• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
PhD написа:
Това със енкодерите има логика и не е лошо като идея. За момента аз точно нямам конкретна схема - мислех си нещо от типа на PID-регулатор, както при серводвигателите, само че крайното стъпало и управляващите изводи от процесора да бъдат за стъпков двигател, а не примерно както се прави за DC или AC серводвигател. Поразрових се из нета и видях че не откриваме топлата вода - например написах в google - stepper motor ieee излязоха пдф-файлове с много интересни идеи. В ieee по-принцип се публикуват много добри неща - два-три проекта съм реализирал от такива статии и всичко си работи добре. Така че може да се погледне там какво са публикували хората и да вземем някоя идея са нещо от типа на "интелигентно" управление на стъпковите двигатели. Сигурно някой ще ме репликира и ще каже - като има управление като за серводвигател, защо да ползвам стъпков, а не мина направо на серво - ами според мен цената. Пък и за прецизно хоби изпълнение мисля че ще си струва - прецизна електроника на която да се има доверие и евтини двигатели.
Това е идея, спонтанно хрумнала, така че търпя всички критики, които ще бъдат отправени.
Здравей PhD
През март месец миналата година /ето тук - viewtopic.php?f=18&t=8418&start=2020 /
имаше няколко мнения относно обратната връзка при работа на стъпковите двигатели с помощта на енкодери.
Въпроса не беше нов тъй като в Интернет имаше редица решения за това.Работеше добре.
Ето и моето виждане тогава:
Плюсове има.Визирам хоби изпълнението.
Стъпковите мотори са достатъчно мощни. Развиват максимално
1000 оборота при което отпада необходимостта от редукторни кутии,
по ниски захранващи напрежения и т.н.Та нали сервото също се управлява със
сигналите за стъпка и посока както стъпковите двигатели.
Единствено остава открит въпроса за енкодера,за неговата резолюция.
Но могат да се използват както оптически така и магнитни с резолюция кореспондираща
със стъпките на мотора.
Заслужава си да се опита :wink:
Поздрави

И аз опитах като направих един драйвер за серводвигател който да работи със стъпка и посока.
Доста тестове направих ,докато тотално не скапах драйвера,но така или иначе не получих някакви добри резултати.Имаше някакви тикове при работата
на двигателя.От време на време пропадаше сигнала което единствено го отдавах на магнитния енкодер.
Но не съм се отказал от идеята.Направих втори драйвер но съм решил да оставя настрана засега магнитните енкодери и да пробвам с оптически.
С магнитен енкодер направих един позиционер за антената за следене на радиолюбителските спътници при
осъществяване на радиовръзка.Управляваше се софтуерно.

Прикачен файл

100_1389.jpg
100_1389.jpg (110.82 KиБ) Видяна 5257 пъти
STEPER - специалист
mika написа:
PhD написа:
Това със енкодерите има логика и не е лошо като идея.
И каква точно е идеята? Защо да се слага обратна връзка на двигатели, измислени именно заради това, да не се нуждаят от нея, което прави управлението им сравнително просто, евтино и надеждно? От години работя с фреза, управлявана безпроблемно със стъпкови мотори и ме интересува с какво тази обратна връзка ще подобри работата им и по какъв начин ще опрости и поевтини управляващата ги електроника.
Зависи от режима на работа на фрезата.При по-големи скорости и определени натоварвания стъпковите мотори
са склонни да изпускат стъпки.А иначе по никакъв начин няма да опрости и поевтини конструкцията.
mika - специалист
STEPER написа:
При по-големи скорости и определени натоварвания стъпковите мотори
са склонни да изпускат стъпки.
И как точно една обратна връзка ще повиши скоростта и мощността на неправилно подбрани за целта двигатели?
STEPER - специалист
mladomo написа:
STEPER написа:
mladomo написа:

Форума е място да се доказваме най вече себе си ( себедоказване) със знанията си, а не да се коментираме взаимно.

Грешиш ако наистина мислиш така.
Форума не е място да се пъчим и да доказваме кой е по-най .....
За това има място тук - viewforum.php?f=45
Би ли написал вариант на изразяване, в които аз трябваше да споделя с вас, че има магнитни енкодери и те може да са полезни за Вас така, че да не засегна егото ВИ ?
Няма проблеми за егото ми.Такива магнитни енкодери съм използвал вече в някой други мой проекти.
За един споделих по-горе :wink:
mladomo - специалист
Обратната връзка с енкодера не само следи за изпуснати стъпки.
Тя дава на контролера точно кога двигателя е превключил на следващата стъпка
и така контролера веднага може да подаде команда за следващата стъка. Това значително подобрава динамиката и дори въртящия момент на двигателя и дава въможност да дирне много по високи обороти и сигурност.
mika - специалист
Добре де, но правилно подбрани стъпкови двигатели никога не изпускат стъпки, поне аз досега не съм имал този проблем. А колкото до увеличаване на въртящия момент, моето мнение е, че ако една машина се нуждае от двигател с 3Nm, по-лесно и евтино ще излезе да се купи един такъв, отколкото да се слага енкодер със специално разработен за целта драйвер и то само за да използваме двигател от стар принтер, като продължавам да мисля, че няма да има никакъв ефект от това.
STEPER - специалист
mika написа:
Добре де, но правилно подбрани стъпкови двигатели никога не изпускат стъпки, поне аз никога не съм имал този проблем. А колкото до увеличаване на въртящия момент, моето мнение е, че ако една машина се нуждае от двигател с 3Nm, по-лесно и евтино ще излезе да се купи един такъв, отколкото да се слага енкодер със специално разработен за целта драйвер и то само за да използваме двигател от стар принтер, като продължавам да мисля, че няма да има никакъв ефект от това.
Това двигатели от стар принтер ли ти приличат? :?:

Прикачен файл

electric-stepper-motor-with-encoder-439758.jpg
electric-stepper-motor-with-encoder-439758.jpg (38.72 KиБ) Видяна 5234 пъти
mika - специалист
STEPER, запознат съм, че има стъпкови двигатели с енкодери. Има и драйвери специално за тях. Това което питам е, с какво това ще подобри машината гравьор, каквато е и тази тема.
shulio - специалист
Вкарахте се в голям филм с тази обратна връзка и стъпкови двигатели.

Не си ли се замислял младомо, че ако беше и 2% по евтино за реализация щеше да го внедрят в професионалните машини веднага. Ако си подбереш правилно стъпковите двигатели според твоята конструкция ще можеш да достигнеш скорост 3 метра в минута фрезоване с 5мм стъпка на винта. Незнам за какво ще ти е нужна по-голяма скорост.

А и за какво е цялото упражнение. Значи искате да се вземе слаб двигател и да се пусне свръх възможностите му и после да се прави система да коригира грешките, който сте създали преди това.

Ако ви трябва скорост минете на рейки с директно купулиране на мотора. Цената на рейката и на трапецовидния винт е съизмерима да не кажа еднаква. Ще можете спокойно да достигате 15 метра в минута с приличен въртящ момент. Друг е въпроса дали изобщо ще може да се фрезова нещо на такава скорост.

Хубаво е човек да мисли различно и да се старае да избяга от стереотипа (аз също го правя) , но все пак да е с практическа насоченост. Не само да се прави ей така за да се каже, че и така може. А и да кажеш, че програма като MACH3 ни отвежда в 1-ви клас :).
MrMurdjo - майстор
mika написа:
STEPER, запознат съм, че има стъпкови двигатели с енкодери. Има и драйвери специално за тях. Това което питам е, с какво това ще подобри машината гравьор, каквато е и тази тема.
Единствената полза според мен при хоби машина е евентуално да спре изпълнението на операцията преди инструментът да е задълбал на някъде си, следствие на изпуснати стъпки.
Според мен, ако енкодерът е линеен, то тогава ползата би била и за компенсиране на луфтовете на механиката. Въпросът опира до това кой каква точност гони. И дали ще реже фазер или ще прави часовници. Макар че стенни дървени часовници хората ги правят със самоделни машини :)
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: