• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Mega - специалист
Колеги, питах в друга тема, но никой не отговори. Та въпроса ми е с какъв кабел да си направя удължител за вилата за инверторния електрожен. Дали ще е достатъчно 3х2.5 кабел или ще е малко. Никъде на уреда не пише стойности на консумация, само на изход е от 10 - 180 ампера.
Huhavela - специалист
За инверторен електрожен ти е напълно достатъчен.
pet.kan - специалист
само го ползвай винаги размотан, да не е навит, че става тя една-а-а :-D
pansim - майстор
Драги колеги, как давате отговор на неточно поставен въпрос? :?
А колко е ДЪЛЖИНАТА на въпросния удължител - без това само си чешем клавиатурите.
Иначе ако е 2 метра и 1.5мм^2 става. А ако е 100метра 2.5мм^2 е малко.

Напрежението в дъгата е /приблизително/ 20+0.04*180=27.2В /което е 4896Вт мощностна вторичната страна.
Ако приемем КПД 0.8 то на първичната страна ще имаме консумация 4896/0.8=6120Вт. Тази мощност съответствува на ток приблизително 28А. Ако вземем под внимание и фактора на мощност който при тези инвертори е около 0.6 до 0.7, то ще имаме още по-голям пиков ток.
Това е в сила ако инвертора е с реални параметри а не само на надписи, но това без измерване няма как да се знае.
Ако е до 20-30 метра може 2.5мм^2. За повече си трябва 4мм^2
pansim - майстор
pet.kan написа:
само го ползвай винаги размотан, да не е навит, че става тя една-а-а :-D
И какво ще стане ако не е размотан?
gogotattoo - специалист
Като е на ролка става една бобина и при определени условия грее и пр. - не съм го пробвал, но е логично...., да обясни някой патил!
fikata - майстор
И какво ще стане ако не е размотан?
Става бУбина. Индуктивност,токове,температури, електродинамични сили...Панимаеш?
Mega - специалист
Така, да разбирам ли, че ако заварявам с 3.2 електрод на 90 ампера не е проблем да ползвам 3х2.5 към 30 метра. Взимаме предвид и това, че електрожена ще заварява за по 10-20 секунди, мисля, че не е проблем. Не би трябвало да грее кабела. То кабелите от стълба до самата вила са 6 мм.
zimel - специалист
Aко навиеш кабела бифилярно на макарата, няма да има последсвия от неразмотан удължител при работа.

Поне така сочат науките. Бифилярната намотка няма индуктивност.
gogotattoo - специалист
Деба тая бифилярна намотка, сега ако умра никога няма да разбера кво значи...... :cry:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Удължител за електрожен ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: