиват по-бързо...
:finga:
lux_e_on - специалист
Идеята беше да слага нови,панелни,по-мощни-греещи добре и при 50 градуса,сиреч нощес като позагасне камината.На алуминиевите препоръчителната темп. на входа е 70гр.,а чугунените са страхотни,високотемпературни,грозни,с лоша конвекция иначе намам против,да си ги слага кой където иска,стига моя кръст да си остане здрав.
romanpm - майстор
onewish Помисли за конвектор , моят бе около 500лв и е ~ 9 квт
lux_e_on написа:
Идеята беше да слага нови,панелни,по-мощни-греещи добре и при 50 градуса,сиреч нощес като позагасне камината.На алуминиевите препоръчителната темп. на входа е 70гр.,а чугунените са страхотни,високотемпературни,грозни,с лоша конвекция иначе намам против,да си ги слага кой където иска,стига моя кръст да си остане здрав.
Мисля че си прав !
Това за кръста го теглих :lol:
ivan_v - специалист
Единствения минус на алуминиевите радиатори пред всички други е по-високата им цена.
ПП моите в момента топлят при 29гр. на водата.
Камината на входа и изхода е един цол.

Държа повече, когато камина гори да става бързо топло и приятно, отколкото след това дали ще изстиват бързо радиаторите. Точно за това клоня да са алуминиеви. Помещенията за 2 стаи, 1 серпентина, и 2та (алуминиеви, които ги имам) в коридор и баня. В остналите две стаи са, съответно панелният и чугуненият. Размерите на стените в стаите са: височина: 2,5м., дължина 4м и ширина също 4м.

Наистина конвекторите са много добри, но трябва да дам около 1000 лв за два такива, а в момента са ми доста. Имам познати с такива и са страшно доволни от тях!
plamen_69 - напреднал
вземи си алуминиеви радиатори, разликата в цената не е много голяма, инвестицията си заслужава - виж тук богат избор алуминиеви радиатори

Тема "Съвет за радиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: