Ето една идея. За целта е нужен автомобилен радиатор може и втора ръка, една или повече ламарини 2/1м. според нуждите, вентилатор , два термостата от ел. печка които да управлят вентилатора в определен температурен диапазон, а другото е като при класически сл. колектор. Идеята е нагорещения въздух под ламарината да се прекара през авт. радиатор и да се завърти отново под ламарината. Авт. радиатор се вкл. към боилер, радиатор, воден акумулатор и др. Термостатите задават мин. и макс. темпераптури при които се вкл. и изкл. вентилатора и циркулацонната помпа.
Здравеите,искам да попитам колко слънчеви панели са необходими за захранването с ел.енергия на един апартамент.
Доста изчетох в интернрт,но така и не намерих конкретния отговор.
Отоплявам се на локално парно и панелите ми трябват само за ел.уредиди в апартамента,
исам напълно да се изключа от мрежата,защото ми писна да давам по 70-90лв за ток,при положение,че ползвам само:
1 хладилник
1 микровълнова
1 пералния(1-2 в седмицата)и то на нощна.
1 компютар
2 телевизора(LCD,които се водят,че харчат наи-малко)
1 буфер към компа
осветлението е с енергосместяващи крушки не по-големи от 14w
Готвя само на газ,в момента обмислям и закупуването на хладилник на газ.
Гледам да пестя енергия и всичко,което не се ползва се изкл. от контакта.+ това всичките тези изброени уреди са клас АА.
Тоест наи-потребните неща.
За тези уреди колко и какви панели ще са ми необходими?
По мои сметки(от прочетеното из мрежата)2-3 панела по 170-200W.За някои облачни дни през зимата съм намислил един малък генератор да спасява полужението.
ПП:Живея на последния етаж(тоест мога да ги сложа на покрива на блока)и съм взел съгласието на живущите в блока.Благодаря Ви.