• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
iceheart - специалист
Защо на 35-40 градуса аз си мислех да се опитвам да постигам 45-50 градуса. В момента нямам точно възможност да го направя. Онзи ден доста си поиграх за да намеря и сметна топлозагубите на тези 3 стаи и ги сметнах по формула която намерих.

Избор на термопомпа, от която къщата ни се нуждае:
За да изчислим точно нужната ни мощност на термо помпа, ще ни е необходим точен анализ на топлинните загуби и приходи на отопляваната жилищна площ. Този баланс се прави от специалист, който ще анализира изолацията на къщата, на която сме решили да монтираме термопомпа,изложението й, вида на дограмите,минималната температура в района и други. Всичките налични данни се обработват със софтуер и на базата на тях ще знаем нужната мощност на термопомпата при различни температурни условия на външният въздух и на температурата в помещенията. Това е доста трудоемка работа и често пъти за да се ориентирам първоначално в избора на нужната ни термопомпа, не е необходима чак такава точност, а може да се използват и приблизителни методи. Ето един бърз метод за изчисляване,чрез който може приблизително да се прецените нужната мощност на термо помпа за дадена къща (апартамент). Този метод за изчисление е даден само за ориентация и първоначална преценка на нужните инвестиции за закупуване на термопомпа.
Изчисляване на общата загуба на топлинна енергия от къща:
Общата загуба на енергия на самостоятелна къща може да бъде изчислена приблизително по следната формула: W = G x V x ΔT
Където:
• W=обща загуба на топлинна мощност във Ватове.
• V =обем на жилищно пространство в m3 за което ще се отоплява с термопомпа.
• ΔT= разлика между температурата вътре в къщата и минималната външна температура, за района където се намираме.
• G = коефициент на изолация на сградата в W/m3K.°C
Определяне на коефициента G според типа изолация (G en W/m3K. °C)
• Старо строителство (къща без изолация, дограма – единично стъкло) G = 2,5
• Старо строителство (къща с лоша изолация, дограма – двойно стъкло) G = 2
• Строителство с изолация - 6 сm , дограма – стъклопакет G = 1,3
• Строителство с изолация – 9 сm , дограма – стъклопакет G = 1.0
• Строителство с много добра изолация -16см, стъклопакет К-стъкла.G = 0,6
• Пасивна къща с много добра изолация -34см, троен стъклопакет G = 0,4
Пример:
Имаме да климатизираме малка едно фамилна къща с площ 110 m2 и височина на тавана 2,5 m в град Варна с минимална външна температура -7 °C, и поддържане на температура 20 °C в помещенията. Къщата е построена през 1995 г. (къща с изолация - 6 сm , дограма – стъклопакет) G = 1,3 Тя ще има приблизително обща загуба на енергия:
W = G x V x ΔT=1.3 x [(110 m2 x 2,5 m) x (20 °C - (- 7°C)] = 9652 W (т.е. 9.65 kW).
W = G x V x ΔT=1.3 x [(187.5) x (30)] =7312.5 W (т.е. 7.31 kW)
Следователно, трябва да изберем термопомпа, която може да произвежда 9,65 kW при –7°C Ако изберем термопомпа въздух-вода , трябва да предвидим падането на мощността и при –7°C, което ни води до 12kW модел на термопомпа въздух –вода чиято мощност при –7°C и 40°C на водата е 9,5 kW . Ако закупим 12kW и оразмерим алуминиевите радиатори, подово отопление или конвектори подходящо до тази температура няма да има нужда от втори топлинен източник, но ако изберем по малка термопомпа например 9 kW, то в определени дни от годината ще трябва да и се помага с електрически нагреватели, камини или други котли. Със специализирани софтуери и отчитане на ден градусите за региона може да се направи икономически анализ и да се направи точен подбор на нужната мощност за термо помпа и да се намали първоначалната инвестиция за сметка на малко по големите експлоатационни разходи. Всичкото това е сложен анализ, който трябва да се направи чрез софтуер и да се вземе правилното решение.

По мои сметки които направих за температура от 0 градуса са това: ХОЛ:W=1.3 x [(33 m2 x 2,5 m) x (22 °C - (0°C)] = 2360 W СПАЛНЯ:W=1.3 x [(15 m2 x 2,5 m) x (22 °C - (0°C)] = 1073 W ДЕТСКА:W=1.3 x [(15 m2 x 2,5 m) x (22 °C - (0°C)] = 1073

Намерих заводската спецификация на радиаторите и на база DT 30 градуса ми излиза ХОЛ: 24х75=1800 вата СПАЛНЯ: 10х92=920 вата ДЕТСКА: 10х92=920 вата.

А може би аз бъркам. Чакам вашите коментари..........
a_stoev - майстор
В разумните граници на употреба ще издържи, но при някакъв проблем ще се спука преди да сработи защита на климатика. Надали ще има и 50 лв разлика такъв за 410, ако изобщо има разлика.

сега ти загледах тоя дългия пост.
С тоя климатик нищо няма да постигнеш. С радиаторите също. По добре си вземи пелетен котел ако нямаш газ. Трябва ти голяма мощност, вероятно имаш малки сечения, забрави за термопомпа. Тея коефициенти са твърде оптимистични. Дай си квадратите и конструкцията на външните стени, квадратите на прозорците, какъв и с каква изолация ти е покрива.
И аз съм от Варна, ако искаш да се видим на лафче.

2v6, 35 бара е над работносто налягане от 30 бара. Наистина е изпитан на 42, но хората са дали работен 30.
Последна промяна от a_stoev на пет фев 17, 2012 12:57 am, променено общо 3 пъти.
2v6 - майстор
iceheart написа:
Защо на 35-40 градуса аз си мислех да се опитвам да постигам 45-50 градуса. В момента нямам точно възможност да го направя...
В таблицата може да се види примерен режим на малко по-слаб (0.63 вместо 0.66 м2) топлообменник.
Налягането е в границите на работното за Каори.
В случая дТ ще е 30 градуса, но при температура в стаите 19.5 градуса!
Радиаторите при дТ 30 градуса могат да ти отдават мощност около 4 кВ. Това означава, че за да работи в този режим системата, ще трябват още около 2.5 кВ. Единия вариант е да добавиш радиатори. Другия е да работи и вътрешното тяло.

Прикачен файл

R410_51_45.GIF
R410_51_45.GIF (11.37 KиБ) Видяна 6409 пъти
iceheart - специалист
2v6 написа:
В случая дТ ще е 30 градуса, но при температура в стаите 19.5 градуса!
Радиаторите при дТ 30 градуса могат да ти отдават мощност около 4 кВ. Това означава, че за да работи в този режим системата, ще трябват още около 2.5 кВ. Единия вариант е да добавиш радиатори. Другия е да работи и вътрешното тяло.
Имаш предви вътрешното тяло да работи като конвектор захранено с вода?Колко би ми дало като мошност вътрешното тяло?То направено с вода си е конвектор само, че с повече екстри :yawinkle: .Като гледам топлообменика му и го сравнявам с конвектор влиза в категорията на моделите на Клима 2000 (30-45) което при груби сметки ще ми дава около 2.5кв при 50 градуса на водата.
Ти си направил термопомпа от обикновен климатик нали?Конвектори ли ползваш или радиатори и какво отопляваш.Доволен ли си от разхода и работата на ТП-та си?
Само да кажа, че за климатика не ме е жал и съм решил да го преправям на ТП, защото съм го изкупил от мои клиенти за 40 лв, но се наложи да му сменя компресора, защото този модел са с заводски дефект и след 4-5 години служба компресора се предава на отопление поради механичен дефект вътре в него.Един нов компресор излиза 270 лв. и така за 310 лв имаш чисто нова машина която ще ми служи още доста години.Този модел слециално и дургите който имам във вкъщи са старшни кучета и работят без проблем до -15 градуаса без да ти изкарат душата със сметки за ток.Имам си и същия чисто нов на склад който си бях запазил за мен.Сега този е един вид опито мишле. :yawinkle: Правих сметки за мошноста на машината и радиаторите и апартамента и тока и и и направо ме заболя главата, реших да се включа и във форума за да се консултирам и с хора които вече са 1-2 крачки напред други и с по повече :yawinkle: .Виждам, че съм на раба с инсталацията която имам в този апартамент, но все пак съм пдсигурен и с допълнителни алтернативи за отопление в най-лошите дни.Тази година си беше жестока зима при нас (стигнахме до -27 през ноща и -20 през деня) е за кратко,но все пак.Мисля си, че едно такова допълнение към системата ми ще ми даде един плюс през по леките месеци от сезона.Балгодарен съм на сички които пишат и се надявам да продължават да пишат в темата, защото това ми е пъравата преработка и помоща ще ми бъде много полезна.Повече глави мислят по-добре от една.Както казва големия приятел на малчуганите "Мечо Пух" - Колкото повече, толкова повече.Много благодарности на всички които псаха до тук и ще очаквам вашите коментари за напред.
Скоро почвам да пускам снимки за прогреса на проекта.
batkotony - специалист
iceheart написа:
.Виждам, че съм на раба с инсталацията която имам в този апартамент, но все пак съм пдсигурен и с допълнителни алтернативи за отопление в най-лошите дни.Тази година си беше жестока зима при нас (стигнахме до -27 през ноща и -20 през деня) е за кратко,но все пак.Мисля си, че едно такова допълнение към системата ми ще ми даде един плюс през по леките месеци от сезона.Балгодарен съм на сички които пишат и се надявам да продължават да пишат в темата, защото това ми е пъравата преработка и помоща ще ми бъде много полезна.Повече глави мислят по-добре от една.Както казва големия приятел на малчуганите "Мечо Пух" - Колкото повече, толкова повече.Много благодарности на всички които псаха до тук и ще очаквам вашите коментари за напред.
Скоро почвам да пускам снимки за прогреса на проекта.
Следя темата с интерес,защото по всяка вероятност ще направя нещо подобно и аз.Тази зима наистина беше сериозна,че и още се надува :) ,но благодарение на ниските температури твърдото гориво и хамалогията около него ми дойде в повече.Поради тази причина искам да направя дублираща на котлето ТП от външно тяло на климатик поне в по-малко студените дни да не "аргатувам" толкова.Имам такова питане:Котлето ми е в мазето на къщата.Възможно ли е там да се разположи външното тяло и дали ще работи коректно,задължително ли е да е навън?Другите въпросителни са ми около паралелното свързване на ТО и котела-как е най-добре да стане,така че и да не е прекалено скъпо ?(Имам предвид,че не е задължително да е автоматично,съгласен съм и на ръчно превключване.)
iceheart - специалист
Я дайте предложения за още марки топлообменици освен SWEP, ZILMET и KAORI. Ако има още марки бих ги разгледал.
iceheart - специалист
Незнам batkotony ама помислил ли си каво ще стане в мазето като заварти перката на ТП-та. :yawinkle:
2v6 - майстор
iceheart написа:
Я дайте предложения за още марки топлообменици освен SWEP, ZILMET и KAORI. Ако има още марки бих ги разгледал.
http://www.gea-phe.com/themes/products/ ... bh-series/
batkotony - специалист
iceheart написа:
Незнам batkotony ама помислил ли си каво ще стане в мазето като заварти перката на ТП-та. :yawinkle:
Ами това с перката не ме притеснява много,евентуалния шум също,мазето е полупразно.По-скоро дали ще работи ефективно с въздуха,който е в помещението,все пак е един и същ...От друга страна пък не е студен като навън...не знам като цяло какво ще се получи.Бих експериментирал,но евентуалното преместване ще е свързано с допълнителни разправии и за това предпочитам първо да попитам... :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "ТЕРМОПОМПА ОТ PANASONIC CU-E12-DKE" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: