• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
cekop - специалист
Не съм го напъвал но за ремонти в къщи става. Пробвах го във вилна зона с 3.2 електрод и 30м. удължител ( купешка макара ) работи на 180 А. мен това ме устройва. За сега съм доволен.
pansim - майстор
Ми това и аз казвам - ако е нормално показанието, на 180А ще реже с 4мм, а не да заварява с 3.2. Надписите не отговарят на възможностите на инвертора. Реклама - тя продава :razz:
Mega - специалист
... С моя на 65 ампера с 2.5 заварява супер, на 95 ампера с 3.2 а на 180 не знам какво трябва да прави?

... Някой мерил ли е каква е моментната консумация на инверторния електрожен? Питам да знам какъв удължител да си направя. 3 х 2.5 дали ще е достатъчно?
kle500 - специалист
Здравейте,
не бях влизал в темата може би повече от половин година и с радост установявам, че доста се е развила в положителен смисъл.
Бях се запалил по проекта, но временно го замразих. Набавил съм половината елементи, мисля да продължа.
Имам един въпрос към спецовете. Как в домашни условия може да се изработи товарното съпротивление 0,20 Ом , което се ползва при настройката на инвентора. Това за сега...
Благодаря предварително.
pansim - майстор
Не е задължителен този товар. Какво смяташ да правиш с него? Може би да тестваш доколко ще издържи инвертора?
Иначе аз използувах някакъв кантал от тролей или трамвай, не знам точно. Естествено в кофа с вода.
Измерва се по закона на Ом. Пускаш определен ток през кантала, и мериш с точен уред пад на напрежение върху него.
cvetanmu - специалист
Руснаците си правят товарно съпротивление от нихром ( кантал ).
Ако се справяш с руския http://www.electrik.org/forum/index.php ... 971&st=180
тук има показано как е направен.
:) Успех с инвертора.
kle500 - специалист
pansim написа:
Не е задължителен този товар. Какво смяташ да правиш с него? Може би да тестваш доколко ще издържи инвертора?
Иначе аз използувах някакъв кантал от тролей или трамвай, не знам точно. Естествено в кофа с вода.
Измерва се по закона на Ом. Пускаш определен ток през кантала, и мериш с точен уред пад на напрежение върху него.
Тук си описъл, че настройката става под товар, та за това попитах. Но ако става и без него не държа да го правя.
pansim написа:
Такаааа...почвам подред
........
За настройката - след като се убедиш в правилноста на монтажа и добрата форма на импулсите на гейтовете на транзисторите /естествено с осцилоскоп/ подаваш около 50 волта променливо и търсиш резонанса с промяна честотата на задаващия генератор. Междината на резонансния дросел трябва да е 0.2мм. Трябва да имаш товар на изхода около 0.2ома!!! Това е много важно! Намираш максимума на напрежението на товара /0.2ома/ което значи че това е резонансната честота и сваляш около 2кХц надолу! Пробваш на пълно захранване 230В колко е максималния ток. Ако е малко, вдигаш междината на дросела с още 0.1мм и пак настройка. Така до получаване на необходимия ток.
МНОГО ВАЖНО - при тези настройка трябва потенциометъра да е в положение максимум, т.е импулсите да са с максимално запълване!
Това е. Ако има нещо неясно питай.
nikolaytatarov - специалист
Можеш да го направиш и от обикновен реотан 1000 вата , сгънат многократно до достигане на желаното съпротивление и пак в кофа вода , въпреки че издържа и краткотраино натоварване и така.Моят е 0.15ом. от 16 жила.
pansim - майстор
За настройка при понижено напрежение до 50В, е достатъчно на изхода на инвертора да се постави за товар меден проводник със сечение 1мм^2, и дължина 5 метра. Това е.
След успешното пускане ВИНАГИ съм мерил максималния заваръчен ток с електрод 4мм, и задължително на добра захранваща мрежа с минимален пад на напрежение под товар 5кВт.
kle500 - специалист
Здравейте отново,

какво мислите за тази схема Инвертор на Лисов

viewtopic.php?f=11&t=30467&start=20

на колегата bonebiker ?
Управлението е с оптрони, мисля че настройката е по-лесна с сравнение на схемата на Негуляев..
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: