• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
6aman - напреднал
Здравейте,
имам доста сериозен проблем с това какво да напоявам градинката си, която е с доста неправилна форма.
Бях се спрял на Gardena AquaContour automatic.
После почнах да чета за Hunter MPRotator.
Излезе, че ценово е на кантар, като функционалност нямам отговор.

С какво разполагам до момента:
затръбяване на 1/2' PE(20);- целите трасета
програматор NODE 600
ел. клапани 4 брой.

дебит литри в минута 21.4
m3/h = 1.2856
източник водопровод идващ на 1/2"

Терен виж картинката. На нея освен размери съм си и сложил и номерация на евентуални места за MPRotator.
Моля за съвет, кое да избера, Gardena AquaContour automatic или Hunter MPRotator.

Малки за бележки затова, което съм чел за MProtator и Gardena AContour.

При MPRotatora не е необходимо кръговете на напояване да се припокриват - вярно ли е. По характеристики на Хънтър, напояването е равномерно, т.е. не е необходимо да има препокриване.
При Гардена така и не разбрах, може ли това устройство да изтрива програма, както и да се променя някоя от зоните на поливане.(Изчетох целия мануал, такава информация няма).
Някой използвал ли е лентовите дюзи на MPRotator, аз имам няколко места на които трябва да сложа такива пръскачки.

Прикачен файл

garden m.jpg
v_tan - специалист
Прикачен файл:
garden m.jpg
garden m.jpg (101.03 KиБ) Видяна 6391 пъти
Някакси така ако може.
Препоръчително е да се припокриват разпръсквачите, независимо от вида им. Все пак при МП-тата можеш леко да избягаш. Тези в синьо са MP3000, тези в червено MP1000. Като ги купуваш трябва да имаш предвид, че са в няколко модела в зависимост от регулирането на радиуса. От 90* до 210*, от 210*до 270* и фиксиран 360*.
Разпръсквачите с правоъгълно покритие ще свършат работа, но задължително да се припокриват.
Успех.
а за гарденските пародии добре си решил да не ги ползваш. Не може разпръсквач да няма таблица с разхода на вода и изискуемото налягане за работа.
cecovili - напреднал
При този дебит едва ли други дюзи освен МП ротаторите ще свършат работа. Проекта на колегата за поливната система ще свърши работа, макар и да е добре да се добавят още 2 - 3 разпръсквача с дюза МП 1000.
Повече за дюзите МП ротатор вижте на - http://napoitelnisistemi.blog.bg/biznes ... emi.889728
..........................................................
Озеленяване и поливни системи - http://ecodesign.bg/
Градинар - специалист
Си извадите очите с тоя наситен зелен цвят
6aman - напреднал
Градинар написа:
Си извадите очите с тоя наситен зелен цвят

Уффф :rolleyes: ама аз си знам, че Градинар си е баш градинар, но що ли нищо не казва :).
Предложиха ми и вариант с PS Ultra-04+MP роторна дюза на Хънтър.
Да ли да е с MPR40 Пръскачка или PS Ultra-04+MP? Сега пък това почна да ме вълнува. Мислите ми натежават към MPR40 и MPRotator. Сякаш има повече възможности на ъгли и дюзи за МПР40 или аз вече се обърках..? :-? . Всъщност Еко ротаторите използват МРротор дюзи или се бъркам?
v_tan - специалист
Еко ротатора и PSultra с MProtator са едно и също нещо. Еко ротатора обаче е фабрично само с дюза 1000, 2000, и 3000 с ъгъл от 90 до 210. Ако ти трябва различен ъгъл се взима пс ултра и му се слага дюзата която ти трябва.
6aman - напреднал
v_tan написа:
Еко ротатора и PSultra с MProtator са едно и също нещо. Еко ротатора обаче е фабрично само с дюза 1000, 2000, и 3000 с ъгъл от 90 до 210. Ако ти трябва различен ъгъл се взима пс ултра и му се слага дюзата която ти трябва.
Благодаря ти! Винаги бързо и надеждно отговаряш!
korkodil - помощник
За такива системи използвам RAIN BIRD .Не са ме подвеждали до сега. Има ги най различни като големина дебит и ъгъл на разпръскване.Използвам разводка фи 32.Ако ще правиш системата сам...мога да ти помогна с това:
1.Никога да пръскат срещу къщата
2.Наслагай разпръсквачите но не заривай трасето
3.Направи пробно напояване и ще видиш къде трябва да монтираш още
4.Какво е налягането след помпата,започва се от там :)
5.Ако е ниско направи два кръга или три
6.Схемата дето си постнал...меко казано е зле
7.Ако искаш изпрати ми на мейла скицата с вида на помпата и мерките и дърветата и храстите ,ще се опитам да ти помогна
korkodil@hotmail.com
успех
v_tan - специалист
Той май човека няма помпа. Пише че захранва с 1/2 тръба. За това са и MPRotator. А за това дали да е Rainbird или Hunter, значение няма кой знае колко голямо, на сходни цени са. Rainbird обаче не разполагат с такава дюза. Най-близкото по модел е RN Series, която обаче харчи с 50% повече вода.
А мога ли и аз да попитам за съвет?
Имам 10 декара парцел които поливам със бензинова помпа 2 цола от сонда. Размера на парцела е 147 X 70 метра, няма ток и е неохраняем. Досега поливах като пълна бидони с вода и после с кофи разнасям из парцела, но дръвчетата станаха много и е доста неудобно и трудоемко. Пробвах с пожарникарски маркучи да докарам водата до дръвчетата, но е още по неудобно. Кажете ми каква поливна система да направя?

Прикачен файл

sonda.JPG
  • 1
  • 2

Тема "MPRotator напояване с нисък дебит и сложна конф. пръскачки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: