Най - вълнуващия въпрос зимно време.
milev5 - специалист
MamaMy написа:
Няма да стане това което си намислил. И аз имах подобни идеи, но след доста проби и преправяне установих, че не са толкова прости нещата. При последователно свързване топлата вода от слънчевия минава през студената от ел бойлера и изстива. Ефекта е никакъв. Ако ел бойлера е загрял, тогава е друго. Топлата от слънчевия помага да не изстива ел от входяща студена. При връзване в паралел ефекта е същия. Водата се смесва и се губи ефекта. Варианта да запазиш топлата слънчева вода във ел бойлера за да не изстива е да преправиш фланеца на ел бойлера и да въртиш водата с помпа. Аз се спрях на друга доста по-сложна система с кранове. Много оскъпява системата, но си позволявам всякакви комбинации. Естествено всеки професионалист ще припадне като я види и ще ме направи на 12,5 стотинки на цяло, но не ми пука. Аз си я ползвам така и всичко работи според очакванията. :wink:
Смятам да го направя в паралел,като изолирам ел.бойлера с два крана и да ползвам топлата вода само от бойлера.По нататък смятам да монтирам помпа и терморегулатор,за да върти водата м/ду бойлерите.
Той и без това ще бъде остаклен слънчевия бойлер със стъклопакет.

В момента най вече ме интересува какви тръби да взема?
Предпазен вентил 6atm предполагам е достатъчно за слънчевия бойлер?
Има ли смисъл да изолирам и студения тръбопровод при положение че зимно време ще се источва?
MamaMy - майстор
За тръби в откритата част аз ползвам тия белите със алуминиева вложка. Това с помпата без да преправяш ел бойлера по-добре го забрави. Ще ти нарисувам моята система с кранове за да се опиташ да осмислиш вариантите.
milev5 - специалист
Интересува ме колко цола да са тръбите,а какъв е проблема да не стане варианта с помпата?
Предпазния вентил колко да е 6atm?
naskov - майстор
Тръбите може да са 1/2", ф20ППР или ф16 Pex-al-pex. Бойлерите фабрично са окомплектовани с предпазен клапан на 8 бара
MamaMy - майстор
Предпазните клапани са стандартни бойлерски от тия пластмасовите. Вътре съм и развил възвратните клапани и съм им монтирал външни възвратни от тия италианските бронзовите. Тръбите са ми 16мм и няма проблем. А с използването на помпа няма да направиш нищо защото това не е колектор. Съвсем няма да загрее водата когато се движи с тоя голям обем. Ако циркулира водата като топлата остава във вътрешния бойлер, да. Но това може да го постигнеш като монтираш още една студена тръба на фланеца на ел бойлера. Моята система е така:
MamaMy - майстор
За да ползваш помпа трябва да е така:
Последна промяна от MamaMy на ср апр 04, 2012 7:37 pm, променено общо 1 път.
milev5 - специалист
Да попитам, има ли мека връзка мъжко-мъжко,женско-женско има, ама обратния вариант никъде :?
Последна промяна от milev5 на ср апр 04, 2012 10:16 am, променено общо 2 пъти.
zmiori - специалист
Я си прочети поста и виж дали ще си разбереш въпроса.
Обратното на кое?
milev5 - специалист
zmiori написа:
Я си прочети поста и виж дали ще си разбереш въпроса.
Обратното на кое?
Пропуснал съм едно "ли".
Обратния вариант на мека връзка женско-женско?
PCL82 - майстор
Мека връзка мъжко-мъжко няма, защото няма как да завиеш втория край, след като си завил първия.
Винаги поне едната страна е женска с холендер. Ако трябва ще сложиш месингов нипел от едната страна. Месингов-защото е с гладко чело и гарнитурата ще уплътни добре. Можеш и поцинкован, но трябва да изшлайфаш челото.

Тема "Няколко въпроса отностно "слънчев бойлер" от водосъдържател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: