• 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 306
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ludiagsm - специалист
zec ingenering написа:
Е те това са схемите на този тип контролери, има и други дето е използван друг процесор и са премахнати допълнителните CMOS чипове, обаче всичко останало с известни вариации е практически същото на всички контролери (захранване, драйвери на фетовете, входно/изходни вериги, филтиране и силова част). Винаги захранването на Hall сензорите идва от +5в през диод 1N4007 предназначението на които е при пробив (скъсване, окъсяване) в кабела на мотора да предпази ВСИЧКО от полазване на +ХХ волта по платката. В конкретния случай незнам какво точно е станало.

Subsa, Двигателите и контр. дето ги коментираме в момента са трифазни и имат по 3 силови жици, теа дет са с 2 са обикновени четкови мотори и контролерите са им доста по-различни. А по отношение на обороти/напрежение нещата са мноого интересни, ама за днес толкова. :?

Надявам се да съм бил полезен на всички! :thumbs:
Прикачен файл:
MCU.jpg
Прикачен файл:
FET.jpg
Благодаря за схемите тези дни ще се боря с контролера :)
ivo70 - напреднал
Здравейте. Имам един въпрос към вас, каква максимална скорост сте постигали с конрадският кит?
При мен скоростта е 20км. максимална. Има ли нещо което да се пипне по контролера и да постигна поне 30км.
Идеята с 48V не ми допада, понеже максималното напрежение на което работи LM317 е 40V, поне аз така го виждам.
Subsa - специалист
Има резистор преди него, който разсейва част от загубите и напрежението до входа на 317 е по-ниско, но си прав като цяло.
Ако измериш напрежението върху резистора и кажеш колко ома е твоя, ако го има изобщо, може да го преоразмерим и да работиш на 48 (58) спокойно.
А може да разкараш линейните и да си вземеш DC-DC импулсен преобр. за 14V и 5V :mrgreen: Това сериозно.
ivo70 - напреднал
Ок. Ще проверя стойността на резистора и ще пиша, пък да видим кво ще стане :o
И благодаря за бързият отговор.
gotiniq7 - специалист
Резистора е мисля 200 ома/1 ват, смени го с 250 ома 1 ват и си готов :). Аз изгорих един контролер щото смених и мосфетите. Сега съм с 48 волта 1000 вата, но мотора си е конрадския
ludiagsm - специалист
kолеги имате ли идея , откъде се регулира напрежението на изключване, ако за 48 волтова система ,според мен при 42 волта контролера трябва да изключва.
Subsa - специалист
Предполагам, че делителя R2 и R3 на 3ти пин на контролера.
Долния резистор е 1,8к, горния много трудно се разпознава.
val4o89 - специалист
ivo70 написа:
Здравейте. Имам един въпрос към вас, каква максимална скорост сте постигали с конрадският кит?
При мен скоростта е 20км. максимална. Има ли нещо което да се пипне по контролера и да постигна поне 30км...
Скоростта е 20км/ч, защото има ограничител според някакви изисквания на ЕС. За да разкараш ограничителя просто разкачаш двете буксички, които са с по едно кабелче (и двете излизат от контролера) и си готов. :) Аз съм със същия кит и вдигам към 30-32км/ч
Subsa - специалист
Хаха- виж каква била работата.
Предполагам е излишно да упоменавам, че с резистора R17 може да вдигнете тока с който управлявате.
Сега резистора е 0,01ома, съответно добаване паралелно на 0,1 ома резистор ще повиши тока през двигателя с около 10% от там и подаваната мощност.
Не знам колко ток може да изнесе този мотор. Ако не загрява по време на работа, може да го пробвате с повече ток.
Реално с повишаване на напрежението вие вдигате мощността, при същия ток.
Ако се знае каква е жицата, може да се съди колко ток можем да му пускаме, импулсно и средно.
rook - специалист
ivo70 виж си буксата за която ти е казал val4o89. Ако при разкачена/разделена букса не ти прави поне 30км/ч по равно, занеси го в сервиза. Трябва да е в гаранция.
Subsa Някой го беше разглобявал и имаше снимки (не се сещам дали беше в този форум или един друг:) ), както и информация за проводника. Не съм сигурен за кой модел точно, но при пренавиване на жицата с по-качествена със същия диаметър има повишаване на мощността. Според този, който го е правил, каза, че всички размери били същите на проводника, само дето новия бил "хубав български меден" :) .
  • 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 306

Тема "Електровелосипед" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: