Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vladislavpet - напреднал
vache написа:
vladislavpet, и аз има проблем с разхода... за 110 кв. апартамент (неотопляема сграда)+100 л бойлер разход около 4 чувала по 15 кг за 24 часа :? Сигурна съм, че всичко е до настройки. Цял ден седя и мъдря... времена, пускане... и честно казано нищо не разбрах.. променям параметри и записвам... и се оказа, че колкото Т4 е по-малко, а Т6 по-голямо, се получава по-голяма инерция, в смисъл след като мобилния датчик спре помпата на системата горелката продължава да гори 15 минути (при мен толкова е зададено) и термостата на ризата надхвърля зададените 60 градуса с около 20 градуса. В същото време, обаче като падне Т на водата под 60 градуса, независимо от стайния датчик горелката тръгва. Бойлера пък хич не го знам кога се пуска.. той си има 2 датчика :cool: Според мен трябва да се сложи датчик на помпата на системата, който да я държи пусната примерно между 40 и 90 градуса. Т.е. да я спира само на ниски Т, или просто да си е пусната непрекъснато без никакви датчици, с независимо захранване. Не знам дали съм права в разсъжденията. А пък мобилния датчик би трябвало да командва само пуска и стопа на горелката. Кашата е пълна.
Можеш ли да ми кажеш какво комадва при теб горелката? Според мен при мен има някаква каша в управлението, освен, че не са настроени времената.

Бих пробвала твоите настройки, но ми се струва, че проблема при мен е и на други места. При цена на чувал пелети 8 лв ми излизла по-евтино да се топля на ток или така :partyman: :-D
стайния термостат спира и пуска само горелката.....помпата е сложена на 60 да спира .....термостата на котела съм го сложил на 80 гр евентуално да изключи горелката да не прегрее котела
LazarGanev - "Велик майстор"
nnikbg написа:
Нека bobi72 да коментира защото за сега той има проблем. Напълно съм съгласен с saraneron. При 24 V и 2,2 А силата на този актуатор е 750 N. При 14 V не знам колко е, а това е напрежението което измерих. От Ерато са имали нещо в предвид и мисля да ги питам деректно. Абе тези хора не следят ли този прекрасен форум. :-D
Нарочно е захранен така трафа, за да не се чупи чистача, но ако прави проблеми - може да се захрани както е нормално :)
vache - специалист
vladislavpet, благодаря! А помпата по какъв начин е ограничена до 60 градуса. Пак ли с термостат?
Значи нещата са горе=долу както аз си представям по отношение на мобилния термостат. Сега се оказва, че стайния датчик и датчика в ризата на котела командват горелката, датчика на бойлера също. Предполагам, че а приоритет на стайния, защото горелката си работи докато не постигне зададената на въздуха температура. После, когато спадне под 60 градуса водата, датчика на ризата включва горелката независимо дали стайната температура е паднала под зададената. Загрява водата само в ризата и чака. Може би това движение е излишно :?

А искам да те питам още някои неща.
За ръчката на котела към комина. Напред плътно означава, че клапата е максимално ОТВОРЕНА, поне на ноя котел. И при теб ли е така?
Плочите са сложени плътно в предната част на котела, така ли? Т.е. пламъка минава отзад? Предната плоча не е ли заоблената?

:rock:
vache, явно стайният термостат не вързан както трябва. Горелката не трябва да пали докато няма заявка от стайния термостат. Правилно си забелязала излишното движение, което качва разхода :)
vache - специалист
Докато обяснявах на мъжа ми какво съм разучавала днес установих, че стайния датчик НЕ ПАЛИ горелката :shock: Т.е. пали я индиректно. Той командва единствено и само помпата на системата за парно. Пуска помпата и спира помпата при зададена температура... Всъщност горелката се пали от датичка за водата в ризата. Когато горелката е спряла и се завърти термодатчика на ризата за по-висока Т горелката се включва, респективно изключва. А ако повиша изискваната Т на стайия датчик се чува цък и се включва помпата на системата докато температурата на водата в ризата не спадне под зададената. Тогава се пали горелката...
Егати!

Отделно имаме и бойлер, на който има 2 термо датчика. Едният следи Т в самия бойлер и пуска помпата на бийлера или пали горелката (вече почвам и в това да се съмнявам... :lol: ), а другият е незнайно защо... така и не схванах... да ограничавал температурата отдолу, да не се пали горелката под дадена Т само заради бойлера. Нещо в този смисъл беше :roll:

LazarGanev, аз ти писах на лично съобщение, обаче след това се зарових в тия теми и настройки и май си поизяснихме за какво става дума. Изглежда ще се пресвързват датчици. Ще си върнем помпата на парното на незвисимото захранване да си върти непрекъснато. Ще сложим мобилния датчик да пали горелката. Само не разбрах много за какво е датчика в ризата. Той командва ли нещо, или е просто един вид защита от прегряване. Има си една пъпчица дето изскача като прегрее. А това се е случвало вече 3-4 пъти и как ли няма да се случи #-o

А дали има из форума пронципна схема на котел с горелка, бойлер и отопл. система?
Благодаря на всички за отзивчивостта! :)
Помпата не трябва да върти постоянно, трябва да се включва от термостат на 60*С. Стайният термостат е вързан последователно на котелния и защитата, котелният е настроен на 85*сС - това е.
vache - специалист
LazarGanev написа:
Помпата не трябва да върти постоянно, трябва да се включва от термостат на 60*С. Стайният термостат е вързан последователно на котелния и защитата, котелният е настроен на 85*сС - това е.
Благодаря!! Котелният е този със защитата, нали? Поне нашият е такъв. А ако котелният е настроен на 85 градуса това означава ли, че водата в системата ще бъде с тази Т?
Не означава! Температурата на водата си намира равновесно ниво в зависимост от мощността на горелката и инсталираните радиатори. Това е максимума, при който ще изключи горелката. След това се задейства защитата - при 95*С. Тя е в едно тяло с работния (котелния) термостат.
vache - специалист
Аха! Радиатроите бяха адекватни на мощността на котела на въглища и имаше резерв за бойлер. Имаме 8 радиатора с различни мощности и бойлер. Горелката е ГП20.
А бойлера какви датчици трябва да има? Сега има два, вторият беше сложен преди 2 седмици някъде. Аз, обаче едно, че не схванах каква му е ролята и няма някаква разлика в загряването на водата от момента, когато си имаше един. Бил да спира помпата да не върти когато водата е студена. При схемата със стайния термостат, обаче тя никога не е студена :lol: Освен да е за на лято когато ние ще си пуснем газовия бойлер и няма да горим пелети.

И сега ще се наложи да се правим на пишман майстори и да си оправяме сами бакиите :x
Абсолютно си права за всичко, схващаш по-добре от мъж :-D . :supz: =D>. Само да вметна - не стайния, а термостата на помпата пази водата в бойлера топла.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: