И аз подкрепям Бат Иво - нищо не слагам в гипса.Все пак ако беше необходимо да се слага нещо то на опаковката му щеше да пише, а там пише- вода.Все пак за колегата ,който искаше да работи с гипса- поне +5градуса и слагаш първо вода в пластмасово кошче , по-малко от половината , като за теб и след това мистриите гипс ,като го поръсваш и бъркаш, колкото по-прозрачна ти е мистрията от гипса,като я извадиш от кошчето толкова по-слаб е гипса и по-бавно стяга и обратно.Дано си ме разбрал.Успех!!!
(12-15 мин.) На втората мин. можеш да го пребъркаш щото има навика да се утаява , но не по късно защото ще го пресечеш!После не пипаш от време на време проверяваш с мистрията като стане на кисело мляко почваш.Маламашката трябва да ти е от мека ламарина и да нее надраскана.Слага се по малко на мал-та с върха на мистрията.С натиск караш в едната посока от долу на горе без да прекъсваш движението.Същото се извършва един или два пъти и като изчезне водата от гипса на маламашката остатъка го изхвърляш(затова слагаш малко на малата).Така на ленти вървиш до края на стената,финосва се на същият ден (лятото даже и веднага не се оставя за след обед или утре)След финосване не се цикли.Не нанасяш( не трупаш само умиваш с тешното фино). Успех.


