• 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
kpacи написа:
2v6 написа:
Щом имаш инвертор значи си с инвертор - трето положение няма :)
Каква мощност ти е компресора? Какъв е модела на инвертора?
Дроселирането с капилярка ли е или с ТРВ?
Какви са температурите вход-изход на водата при температура фреон 40 градуса на изход от топлообменника?
Компресора е ZR94KCE-TFD 5.5kW, а инвертора е iG5A-5.5kW.
С ТРВ.
Температурите на водата вход/изход са 38/42С.
38/42 на водата според мен е идеално при температура на изход на фреона 40.

С ТРВ нещата са по-сложни :!: На каква температура е настроен? Как точно си монтирал сензора?
Пробвал ли си да намалиш честотата до 20-25 Hz?
Виж как ще реагира температурата на фреона на изход на компресора :idea:
По какъв по-точно начин си настроил регулирането на честотата?
Последна промяна от 2v6 на пет яну 27, 2012 10:55 am, променено общо 1 път.
Ahmakov - специалист
2v6 написа:
Ahmakov написа:
Температура 86С на изхода на инверторен компресор са идеални като стойност. Явно машината работи под номиналната си мощност и за това ти показва 19 бара и 40С. Преохлажда се течния фреон, което е нормално и няма място за притеснение...
Да, не е проблем да работи така.
Въпроса е защо според теб при по-ниска мощност на компресора ще се получи преохлаждане на вход (и то на термопомпа вода-вода) и в същото време прегряване на изход?
Би ли обяснил по-подробно?

Ще го обясня много елементарно, да могат да го разберат и неспециалисти. Термопомпата има два топлообменника с определени големини, които са изчислени за максимално натоварване. Има две водни помпи с определен дебит, които за дадената инсталация имат точно определени дебити, които са постоянни. При работа на компресора на по малка мощност, към единия топлообменник /кондензатора/ се подава по малко количество прегрети фреонови пари, което води до тяхното охлаждане, кондензация и преохлаждане, защото топлообменната повърхност е по голяма от необходимата за тази нова мощност и дебита на охлаждаща вода е постоянен. Например ако при работа на макс. мощност, температурата на изходящия от кондензатора фреон е 50С, то при работа на по малка мощност, температурата на изходящия от кондензатора фреон, може да е 40С. Или имаме допълнително преохлаждане на течния фреон с 10С.
Аналогично в другия топлообменник /изпарител/ се подава по малко течен фреон, отколкото ако работи на макс. мощност, при постоянен дебит на вода и по голяма от необходимото топлообменната повърхност, което води до изпаряване на течния фреон и прегряване на фреоновите пари. Колкото прегряването на тези пари е по голямо, толкова и крайната температура, до която нагнетява компресора фреоновите пари е по голяма.
По елементарно от това не мога да го обясня.

Аз имам един въпрос към phoenix. Как охлаждаш фреона до 26С, с вода с температура 29С.
kpacи - специалист
2v6 написа:
С ТРВ нещата са по-сложни :!: На каква температура е настроен? Как точно си монтирал сензора?
Пробвал ли си да намалиш честотата до 20-25 Hz?
Виж как ще реагира температурата на фреона на изход на компресора :idea:
По какъв по-точно начин си настроил регулирането на честотата?
Машината си е фабрична DUNHAM-BUSH и си е със заводски монтирано ТРВ и нищо не съм му настройвал. Не е електронно или електрическо някакво, а е обикновено ТРВ.
Не съм пробвал да намаля честотата до 20-25 Hz. Все си мисля, че при такива ниски обороти няма да има достатъчно мазане на компресора. А дали е така наистина?? :sad: Дали има разлика между компресорите монтирани на инверторни машини и он-оф машини??
Имам обикновен механичен терморегулатор с монтиран осезател на изходящата вода на кондензатора. Компресора тръгва на честота 38hz и когато т на изх вода стигне 40гр терморегулатора подава контакт към инвертора и честотата пада на 30hz
Ahmakov написа:
Има две водни помпи с определен дебит, които за дадената инсталация имат точно определени дебити, които са постоянни.
В моята инсталация мога да регулирам дебит и на двете помпи.
kpacи - специалист
phoenix написа:
Моментна консумация 1398 W (1,38kW)
Моментната консумация да, но колко е разхода kW за 24 часа например?
phoenix - специалист
kpacи написа:
phoenix написа:
Моментна консумация 1398 W (1,38kW)
Моментната консумация да, но колко е разхода kW за 24 часа например?
Сега ще засека, не очаквам да е много малко, понеже климатика работи на 1500, след което пада до 900, после му е трудно да настигне единия градус който е паднал и се засилва на 2500 и после пак постепенно спада до 900... ами в този студ очаквам да е около 1,8 - 2кВ средния разход. Сега ще засека и ще докладвам утре по това време.
kpacи - специалист
Значи 43-48kw за 24 часа. Но това само консумация на ТП - без други домакински уреди?
Ще очаквам с интерес рапорта утре :)
2v6 - майстор
kpacи написа:
...
Не съм пробвал да намаля честотата до 20-25 Hz. Все си мисля, че при такива ниски обороти няма да има достатъчно мазане на компресора. А дали е така наистина?? :sad: Дали има разлика между компресорите монтирани на инверторни машини и он-оф машини??
...
Става на въпрос за малък тест:
Слагаш честотата ръчно на 30 Hz.
Изчакваш температурите на фреона вход/изход топлообменник да се успокоят.
Сваляш ръчно честотата до 25 Hz и след 5 минути постоянен режим пак засичаш температурите.
Ahmakov - специалист
Каква е идеята за опита на 20-25 Hz. Аз не бих правил опит на по ниско от 30Hz. Защо ли? Ами в една друга тема бях публикувал една таблица за компресори. Та там, за по големки копресори, над 2,5кW хладилна мощност, на R22 и R407 минималната работна е на 30Hz.
Друго което ми е интересно, какво не ви харесва на 86С температура на изхода на компресора?
kpacи - специалист
Аз лично нямам нищо притив тези 86 С. Просто си мислех, че машината ми не работи в режим. Навсякъде из тази тема се цитираха темп на изхода на компресора 40-50-60 С. Но явно за моята машина и точно за R22 това е нормално.
SithLurker - специалист
phoenix написа:
ооо с радиатори, панелни тип22, няма шумове, няма ветрове, течения, и прахоляци, простооооо невероятно приятно.
Колко радиатора имаш и с какви размери са? При 30°-40° на водата и 23° в стаята тези плоски радиатори ще отдават 15% от стандартната си мощност при 90-70-20.
  • 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: