Най - вълнуващия въпрос зимно време.
VLADO66 - майстор
bigdragon написа:
Един цитат от сайта http://www.bulmarket.com/product.php?prod=4306:
...Системата се характеризира с компактни размери, висока ефективност достигаща 91.5%...
Не знам как ще ме убедиш, но аз не вярвам?
Можe,можe-при триходовитe котли и добрa нaстройкa можe.
adi_muc - напреднал
Здравейте,
Запалих се по тия пусти пЕлети и смятам да приспособя едно горелка към котлето.Гледах доста фирми предлагащи горелки и четох ...четох....попаднах на една промоцийка която е до края на месеца и искам да Ви помоля за мнение-някой ползвал ли е такава и дали е доволен?
тази е: http://alfa-term.com/описание-и-цени/пе ... ки-energy/
модела е "ENERGY - PMG 35" от 15-35 kw
Здравейте

Реших да пиша в този форум за да споделя впечатленията си от пелетите.
Имам къща 180 м2 отопляема площ и 200 л. бойлер близо до Бургас.В продължение на две години се отоплявах на дърва и въглища с 35 кв.чугунен котел /ужас/, а миналата есен си сложих горелка на пелети.Препоръчаха ми фирма ,която ми монтира горелка и бункер IVG.
От същато фирма ми доставиха и пелети на добра цена .
Цяла зима без никакви икономий 24 25 градуса и постоянно топла вода в бойлера разход под 5 тона.
Незнам дали е много или малко ,но аз съм много доволен и за тези които все още се колебаят
не му мислете сменяйте въглищата с пелети. =D>
filmatoplo - майстор
Здрбг,ако имаш възможност смени чугунения котел със стоманен от вида на Даконите , разхода ти ще падне още .Това е проверена комбинация за горелките Ватерланд ИВГ . :wink:
djordan - напреднал
Търся някои които иска пелетна горелка и бункар от ДАКОНЕРА.Имам котел но ми е голям за сега и си тъся по малък.Та идеята ми е да се купи една Даконера и да взема само котлето.Също така и мога да купя някои пелетно котле на старо 15--20kw.
LazarGanev - "Велик майстор"
Даконерата е без бункер в комплекта. djordan, на тебе ти трябва не малък топлообменник, а малка горелка. Доколкото си спомням ти имаш горелка 32кВт с У26, сложи му по-малка горелка и ще се получи много по-добра комбинация, дори и от 18кВт Даконера, която е комплектована с 25кВт горелка, която се спъва нарочно, заради малкия топлообменник. Пък айде - дано отпушиш вторичния пазар на пелетни горелки в Бг :wink:
djordan - напреднал
34kw. ми е котела доста по голям от моите нужди.Дали ще стане с по-малка горелка,тази зима изгорих 5т.пелети а отоплявам 90кв.и 120л.бойлер.Това е доста голям разход на гориво и търся решение.Сятам ако сложа стоманен котел ще падне разхода.Също смятам че на виадруса има предкамера и това е загуба на топлина.С тази предкамера не влиза пламъка в котела а само горещият въздух и от там идва загубата :? .
LazarGanev - "Велик майстор"
:) Виж сега - котелът ти е толкова мощен, колкото му пуска горелката. Тук нещата са различни от работата на твърдо гориво, където горенето е в котела, сега ти му ползваш само топлообменника. Колкото е по-голям топлообменника, толкова по-голяма е гаранцията, че ще се усвои топлината от горелката. По принцип при еднаква мощност чугунените котли имат по-малка топлообменна площ отколкото триходовите стоманени като Дакона (Даконерата). Така че като избереш по-голям чугунен топлообменник (котел) за по-малка горелка, ти ще получиш по-добро усвояване на топлината и по-ниска температура на изгорелите газове. А тази "предкамера" за която говориш се прави нарочно, за да се удължи пътя на изгорелите газове, а не да отиват директно в комина. Общо взето само при У22 и У26 това е възможно
djordan - напреднал
Какво ще кажиш за горелка БУРНИТ 5-20kw.и какъв ще е разхода тогава.Също така не знам дали ще може да се монтира на виадроса заради скарата.Накрая ще взема да си направя едно котле от бойлер с 6 траби за газовите и може би ще стане работа.Колегата ми си направи такова съоражение и с един камион дърва искара цяла зима.За духалки исползва радиаторите от големите хладилници,дори на 40гр.водата каза че топли стаята.
filmatoplo - майстор
:) На най скъпите пелетни котли с КПД 90 % и нагоре , топлообменниците са точно такива тръбни :wink: .Естествено освен топлообменника има още куп неща влияещи на доброто горене и икономия .

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: