Най - вълнуващия въпрос зимно време.
milev5 - специалист
Здравейте!Форума ви е страшен :) Има страхотни идеи.И аз се реших най после да реализирам една.
Имам стар водосъдържател от 80л бойлер,койсто смятам да го "курдисам" на гаража за слънчев бойлер,но имам няколко въпросчета,понеже не съм правил подобни инсталации,а и не намерих точно това което търся.
1-во има ли значение колко ще е наклона на бойлера при положение,че ще седи стационарно?
2-ро трябва ли да му сложа възвратен клапан в случай че вдигне високо налягане?
3-то колко мощна термопомпа ще ми е нужна за да прехвърля топлата вода от слънчевия бойлер в електрическия(и двата бойлра са 80л),камина и подобни истории нямам?
4-то имам в гаража някакви стъклопакети,които смятам да ползвам за кутия на бойлера.Ще влязат ли в употреба или ще станат на сол при първата градушка?
5-то смятам да ползвам диференциален терморегулатор RTh9,дали ще ми свърши работа да регулира температурата в що годе добри граници?
6-то ще ползвам PVC тръби с двойна термоизолация на тази част,която е на открито и с единична,която е на закрито.По голяма част ще минават през тавана и няма смисъл от толкова изолация.
7-мо трябва да монтирам и два крана(на топлата и на студената),за да мога да го заземявам бойлера през зимата,прав ли съм?

Разстоянието м/ду бойлерите е 10м-12м в зависимост на какво растояние ще монтирам бойлера от стената на зградата.
Лицето на къщата е с южно изложение,както съм направил и снимката.

Имам и още едно въпросче относно замаска на плоча на гараж.Баща ми е правил хидроизолациоона замазка,но тя се напука и нищо не става от нея.На снимката се вижда.И вътре влагата е жестока.
В момента е решил да полага черна хартия и мазилка отгоре.
Вие може ли да предложите нещо евтино и качествено,но не и покрив,много лев ще трябва за него :-D
Гаража е 13м дълъг и 5м широк със стените.

Изображение Изображение Изображение
naskov - майстор
Здрасти!
1. Какво разбираш под наклон на бойлера
2. Трябва да се сложи предпазен клапан, не възвратен
3. Не е нужно помпа, просто ги свързваш последователно
4. Зависи от дебелината на стъклото, по принцип издържат
5. Тук ДТ не е необходим, няма какво да регулира
milev5 - специалист
Под наклон имам в предвид дали да е наклонен на ЮГ за по добро огряване.
А без помпа водата как ще циркулира м/ду двата бойлера?
Аз искам да имам топла вода едновременно в двата бойлера без да ползвам нагревателя на електрческия.
А ДТ искам да сложа да ми пуска помпата когато температурата на водата в електрическият бойлер падне примерно под 30гр,а на външния е 50 да включва и да пълни електрическия с топла вода.
naskov - майстор
Ако свържеш двата бойлера последователно, като точиш от обикновения в него ще влиза топла вода от соларния :wink: (ако въобще е загрял)
milev5 - специалист
OK!Доста мислих и накрая успях да се убедя че си прав,но донякъде,като всичко останало е в зависимост атмосферните условия.
Първоначално ще го направя последователно без помпа,ако не ми хареса успоредно с помпа и терморегулатор. :-D

А по проблема със замаската някой нещо да знае?Или да пусна друга тема в другия раздел?
joro39 - специалист
Не се напъвай излишно, с този бойлер може да се къпеш дерекно от него ,най късно до 22 часа.
romanpm - майстор
:) виж това viewtopic.php?f=18&t=8746&hilit=+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BB%D0%B5%D1%80
saraneron - специалист
ЗРВ,ако може, повече коментар по това ,което си споменал миналата година........,,Имам подопечни 100 квадратни метра слънчеви със " супер" качество , но не съм ги видял зимата да ме задоволят с особенно полезна работа , а иначе куп електроника , сензори , часовници , помпи и т.н. ,,С уважение от СВ!
milev5 - специалист
Имам още 1-2 въпросчета?
Какви тръби да сложе м/ду двата бойлера 1/2 или 3/4,защото разстояието м/ду двата е около 12м,2х12м 24м топла и студена.
На ел.бойлера при последователно свързване не му трябва възвратен вентил или това не му пречи да седи на него,а само на слънчевия?
Предпазен вентил 6atm предполагам е достатъчно за слънчевия бойлер?
Има ли смисъл да изолирам и студения тръбопровод при положение че зимно време ще се источва?
MamaMy - майстор
Няма да стане това което си намислил. И аз имах подобни идеи, но след доста проби и преправяне установих, че не са толкова прости нещата. При последователно свързване топлата вода от слънчевия минава през студената от ел бойлера и изстива. Ефекта е никакъв. Ако ел бойлера е загрял, тогава е друго. Топлата от слънчевия помага да не изстива ел от входяща студена. При връзване в паралел ефекта е същия. Водата се смесва и се губи ефекта. Варианта да запазиш топлата слънчева вода във ел бойлера за да не изстива е да преправиш фланеца на ел бойлера и да въртиш водата с помпа. Аз се спрях на друга доста по-сложна система с кранове. Много оскъпява системата, но си позволявам всякакви комбинации. Естествено всеки професионалист ще припадне като я види и ще ме направи на 12,5 стотинки на цяло, но не ми пука. Аз си я ползвам така и всичко работи според очакванията. :wink:

Тема "Няколко въпроса отностно "слънчев бойлер" от водосъдържател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: