MamaMy написа:Няма да стане това което си намислил. И аз имах подобни идеи, но след доста проби и преправяне установих, че не са толкова прости нещата. При последователно свързване топлата вода от слънчевия минава през студената от ел бойлера и изстива. Ефекта е никакъв. Ако ел бойлера е загрял, тогава е друго. Топлата от слънчевия помага да не изстива ел от входяща студена. При връзване в паралел ефекта е същия. Водата се смесва и се губи ефекта. Варианта да запазиш топлата слънчева вода във ел бойлера за да не изстива е да преправиш фланеца на ел бойлера и да въртиш водата с помпа. Аз се спрях на друга доста по-сложна система с кранове. Много оскъпява системата, но си позволявам всякакви комбинации. Естествено всеки професионалист ще припадне като я види и ще ме направи на 12,5 стотинки на цяло, но не ми пука. Аз си я ползвам така и всичко работи според очакванията.Смятам да го направя в паралел,като изолирам ел.бойлера с два крана и да ползвам топлата вода само от бойлера.По нататък смятам да монтирам помпа и терморегулатор,за да върти водата м/ду бойлерите.
Той и без това ще бъде остаклен слънчевия бойлер със стъклопакет.
В момента най вече ме интересува какви тръби да взема?
Предпазен вентил 6atm предполагам е достатъчно за слънчевия бойлер?
Има ли смисъл да изолирам и студения тръбопровод при положение че зимно време ще се источва?