• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tgv - специалист
Ето една идея. За целта е нужен автомобилен радиатор може и втора ръка, една или повече ламарини 2/1м. според нуждите, вентилатор , два термостата от ел. печка които да управлят вентилатора в определен температурен диапазон, а другото е като при класически сл. колектор. Идеята е нагорещения въздух под ламарината да се прекара през авт. радиатор и да се завърти отново под ламарината. Авт. радиатор се вкл. към боилер, радиатор, воден акумулатор и др. Термостатите задават мин. и макс. темпераптури при които се вкл. и изкл. вентилатора и циркулацонната помпа.
Здравеите,искам да попитам колко слънчеви панели са необходими за захранването с ел.енергия на един апартамент.
Доста изчетох в интернрт,но така и не намерих конкретния отговор.
Отоплявам се на локално парно и панелите ми трябват само за ел.уредиди в апартамента,
исам напълно да се изключа от мрежата,защото ми писна да давам по 70-90лв за ток,при положение,че ползвам само:
1 хладилник
1 микровълнова
1 пералния(1-2 в седмицата)и то на нощна.
1 компютар
2 телевизора(LCD,които се водят,че харчат наи-малко)
1 буфер към компа
осветлението е с енергосместяващи крушки не по-големи от 14w
Готвя само на газ,в момента обмислям и закупуването на хладилник на газ.
Гледам да пестя енергия и всичко,което не се ползва се изкл. от контакта.+ това всичките тези изброени уреди са клас АА.
Тоест наи-потребните неща.
За тези уреди колко и какви панели ще са ми необходими?
По мои сметки(от прочетеното из мрежата)2-3 панела по 170-200W.За някои облачни дни през зимата съм намислил един малък генератор да спасява полужението.
ПП:Живея на последния етаж(тоест мога да ги сложа на покрива на блока)и съм взел съгласието на живущите в блока.Благодаря Ви.
naskov - майстор
Здрасти mirro!
Tук става въпрос за слънчеви колектори загряващи вода, а не за слънчеви колектори произвеждащи ток- така наречените фотоволтаици. От фотоволтаиците не се печели по този начин, защото инвестицията трудно се избива. Трика е да продаваш ел. енергията от тях на държавата за 0,72лв и да я купуваш за 0,17лв
infomar
mirro_24 написа:
Здравеите,искам да попитам колко слънчеви панели са необходими за захранването с ел.енергия на един апартамент.
Доста изчетох в интернрт,но така и не намерих конкретния отговор.
Отоплявам се на локално парно и панелите ми трябват само за ел.уредиди в апартамента,
исам напълно да се изключа от мрежата,защото ми писна да давам по 70-90лв за ток,при положение,че ползвам само:
1 хладилник
1 микровълнова
1 пералния(1-2 в седмицата)и то на нощна.
1 компютар
2 телевизора(LCD,които се водят,че харчат наи-малко)
1 буфер към компа
осветлението е с енергосместяващи крушки не по-големи от 14w
Готвя само на газ,в момента обмислям и закупуването на хладилник на газ.
Гледам да пестя енергия и всичко,което не се ползва се изкл. от контакта.+ това всичките тези изброени уреди са клас АА.
Тоест наи-потребните неща.
За тези уреди колко и какви панели ще са ми необходими?
По мои сметки(от прочетеното из мрежата)2-3 панела по 170-200W.За някои облачни дни през зимата съм намислил един малък генератор да спасява полужението.
ПП:Живея на последния етаж(тоест мога да ги сложа на покрива на блока)и съм взел съгласието на живущите в блока.Благодаря Ви.
За лични нужди е икономически неизгодно (освен ако не си знаеш парите), да захранваш домакинство със слънчеви панели. какво правиш нощем? - какви акумулатори ще използваш??... проблеми много ако не продаваш получената енергия. Икономически по-изгодно от фотоволтаиците ще ти бъде да си вземеш един стационарен генератор 40-60 киловата и да пробиеш сонда за нефт в градината си.
Някой може да направи сметка колко ще харчи генератора и цената на тока ти..
Примерно - за производство на 50 киловата/час ако приемем че харчи 13 литра дизел - или около 30 лв. раздели 500 киловата месечно на 50 = 10 х 30лв. = 300 лв. за ток сумарно месечно и ще си независим. Отделно цена поддръжка, части и т.н.т. Ако можеш нафтата да я взимаш без ДДС или от другаде!! правиш му шумо заглишаване и т.н.т......
Не знам доколко съм реален в изчисленията, но който разбира може да ме поправи.
Ето нещо примерно без да знам дали това е най-добро или икономично - просто ми попадна при първо търсене в мрежата...
Изображение
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, около Плевен има райони, дето във всеки двор можеш да изкараш нефт :)
Как точно е икономически неизгодно?Искаш да кажеш,че възвраещемостта на инвестицията е малка и е просрочена напред в годините ли.Ако е това и аз съм го мислил дали си заслужава,защото набутаните пари ще ти се изплатят едва след 7-8 години,а панелите работят "най-добре" през първите 10 години от началото на употребата им.
Или имаш на впредвид,че ми трябват повече от 2-3 панела и повече батерии за да задоволят нуждите на домакинството?
Добре,а не мога ли примерно да ги ползвам само пролетта и лиятото и част от есентта,а останалата част от годината,когато слънцето е слабо или въобще не минават слънчеви лъчи да се вкл. към мрежата,като не изкл. панелити,а си помагам с тях през зимата,за да не се разредят батериите.
Пример:Не си платя тока за февруари и март и ме изключват,април,май,юни,юли,август,септември и за октомври си платя сметките за за февруари,март и си платя таксата за вкл. в мрежата.Така 6-7 месеца от годината си плащам само 40лв такса за вкл и това е.
Впрочем доста глупава идея,защото така инвестицията ще се върне не за 8,а за 16 години но пак е идея.
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе и за 20г. няма да се върне, но спора не за тази тема, защото се превръща в спам
kuuuuuul - майстор
А с ветро генератор да ли няма да е по добре :?
LazarGanev написа:
А бе и за 20г. няма да се върне, но спора не за тази тема, защото се превръща в спам
Аз не искам и не споря,защото не разбирам нищо от електричество.Извинявам се,ако си го приел така,просто размишлявам вурху това.
Имаш прево защото,ако беше толкова рентабилно всеки щеше да има,а не е така.
kuuuuuul написа:
А с ветро генератор да ли няма да е по добре :?
Маи за него ти трябват доста повече разрешителни и не зная дали е позволено в населено място,а и знам че създава доста вибрации в земята около него.
kuuuuuul - майстор
Е става въпрос за нещо малко,на ли даваха по телевизията как един Бричет си беше монтирал такъв до бараката и си имаше ток. :lol:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "дайте съвет за слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: