Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Ремонтирам стар апартамент (строен 37г) и като такъв плочата се предполага че е тънка (да не навлизам в подробности как се стига до този извод, но се изредиха много хора главно конструктори, с други подскачахме та кънтеше, но единствения начин да се види колко е дебела плочата е да се пробие, което няма да стане). Както и да е - старите настилки бяха дюшаме със сгурия, което вече е изхвърлено и сега трябва да се направи замазка, която да не тежи много. Трябва да се замажат 3 стаи с общо около 50м2 и целта ми е да не слагам 4-5 тона върху плочата. Пода е доста неравен и на места височината варира от 9,5см(ниво на завършеното покритие) до 15см(с рулетката без нивелир). Идеята ми е следната:
- да се сложи една мембрана (4мм) + лента отстрани за да се получи "плаващата част"
- отгоре една камменна вата 80-100кг/м3 - 2см + найлон
- отгоре армирана мрежа и олекотена замазка. Спрял съм се на цимент + EPS топчета (Мaxterm, но има и други).

Въпроса ми е по скоро дали някой има опит с EPS замазки като:
1) минимална дебелина,
2) топло и
3) звуко изолиращи качества

Благодаря предварително за помощта!

P.S. Прикачил съм файл, който ми го направи R&D инженер от италианска фирма, но той предпочете да сложи нормална замазка цимент + пясък, защото при шумоизолацията масата върху пружината е важна и според него при нормалната замазка се получават по добри показатели, но това означава 4-5 тона както съм написък по горе....

Прикачен файл

floor composition.jpg
floor composition.jpg (35.55 KиБ) Видяна 4449 пъти
VLADO66 - майстор
Според мен за да не товариш слагаш най-отдолу найлон,отгоре скара,между ребрата вата с дебелина 5 или повече см. и отгоре каквото позволяват финансите-OSB,хидрофобен шперплат и др.
Spokoiniq - майстор
Защо не направиш керамзитова суха посипка, отгоре по желание и финанси може вата с разделителен слой и двоен гипсфазер или направо двойния гипсфазер?Току-що завърших пода на студиото ми по най-дебелата система на кнауф, с мотането 3 дена за 22 квадрата.
VLADO66 написа:
Според мен за да не товариш слагаш най-отдолу найлон,отгоре скара,между ребрата вата с дебелина 5 или повече см. и отгоре каквото позволяват финансите-OSB,хидрофобен шперплат и др.

Според мен каквато и скара да сложиш след няколко години почва да скърца.... :? Да не говорим че преди скарата трябва да изравня пода че е толкова крив че...., но силно ще намали шанса да мръдне впоследствие....
Spokoiniq написа:
Защо не направиш керамзитова суха посипка, отгоре по желание и финанси може вата с разделителен слой и двоен гипсфазер или направо двойния гипсфазер?Току-що завърших пода на студиото ми по най-дебелата система на кнауф, с мотането 3 дена за 22 квадрата.
Дай малко повече подробности:
Керамзита като филц ли се ползва? Не сляга ли? Един майстор ми предложи да го сложи под циментовата замазка!?, но долкото знам се раздува при смесване с вода!?
После какъв може да е разделителния слой!? Той не трябва ли да е под керамзита!?
Двойния гипсфазер дали ще издържи точково натоварване?
Това което си направил как е спрямо топло и звукоизолация!?
Да си кажа честно малко ме притеснява сухия под.... :?
Spokoiniq - майстор
Като те притеснява сухия под действай с класиката.Системата е f135 duo на кнауф,отвори в сайта им техническия проспект и прочети.По-добра звукоизолация няма да направиш, ловя се на всякакъв бас.
dokobg - специалист
Мисля, че ефекта на найлона и каменната вата няма да е много добър. Ватата ще се спари и започне на мирише. Идеята на каменната вата и гипсофазера според мен е слоят да бъде паропропусклив.
В моя апартамент също имаше замазка над прочата - 5 см (грубо) сгур-бетон. Оставих го и вършу него направих замазка 2 см от цимент и пясък. Понеже сгур-бетона много се ронеше предварително направих няколко кофи от СМ11, С200 и вода. Намазах целият под с тази маладжа и смед два дви започнахме да работим по замазката. След около 20 - 25 дена върху замазката направих сух под (2см каменна вата и фипсфазер - Vidifloor Solo на Knauf). Според мен така полученият слой е паропропусклив и найлона обезмисля идеята. Върху фазера наредих ламинат на Класен с 2мм подложка на част от помещенията, на друга залепих плочки.
Най общо е това. Надявам се да съм помогнал с нещо.

Тема "Въпрос за замазка с EPS и цимент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: