Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
fbr - майстор
За да изхвърля тревата трябва да има и турбина, но на скиците до тук, такова нещо не видях.
soteto - специалист
Миналата година от самоделна косачка си отиде едно младо момоче,поразено от токов удар.
crez - майстор
soteto написа:
Миналата година от самоделна косачка си отиде едно младо момоче,поразено от токов удар.
Има доста такива случаи, даже не само от самоделка. Безопосност на труда, май се наричаше тази наука, винаги кося с гумени ботуши и гумени ръкавици. Доста неудобно лятото, затова пък безопасно. :lol:
колета иване би ли ми казал с коя компютърна програма правиш този 3D модел
nfilipov - помощник
Krass написа:
Май е SolidWorks
Не май , а е SolidWorks
shotik - майстор
Вижте и тази идея,не е професионално изпълнение ,но така тревата е права ,когато ножа стига до нея и я реже,като е закрито,тревата се сгъва и не всякога се реже добре ,ако е по-висока

http://all-make.ru/dlja_doma_i_dachi/26 ... ukami.html
MamaMy - майстор
Много идейно. Така даже е защитена от по едрите камъни и дебелите дървета.
Caxo - специалист
Аз също си мисля да правя косачка, но ми се иска да е с 2 диска за по-голяма ширина. 1 кВ мотор дали ще е достатъчен според вас? Също така как най-лесно мога да направя двата ножа да се въртят в противоположни посоки? Мисля си за зъбен ремък, за да може ножовете да се залягат и като ги размина на 90 градуса да не се удрят... Идеята ми още само се върти в главата ми, ако някой може да помогне с идеи, ще му бъда благодарен. :)

П.П. Като цяло ще се използва и за висока и поналягала трева. Издръжливостта на тънки издънки на дървета също е предимство :-D
shotik - майстор
Ако я правиш с два ножа ,ще трябва и мотора да е по-мощен.С зъбен ремък ако я правиш,ще трябва и ролките да имат зъби,което ще е скъпо ,а при скъсване на ремъка ще се счупят ножовете ,ако са застъпени.
Аз бих я направил с обикновени ремъчни шайби и трапецовиден ремък ,без да се застъпват ножовете.
За да не остава неокосена трева ,бих изместил мястото на ножовете спрямо рамата на някакъв ъгъл /от 30 до 45 градуса спрямо оста на рамата/и като се движи косачката задния нож ще застъпва окосеното от предния.

Това е само теоритично,но на практика ще е интересно дали окосената трева от единия нож няма да пречи за изхвърлянето на тревата от другия.

Ако се стремиш ,двата ножа да се въртят в различни посоки,единия нож трябва да е изкован в огледална форма и едната гайка трябва да е с лява резба,ремъкът ще трябва да е плосък ,ролките да са бъчвообразни или прави с уширения в краищата ,за да не изпада ремъка и ще трябва още една ролка,за да може обратно въртящият се нож да се задвижва от външната страна на ремъка.

Ето две схеми по моите разсъждения:
Прикачен файл:
P1080250.JPG
P1080250.JPG (52.43 KиБ) Видяна 5116 пъти
Аз така го мисля ,надявам се и други да пишат.

Тема "Самоделна косачка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: