• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
PhD - специалист
MrMurdjo написа:
Мика,
Защото (поне според моите познания) между управляващата програма и мотора има интелигентен контролер, който също изчислява текущите координати по идващите команди и ще спре движението на зададената позиция прозрачно за оператора и програмата.
В момента контролера който аз ползвам - схема подобна на тази която се предлага от сириус, едва ли може да се нарече контролер, и още по-малко интелигентна. За мен е по-важно драйвера да се съобразява с подадените импулси и в него да става отчитането на зададени и направени стъпки, регулиране на режим и активно регулиране на тока(нещо по което работя в момента). Единственото следене на текущата позиция при мах3 е също използването на енкодери включени към лпт-порта. Тъй наречения контролер, който аз използвам, и който се предлага в сириус-псб е просто разпределител на импулси.
mladomo - специалист
alien написа:
относно магнитните енкодери - този който разглобявах беше с 1000 полюса на магнита, за постигане на 1000 импулса на оборот, при 2 полюса и толкова прецизно измерване на амплитудата, та дори и с мост силно ме съмнява да работи в близост до двигатела, серво мотора който настройвах последно накланя картината на кинескоп от 30см при тръгване и спиране
ако се ползва обаче магнит с 1000 полюса тогава амплитудата не е определяща, но ще трябва да се проектира от нулата алгоритъм за четене, не знам да има нещо готово за такъв енкодер, може би нещо от рода на хард диск, но с възможност да чете с голяма резолюция и при бороти близки до 0
@alien
Магнитните енкодери, за които аз говоря са интегрална схема с няколко датчика на хол те определят посоката на север юг на единствения магнит който е залепен на оста. Така определят къгъла . Вътре има таблица която може при изкривявания да се донагласи.
За да се коригират луфтове може да се използва само собствен драйвер без намесата на МАЧ3
При реверс на посоката драйвера не подава толкова стъпки колкото е зададен луфта. За това исках да обсъдиме съместен проект ама трябва да го кажа така, че да не дразня тарторите.
Преди 10 г съм правил бродирачна машина с ужасна механика ползваща механика на принтер качен на релси от винкел имам остатъци от нея и няколко снимки но крайния продукт бродериите си бяха наред точно поради софтуерна корекция.
Забравих да добавя
За вашите фрези по метър 2 може и без обратна връзка защото тя подава при натоварване
, но за струг и фреза за метал е задължително иначе двигателя как и да го изчислиш ще работи с 10 20 пъти по малка производителност. А това значи толкова пъти повече време
angelfilev - специалист
mika написа:
За съжаление не разбирам нито от механика, нито от електроника, а за програмиране изобщо не смея и да си помисля. Някой попита за мнение и просто изказвам своето, без никакви претенции за компетентност. Казвате, че обратната връзка ще ме предпази от изпускане на стъпки. Да приемем, че това е така, въпреки че на мен досега никога не ми се е налагало, което в моя случай я прави ненужна. Та значи машината изпуска стъпки и благодарение на обратната връзка спира. Какво следва? Пускаме я пак, но поради неправилно подбраните мотори тя пак спира. И сега какво? Просто няма да можем да свършим определената работа, или заменяме моторите с други, нещо, което можехме да направим предварително и да си спестим скъпото аварийно спиране.
Другия плюс, според вас е, че тази система ще може да компенсира луфтове и лоша изработка на самата машина. Тук също имам няколко въпроса. Да приемем, че ос Z има луфт между винта и гайката от примерно 1мм. При работа шпиндела ще оказва известен натиск върху детайла поради собствената си тежест. Всичко ще бъде добре до момента, когато натиска върху детайла не трябва да е по-голям, от тежестта на шпиндела. Тогава вече луфта в гайката ще започне да прави проблем и аз наистина не разбирам, как обратната връзка, или софтуерно (в Mach3 има такава опция) този проблем ще се реши. Ами луфта в червячната предавка на въртяща ос, за която стана въпрос по-рано? Когато четвъртата ос трябва да е неподвижна, но шпиндела обработва ту в единия, ту в другия край на заготовката, този луфт ще причинява хлопане, което по никакъв начин няма да се предава на червяка и в такъв случай ще остане невидимо за обратната връзка. Тогава какво правим?
Подкрепям мнението на mika и съм убеден, че се заблуждават колегите, които смятат, че софтуерно могат да премахнат недостатъци в механиката. CNC машините са точни машини и без каквато и да е електроника. Причината е, че при много режими на работа масата на машината може да се премести самопроизволно и безконтролно в рамките на луфтовете. Управлението не може да контролира този ефект.
Прикачен файл:
2012-01-30_085943.jpg
2012-01-30_085943.jpg (32.78 KиБ) Видяна 4376 пъти
За илюстрация погледнете фиг. б , еднопосочно фрезоване. Инструмента се стреми да увлече детайла и това на практика става, когато силите на рязане надвишат силата на триене на масата. Един, или няколко зъба на инструмента увличат заготовката в рамките на луфта и следващите зъби трябва да режат стружка много по-голяма от предвидената. Фрезоването е с удари, скокообразно, а често се чупи инструмента. На обикновенните фрезмашини има механизъм предназначен да увеличи мнократно триенето при движение на масата, който се включва ръчно при еднопосочно фрезоване.

Според мен mladomo трябва да обърне най-напред внимание на конструкцията от винкели и квадратни профили, защото се съмнявам в настоящия вид да е пригодна за CNC управление.

Що се отнася до обратните връзки при стъпкови мотори, добре е да се умува и коментира, но не бива да се забравя, че си има "класика в жанра".
mladomo - специалист
Умните машини предвиждат в коя посока действат силите, след като те извърват подаването.
Лесно може да се обере луфта в обратната на силите посока и да се отпуска стъпка по стъпка. Понеже съм правил графична среда за професионална машина за огъване на железа с хидравлика 2д и 3 д и знам колко дигнахме производителноостта софтуерно почти 2 пъти. Така, че не подценявайте софтуера. Що се касае до моята 2 д маса с винкели тя струва 30 лв една купешка е към 300 400 лв. Качих молив на патронника на дрелката и направих линия като придвижвах двете координати линията е идеална . Сложих индикатор отчита до стотнни имаше люлеене вначалото около 2 стотни. Сега повърхностите улегнаха и люлеене няма. Единствено не знам колко бързо ще се износи.Имам методи и за това. Аз обаче нямам много работа с нея дори и само като маса на дрелката ми върши работа. За мене да хвърля 2000 лв с готови заготовки да си платя на стругар да си купя драйверите да свържа куплозите и да сложа програма и да кажа аз направих сам :) е като дете изхачило заплатата на баща си и казва в училище вижте какъв гсм си купих
svetliopi44 - Чирак...
Както сте тръгнали ще пчнете да си пройзвеждате и микропроцесорите... :)
Няма лошо разбира се, щом го умеете...
Аз съм от тя тип който нищо не разбира , но пък има мерак да си направи машината и си купувам всичко... :)
Времето ми е по-ценно да се занимавам с това което мога , да изкарвам пари и да плащам за неща който аз не мога да направя ... това прави ли ме некадърен... :? :?:
И спред мен механиката трябва да е безупречна на първо време, а ако може после и перфектна електрника ще е чудесно.
Лично аз моята машина е правя за кеф и за да се уча понеже материята ми е доста далечна от това с кето се занимавам и занимавал до сега.
Все си мисля че правим хоби машина, но виждам че има хора за който май не е така и гледат професионално ...
Ако се загледате в последните 10 страници участвате 2-3 човека кйто сте на тази вълна, а другите четем и се чудим за какво става на въпрос... :)
Призовавам Велси (разбира се ако му се занимава) да отдели последните страници в отделна тема за CNC електроника и там да се пише по тези въпроси.
Темата стана изключително голяма и тромава, и откриването на дребни и полезни истини е почти не възможно...
Чудя се и на факта, слагате стройтелни шпилки, маси от винкели ,тефлонови гайки (все компромиси) а сте тръгнали да правите обратна връзка и то по трудния начин...
Това е като на стар москвич да му сложите спортен волан , шаренка тапицерия и една MP3 музика и сега мислите как да му сложите климатик за да компенсира отворите в купето за да не ви духа зимата.
Поздрави и успех .
angelfilev - специалист
mladomo написа:
Умните машини предвиждат в коя посока действат силите, след като те извърват подаването.
Лесно може да се обере луфта в обратната на силите посока и да се отпуска стъпка по стъпка. Понеже съм правил графична среда за професионална машина за огъване на железа с хидравлика 2д и 3 д и знам колко дигнахме производителноостта софтуерно почти 2 пъти. Така, че не подценявайте софтуера. Що се касае до моята 2 д маса с винкели тя струва 30 лв една купешка е към 300 400 лв. Качих молив на патронника на дрелката и направих линия като придвижвах двете координати линията е идеална . Сложих индикатор отчита до стотнни имаше люлеене вначалото около 2 стотни. Сега повърхностите улегнаха и люлеене няма. Единствено не знам колко бързо ще се износи.Имам методи и за това. Аз обаче нямам много работа с нея дори и само като маса на дрелката ми върши работа. За мене да хвърля 2000 лв с готови заготовки да си платя на стругар да си купя драйверите да свържа куплозите и да сложа програма и да кажа аз направих сам :) е като дете изхачило заплатата на баща си и казва в училище вижте какъв гсм си купих
Не подценявам софтуера, напротив много уважавам хората, които имат познания и опит в тази насока. Обърнах внимание на един ефект, който се проявява в някои случаи и софтуерно не може да се реши, а също е толкова по- маловажен, колкото е по-точна машината. Този ефект трябва да се има предвид и когато се избира стратегия за фрезоване (гравиране).
Аз се интересувам от управление на DC сервомотори, но съм начинаещ. За момента ми е нужно едно популярно обяснение на алгоритъма на микроконтролер (разучавам PIC и си сглобих програматор с части и схема на Млад конструктор). Вероятно има на английски, но трудно разбирам, а на български, или руски не намерих.
angelfilev - специалист
svetliopi44 написа:
Както сте тръгнали ще пчнете да си пройзвеждате и микропроцесорите... :)
Няма лошо разбира се, щом го умеете...
Аз съм от тя тип който нищо не разбира , но пък има мерак да си направи машината и си купувам всичко... :)
Времето ми е по-ценно да се занимавам с това което мога , да изкарвам пари и да плащам за неща който аз не мога да направя ... това прави ли ме некадърен... :? :?:
И спред мен механиката трябва да е безупречна на първо време, а ако може после и перфектна електрника ще е чудесно.
Лично аз моята машина е правя за кеф и за да се уча понеже материята ми е доста далечна от това с кето се занимавам и занимавал до сега.
Все си мисля че правим хоби машина, но виждам че има хора за който май не е така и гледат професионално ...
Ако се загледате в последните 10 страници участвате 2-3 човека кйто сте на тази вълна, а другите четем и се чудим за какво става на въпрос... :)
Призовавам Велси (разбира се ако му се занимава) да отдели последните страници в отделна тема за CNC електроника и там да се пише по тези въпроси.
Темата стана изключително голяма и тромава, и откриването на дребни и полезни истини е почти не възможно...
Чудя се и на факта, слагате стройтелни шпилки, маси от винкели ,тефлонови гайки (все компромиси) а сте тръгнали да правите обратна връзка и то по трудния начин...
Това е като на стар москвич да му сложите спортен волан , шаренка тапицерия и една MP3 музика и сега мислите как да му сложите климатик за да компенсира отворите в купето за да не ви духа зимата.
Поздрави и успех .
Светльо, това за москвича ми хареса, браво! :)
alien - специалист
вече няколко човека ми прави впечатление че се впускат в дълбоки размисли преди да имат достатъчно опит
софтуерно не може да се реши хардуерен проблем и обратно
може само да се замажат нещата, полу закърпване на проблема, но проблема си остава, дори се внасят още проблеми в системата имайки предвид че го прави същия човек който е допуснал и първата грешка

нека споделя моя опит пък който иска да чете, който мисли че много знае нека пропусне - машината трябва да е много по здрава и по точна от предвидената работа, мотора трябва да е много по мощен от колкото някога ще се наложи, електрониката трябва да е много по стабилна при много по голям ток и напрежение от колкото някога ще се наложи, никой не знае какво ще е следващата програма, или какъв материал е закрепен на масата, за това са тези запаси, за да осигурят стабилна работа в голям диапазон, така машината работи винаги, без значение дали е с мотори и електроника, или се върти на ръка с ръкохватки и без нужда от някой безумно скалъпен софтуер се опитва да гадае каква би била следващата корекция заради куп груби грешки, където е по вероятно да внесе още грешки

енкодерите - да знам точно за какво става въпрос срещал съм и преди тези чипове, сигурно има причина фабричните да ги правят с 1000 полюса, според мен 2 полюса и прецизно измерване е много по лесно да се смути от полето на двигатела с няколко градуса от колкото 1000 полюса да се смутят дори с 1 деление, бих се радвал да чуя практични резултати, останалото е само гадаене и без резултатна вятър работа

серво алгоритъма - пид регулатор с разни подобрения и опростявания на сметките за да може да се справи контролера, такт на дискретизация от 500хз до 1кхз
основно съм ползвал информация от този сайт когато си писах програмата, освен мои си доработки които съм сметнал за нужно
http://elm-chan.org/works/smc/report_e.html
Последна промяна от alien на пон яну 30, 2012 12:39 pm, променено общо 1 път.
MrMurdjo - майстор
@angelfilev
Имам една книга, на български, издание на МК, ако не ме лъже паметта. За ПИК контролерите на Майкрочип. Не я ползвам, купих я и я четох, когато преоткрих микроконтролерите за себе си. Мога да ти я дам, ако искаш.

Напълно споделям мнението, че електрониката може много, но не може всичко и най-вече да компенсира ефикасно луфтове и деформации на механичната конструкция. Особено последното. Трябва човек да се е поблъскал малко в стремеж да направи нещо по-прецизно от винкелни водачи и да свали грешката поне до 50 стотни, за да стигне до извода, че на теория е едно, а на практика - друго. Но електрониката е неразделна част от машините с цифрово управление, дори и купена готова трябва да се познават възможностите й и да се използват максимално.
emilvtc - специалист
Относно механиката - и аз мисля, че няма електроника, която да компенсира кривата механика - особено луфтовете в нея. Стъпков мотор + енкодер няма как да знае какви са луфтовете и къде се намира точно масата в границите на хода на луфта. Единствено с линийки по осите може да се определи точната позиция.

Казвате MACH3 има вход за обратна връзка по позиция ?!? Можете ли да ми обесните по-подробно това? До колкото ми е известно програмата няма такава опция за обратна връзка по позиция...
До колкото намирам смисъл в това - този вход е само за ръчен пулс-кодер, но може и да греша ...

Относно пулс-кодерите на стъпковите мотори - единствено смисъл виждам за откриване на пропусната стъпка, но това както казахте се решава с преоразмеряване на въртящия момент на мотора (избор на такъв с по-голям) и правилно зададени режими на рязане и скорост по осите.

Мисля, че далеч по-полезно ще е на моторите да се постави сензор "index" за точно определяне на HOME позицията при спиране на тока или при смяна на инструмент. Т.е. "Index" сигнала през ключето за HOME позиция да се подава към MACH-а.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: