• 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Едеми, примера за двуроторен х-тер с коаксиални крила е абстрактен. Но създава по-голяма подемна сила. Отнесено към към вятърна двуроторна турбина, се очаква да се повиши ефективноста при ниски скорости на вятъра.
Питай Гуглето.
Знаеш ли разсъжденията на Бетц от къде са тръгнали за да изчисли теоретично възможното отнемане на енергия от вятъра!? Въпроса е реторичен... Ето отговора:
Ако една турбина отнема 100% от енергията на вятъра, то зад нея въздуха трябва да е неподвижен - т.е. отнета му е 100% от кинетичната енергия. По тази логика непосредствено зад турбина, независимо дали е хоризонталноосева или вертикално, след като тя е отнела известна част от енергията на вятъра, скоростта на същия, съответно кинетичната енергия трябва да е по-малка. Това е причината за да не се правят генератори с две турбини една зад друга.
Докато при хеликоптера ми се струва, че логиката е по-различна. За това последното не съм сигурен, защото не съм се интересувал от летателни апарати. :? Та в този смисъл, макар и да разбрах идеята ти, ми се струва, че примера ти е неудачен.
tgv - специалист
Извинявам се, че съм дописвал докато си публикувал мнение.
Въпросът е риторичен, но оставих вратичка на Колегата Босия да се измъкне. Но все пак имаи в предвид че при парните турбини има няколко броя лопатки една след друга.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Относно Многополюсните генератори, мисля че трудно ще достигнете КПД-50%,
В един редуктор загубите са около 10%.
Виждал съм 1,2Мвт мн. полюсен генератор за боклука, от влязла замръзнала вода. Така че охлаждането си е сериозен проблем. Знаеш неодимовите при какви температури свършват. На Асинхрония ми защитата сработва при 153градуса.
Обикновен генератор с постоянни магнити и желязна сърцевина в статора достига до около 70 - 80% КПД до определени обороти. Тези които са без желязо в сърцевината достигат до около 80 - 85%%. Говоря за любителска изработка с малко повече знания по темата. За професионалните - сложи още някой процент отгоре.
Топлината по принцип си е проблем наистина, но ако е изпълнен правилно алтернатора и КПД-то му е в границите на споменатите по-горе, не е трудно да се охлади точно от същия вятър, който го върти.
Разбира се не говорим за мегаватови генератори, даже не и за десетки киловати. При тях за охлаждането си има цяла система.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Извинявам се, че съм дописвал докато си публикувал мнение.
Въпросът е риторичен, но оставих вратичка на Колегата Босия да се измъкне. Но все пак имаи в предвид че при парните турбини има няколко броя лопатки една след друга.
Пак си дописвал.... :x
Да, при парните турбини има и още лопатки, но ъгъла и площта им са по различни, за да улавят по-ниската скорост... При вятърните турбини не е технологично да се прави това. А, колегата говори за две турбини с различна посока на въртене и разположени на различни нива!
tgv - специалист
Не се заяждам, но ако нещата са за хоби се допускат компромиси, но ако са за продажба, компромисите водят до проблеми.
Малко инфо:
http://www.theswitch.com/products/wind- ... DgodkVRDXQ
На колегата ще отговоря така: Ако разреже Турбито на две равни части и ги завърти в различни посоки, няма да произведат повече енергия, от цялото Турби.
Значи генератора ако е от два ротор-статора, ще произведе три пъти повече енергия, отколкото този които ти правиш/класически с ротор и статор/ Така разчитам мощносната дърводелска крива.
Дали ще ме изгони Тани? :x :x :x
shulio - специалист
Мисля, че лесно ще се провери дали идеята е работеща. Един генератор да му се хване статора на струга и да се завърти с 100 оборота и да се мери и после да се завърти и ротора наобратно с 100 оборота и пак да се мери.
tgv - специалист
А как ще направиш замерванията. Или струга ти има вградени колектори и четки на главата :? :? :?
Тани - модератор
Няма смисъл от толкова сложни установки. Просто трябва да се завърти ротора с двойно по-високи обороти, за да се симулира въртене на статора в обратна посока :wink: .
shulio - специалист
До ТВГ

Трябва ли за всичко да питаш? Нали много ги разбираш :). Ще се направи каквото трябва за да може да се свалят данните - този отговор устройва ли те :)
edemy2001 - специалист
Май се поувлякохме. :)
С двете турбини ще се постигне поевтиняване на алтернатора, защото няма да е необходимо да се прави скъп нискооборотен такъв, но пък за сметка на това ще трябва да се направят две турбини, което си е оскъпяване! Ха сега де, кое е по-изгодно!? :?
Иначе за производството на алтернатора - спор няма, че при по високи обороти дава повече!
  • 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: