Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
Дали ме е напекло, не знам, но какво мислите за подобна комбинация - изолира се с 10см EPS и отгоре се слага сайдинг, вместо шпакловка с мрежа и мазилка.

Какво се печели:
По-евтино ще е, а и е "направисам" friendly.
Стената не се запечатва с разни силикатни/силиконови мазилки и ще настане едно голямо дишане.
Може да се мие
Ватата е с по-малко ламбда от EPS-a и е по-скъпа, тежка и изисква повече операции по монтажа.

Възможни проблеми:
Идеята ми е сайдинга да няма собствена скара на сградата ( което означава да е винилов, а не циментов), а директно да се монтира за EPS-a. Само минимума профили, да държат листите сайдинг.
Как да се хване стабилно, за да не се разчита на ЕПС-а да го носи?
Фло - специалист
radius написа:
Дали ме е напекло, не знам, но какво мислите за подобна комбинация - изолира се с 10см EPS и отгоре се слага сайдинг, вместо шпакловка с мрежа и мазилка.

Какво се печели:
По-евтино ще е, а и е "направисам" friendly.
Стената не се запечатва с разни силикатни/силиконови мазилки и ще настане едно голямо дишане.
Може да се мие
Ватата е с по-малко ламбда от EPS-a и е по-скъпа, тежка и изисква повече операции по монтажа.

Възможни проблеми:
Идеята ми е сайдинга да няма собствена скара на сградата ( което означава да е винилов, а не циментов), а директно да се монтира за EPS-a. Само минимума профили, да държат листите сайдинг.
Напекло те е! Това голямо дишане ще окисли стиропора и в рамките от 3 до 8 години ще загуби топлоизолационните си свойства. Стиропора /EPS-a / е пластмаса,полимер и като всички полимери "старее". Защо е така,нямам намерение да обяснявам на редовните опоненти тука,да не са бягали от часовете по химия.Затова правилния детайл зад сайдинга определено е ватата с висока плътност.
radius - майстор
Flo, това означава ли, че ЕПС, който не е "запечатан", със силиконова/силикатна мазилка, е по-нетраен от запечатания?
Иначе ватата е правилния метод, но джоба друго вика :)
kuuuuuul - майстор
В момента правя изолация от 10см каменна вата и сайдинг.Ако оставите работниците без надзор смятайте че сте си дали парите на вятъра :!: Като видях как слагат ватата на две на три направо се вбесих.,купих пяна и сега аз си слагам ватата а те само помагат,за скарата също трябва постоянно да контролирам и я подпълвам/където има луфтове/ с пяна.Самия сайдинг не ме интересува толкова защото няма отношение към изолацията.Ако някой си е направил изолацията с 5см от минералната вата изобщо да не си мисли че има изолация под сайдинга.
Фло - специалист
radius написа:
Flo, това означава ли, че ЕПС, който не е "запечатан", със силиконова/силикатна мазилка, е по-нетраен от запечатания?
Иначе ватата е правилния метод, но джоба друго вика :)
Достъпа на кислорода от въздуха до стиропора ускорява стареенето.Добрата запечатка удължава ресурса ,но при полимерите си е Х кога ще стане проблема във времето,щото си има и съпътстващи фактори,като остатък от незавършена полимеризация,температура и ред други,като например съседство с материал,който излъчва въглеводороди в пространството примерно битумни керемиди или битумен грунд.
Погледнато от гледна точка на времето за експлоатация на топлоизолацията ватата е в пъти по-евтина от стиропора специално за този начин, по който искаш да го ползваш ,зад сайдинга.
Стефко - специалист
Фло написа:
Достъпа на кислорода от въздуха до стиропора ускорява стареенето..
Не искам да противореча на никой, а и не съм бягал от никакви часове. Само ще изкажа практически наблюдения. Миналата година се наложи да разглобяваме стари фургони на по 30+ години. Стиропора там не е херметически затворен, и не беше мръднал от размера си вэобще. И беше като нов. Не знам дали качеството му от онова време е било по-добро, но е факт. За мен.
За виниловия сайдинг. За мен е реклама за гаранцията му от 50 години. Съседа си направи такъв преди 3 години. Ако не забравя, при следващото ми ходене до вилата ще направя снимки, за да видите на какво прилича. Вече с напълно променен цвят от стареене. Предполагам, че ако едно врабче се блъсне в него, ще остане дупка.

Това е моето мнение.
piron45 - майстор
radius написа:

Това със закрепването на сайдинга без скара не го виждам. Той или се кове или се завива с винтове за скарата, като преди това е сложено паропропускливо фолио върху ВАТАТА И СКАРАТА. Това със стиропора и аз не ти го препоръчвам. Каменната вата е най добра за случая. Пък ако искаш и 20см сложи.
Tsilkov - майстор
piron45 написа:
Той или се кове или се завива с винтове за скарата, като преди това е сложено паропропускливо фолио върху ВАТАТА И СКАРАТА. Това със стиропора и аз не ти го препоръчвам. Каменната вата е най добра за случая. Пък ако искаш и 20см сложи.
+1 .Освен това ватата е по-евтина от стиропора дори и каменна(тук не ти трябват най- тежките килограми).Като ковеш можеш да сложиш колкото си искаш дебела - аз директно ти препоръчвам 20 санта(5-10 санта е само хабене на труд).Вместо винилов сайдинг горещо ти препоръчвам циментофазер ,или дърво(ако си мераклия).
Ако си го правиш сам няма да ти легне по-скъпо от стиропор с мазилка.
Фло написа:
Това голямо дишане ще окисли стиропора и в рамките от 3 до 8 години ще загуби топлоизолационните си свойства.
В една друга тема многократно и от различни хора ти бяха показани изслевания доказващи противното на практика.Стефко и там и тук ти писа.Сега като имаше инициативата "Да изчистим........" намерих стиропори от строежа на нашия блок - 5 години стояли в локвите на слънце.Трбваше да ти снимам да видиш как изглежда във вътрешноста - сух и с непокътната структура.Ти обаче си твърд последовател на "Стиропорения д-р Ливайн от Русия" :? .Тук поне в случея ватата наистина е правилния избор по чисто технически критерии.
VLADO66 - майстор
Баси скарата трябва за 20см. вата. :?

Тема "Топлоизолация от EPS и ... сайдинг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: