MrMurdjo написа:Мика,В момента контролера който аз ползвам - схема подобна на тази която се предлага от сириус, едва ли може да се нарече контролер, и още по-малко интелигентна. За мен е по-важно драйвера да се съобразява с подадените импулси и в него да става отчитането на зададени и направени стъпки, регулиране на режим и активно регулиране на тока(нещо по което работя в момента). Единственото следене на текущата позиция при мах3 е също използването на енкодери включени към лпт-порта. Тъй наречения контролер, който аз използвам, и който се предлага в сириус-псб е просто разпределител на импулси.
Защото (поне според моите познания) между управляващата програма и мотора има интелигентен контролер, който също изчислява текущите координати по идващите команди и ще спре движението на зададената позиция прозрачно за оператора и програмата.
alien написа:относно магнитните енкодери - този който разглобявах беше с 1000 полюса на магнита, за постигане на 1000 импулса на оборот, при 2 полюса и толкова прецизно измерване на амплитудата, та дори и с мост силно ме съмнява да работи в близост до двигатела, серво мотора който настройвах последно накланя картината на кинескоп от 30см при тръгване и спиране@alien
ако се ползва обаче магнит с 1000 полюса тогава амплитудата не е определяща, но ще трябва да се проектира от нулата алгоритъм за четене, не знам да има нещо готово за такъв енкодер, може би нещо от рода на хард диск, но с възможност да чете с голяма резолюция и при бороти близки до 0
Магнитните енкодери, за които аз говоря са интегрална схема с няколко датчика на хол те определят посоката на север юг на единствения магнит който е залепен на оста. Така определят къгъла . Вътре има таблица която може при изкривявания да се донагласи.
За да се коригират луфтове може да се използва само собствен драйвер без намесата на МАЧ3
При реверс на посоката драйвера не подава толкова стъпки колкото е зададен луфта. За това исках да обсъдиме съместен проект ама трябва да го кажа така, че да не дразня тарторите.
Преди 10 г съм правил бродирачна машина с ужасна механика ползваща механика на принтер качен на релси от винкел имам остатъци от нея и няколко снимки но крайния продукт бродериите си бяха наред точно поради софтуерна корекция.
Забравих да добавя
За вашите фрези по метър 2 може и без обратна връзка защото тя подава при натоварване
, но за струг и фреза за метал е задължително иначе двигателя как и да го изчислиш ще работи с 10 20 пъти по малка производителност. А това значи толкова пъти повече време