Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ArturDent - Почти Безобиден
baretata_7_62 написа:
Един бойлер 3 kW се включва и изкличва от контактор 18А със замостени 3те пласни.
Абе вие знаете ли че така не се прави?
Контактора има номинален ток и ток който може да комутира.
Със замостването тока които протича през пластините се увеличава, но този който се комутира - НЕ.
Винаги едната пластина/пъпка включва първа и поема тока, и винаги една изключва последна.
т.е. комутацията става през една пластина.
bdz43r - специалист
ArturDent написа:
Винаги едната пластина/пъпка включва първа и поема тока, и винаги една изключва последна.
т.е. комутацията става през една пластина.
Ами чудесно... така само тя се поврежда от дъгата. Аз имах една акумулираща печка, при която един от контактите умишлено изключваше малко по-късно и след няколко години работа почти никакво износване нямаше, но пък другите бяха като нови - не са комутирали изобщо. А пък бойлера е активен товар и комутацията не е като на двигател примерно.
Това всъщност се прилага умишлено и при някои контактори за много големи токове - отделни силови контакти и дъгогасителни контакти, които изключват малко по-късно.
Mike написа:
Предпазителя - пирон в патрона.
При тази постановка е излишно изобщо да се коментира въпроса... Някой ако иска да се самоубива с пирон, нито контактор, нито прост термостат ще му помогнат. При хубаво късо и пирон в патрона обикновения ключ и термостат ще дадат фира много по-бързо от контактора.
Mike - специалист
Johny написа:
Mike написа:
Оперативната верига си е опертивна. Баретата разглежда следната постановка. Хубаво късо и залепнали контакти, на контактора. Предпазителя - пирон в патрона /А случайно да си забелязал, че Енергото са поставили навсякъде своя защита/. Тогава оперативната ти верига не играе, оставаш само на термозащитата и предпазния клапан. Да не говорим как хубаво се храни късото. Затова и предлага ключ в силовата верига. Конткатор се слагаше навремето масово не заради комутацията на големи токове, а за циклите включване - изключване. Тогавашните термостати бяха адски калпави. А цената им беше число. Сега аз лично не виждам смисъл от контактор, но щом човека желае защо не.
А що се отнася до примери, защо ли има разеденители и прекъсвачи. :wink:
Как не ви омръзва да се занивате с глупости. Вече питах веднаж, но да те питам и тебе - виждал ли си през живота си залепнал контактора и знаеш ли при какви условия може да се случи това?
Много филми гледаш. И от къде знаеш какво е искал да каже?
Ми щом питаш - да, виждал съм. Със сигурност повече и от теб, съм виждал.
А случайно да ми обясниш какви защити си слагаме, ние от Енергото?
Ти виждал ли си ги, или само по филмите?
Mike - специалист
Mike написа:
Предпазителя - пирон в патрона.
При тази постановка е излишно изобщо да се коментира въпроса... Някой ако иска да се самоубива с пирон, нито контактор, нито прост термостат ще му помогнат. При хубаво късо и пирон в патрона обикновения ключ и термостат ще дадат фира много по-бързо от контактора.[/quote]

Тази постановка съществува. Поогледай се в табълцата например по старите панелки, колко от предпазителите са заредени с калибрирани патрони, и колко са с жички "на око". Апропо преди няколко дни ми показаха табло с два предпазителя, единия от който е на нулата. Да и не е в село, а в Пловдив, в апартамент. :cool: а блока в непосредствена близост до Герджика.
bdz43r - специалист
Пирони на предпазителите се слагат, но това няма връзка с управлението на бойлера.
Mike - специалист
bdz43r написа:
Пирони на предпазителите се слагат, но това няма връзка с управлението на бойлера.
Има в ситуацията, която описах и от контекста на която извади цитата. Тогава и има смисъл на ключ в силовата верига. Пак повтарям контактор се слага заради циклите на превключване, а не заради тока. Бойлера, не е двигател (както правилно отбелязаха преди това), та вземете и направете прости сметки какъв е тока. Написах го съвсем умишлено за да не ми задават въпрос, виждал ли съм залепнал контактор. Е въпреки това ме запитаха. Та и на кино ме пратиха.
Явно не харесвате и двамата някой да не е на друго мнение от вашето.
Вече, почнах да съжалявам, че изобщо се написах нещо.
Няма да се повтори.
bdz43r - специалист
И аз съм виждал залепнал контактор. Ама много залепнал - такъв за 1500 А/1000 V.
Но съм виждал и залепнал терморегулатор - такъв за 16 А.
И не слагам пирони вместо предпазители. Който слага - негов си проблем. Дали ще е с контактор или не, все ще се запали. Стигне ли се до залепване на контактор по причина късо и преоразмерен предпазител, значи останалото отдавна се е запалило и ключове и терморегурлатори няма да помогнат, освен да се запалят и те (всички сме виждали ключ за бойлер).
Johny - майстор
Mike написа:
Не зная защо ти се вързвм, но има ли ГРТ без АП и те са на Енергото. Пък ти, ако не си ги виждал - погледни едно табло. И да ти кажа, колкото пъти ми е срботвала защитата, то е АП-то на 63А, а не това в апартамента - 25А
А иначе пиши със здраве - всеки има право на мнение, но не бива да се търси под вола теле и да се описват безумни решения /които наистина не липсват/, защото както казаха колегите, в такъв случай нищо не помага.
Mike - специалист
Johny написа:
Mike написа:
Не зная защо ти се вързвм, но има ли ГРТ без АП и те са на Енергото. Пък ти, ако не си ги виждал - погледни едно табло. И да ти кажа, колкото пъти ми е срботвала защитата, то е АП-то на 63А, а не това в апартамента - 25А
А иначе пиши със здраве - всеки има право на мнение, но не бива да се търси под вола теле и да се описват безумни решения /които наистина не липсват/, защото както казаха колегите, в такъв случай нищо не помага.
Ами има и такива табла. Например тези оборудвани с SLP. И освен това съм виждал и табла в които на ВП има намотана пломбажна тел, многократно :) А аз мислех, че си с ДЗТ и т.н., ама явно си с турско или китайско АП у дома. Иначе 63ката няма да има по голямо бързодействие. Явно си повече теоретик. Извода си правя, че щеше да знаеш защо писах пирон, и нямаше да задълбаеш в "защитите" на енергото. Това е фолклор - пирон в "башона" и повредата в трафото :lol:
А ми се връзваш защото обичаш да поучаваш.
Що се отнася до безумните решения. Самата тема е за анахронизъм, които беше предизвикан от некачествени електроуреди и елементи и високата им цена. А какъв е смисъла сега да вреш контактори в мокро помещение? Или да хлопа някъде навън? Това по кое БДС EN се прави? И като го прочетат хора недостатъчно запознати и тръгнат да я реализират нима няма да има безумни решения?
Та за съжаление безумните решения са под и над път, и ежедневно се запознавам с последствията им в най черната им форма.
Лека вечер
baretata_7_62 - специалист
(аз съм виждал ръждясъл контактор 10А) Въпроса за комутациите на релетата бяха с цел да резбера дали по едно и също време сработват. И или ако второто изключва по рано, комутацията в основния ще е по малка :)

Тема "схема на бойлер с контактор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: