PhD написа:Това със енкодерите има логика и не е лошо като идея. За момента аз точно нямам конкретна схема - мислех си нещо от типа на PID-регулатор, както при серводвигателите, само че крайното стъпало и управляващите изводи от процесора да бъдат за стъпков двигател, а не примерно както се прави за DC или AC серводвигател. Поразрових се из нета и видях че не откриваме топлата вода - например написах в google - stepper motor ieee излязоха пдф-файлове с много интересни идеи. В ieee по-принцип се публикуват много добри неща - два-три проекта съм реализирал от такива статии и всичко си работи добре. Така че може да се погледне там какво са публикували хората и да вземем някоя идея са нещо от типа на "интелигентно" управление на стъпковите двигатели. Сигурно някой ще ме репликира и ще каже - като има управление като за серводвигател, защо да ползвам стъпков, а не мина направо на серво - ами според мен цената. Пък и за прецизно хоби изпълнение мисля че ще си струва - прецизна електроника на която да се има доверие и евтини двигатели.Здравей PhD
Това е идея, спонтанно хрумнала, така че търпя всички критики, които ще бъдат отправени.
През март месец миналата година /ето тук - viewtopic.php?f=18&t=8418&start=2020 /
имаше няколко мнения относно обратната връзка при работа на стъпковите двигатели с помощта на енкодери.
Въпроса не беше нов тъй като в Интернет имаше редица решения за това.Работеше добре.
Ето и моето виждане тогава:
Плюсове има.Визирам хоби изпълнението.
Стъпковите мотори са достатъчно мощни. Развиват максимално
1000 оборота при което отпада необходимостта от редукторни кутии,
по ниски захранващи напрежения и т.н.Та нали сервото също се управлява със
сигналите за стъпка и посока както стъпковите двигатели.
Единствено остава открит въпроса за енкодера,за неговата резолюция.
Но могат да се използват както оптически така и магнитни с резолюция кореспондираща
със стъпките на мотора.
Заслужава си да се опита

Поздрави
И аз опитах като направих един драйвер за серводвигател който да работи със стъпка и посока.
Доста тестове направих ,докато тотално не скапах драйвера,но така или иначе не получих някакви добри резултати.Имаше някакви тикове при работата
на двигателя.От време на време пропадаше сигнала което единствено го отдавах на магнитния енкодер.
Но не съм се отказал от идеята.Направих втори драйвер но съм решил да оставя настрана засега магнитните енкодери и да пробвам с оптически.
С магнитен енкодер направих един позиционер за антената за следене на радиолюбителските спътници при
осъществяване на радиовръзка.Управляваше се софтуерно.
Прикачен файл
100_1389.jpg (110.82 KиБ) Видяна 5255 пъти