Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
miroton - майстор
Малко по подробно
Стабилизираш с 7809 и от краче номер 3 на ис555 слагаш 1к и един транзистор 2т6551,емитера е на маса,на колектора слагаш релето и другия край го връзваш към +12 волта.Паралелно на релето слагаш един диод.
Със схема ще бъде по лесно,но не знам как се чертае.
stefan_mil4ev - специалист
Ето това е моята схема.
На колектора нали ще излезе положително напрежение 9V и на другия край на намотката ще подам +12V и няма маса за релето...
Или аз нещо не разбирам.

Прикачен файл

Untitled-1.jpg
Untitled-1.jpg (99.81 KиБ) Видяна 11102 пъти
riki888 - специалист
Първи вариант: от 12 В слагаш стабилизатор 7809 на 9 В и захранваш цялата схема с 9 В. Слагаш реле което работи на 9 В.
Само на контактите на релето подаваш 12 В.

Втори вариант: от 12 В слагаш импулсен модул който ти прави 14 В, стабилизираш го с 7812 на 12 В и захранваш цялата си схема от 7812.
И аз си мислих за варианта със смяна на релето, ще е най - лесно. Мислех, че може да се стабилизира с ценер, но явно не може.
За тези импулсни стабилизатори може ли малко повече инфо, някакви модели за да им разгледам характеристиките, че никога не ги бях чувал.
hidrazin - майстор
от 12 В слагаш импулсен модул който ти прави 14 В, стабилизираш го с 7812
Пак глупости.Ако сложи импулсен модул не му трябва да го стабилизира.
Той ще си прави колкото трябва.Чети какво съм писал по-горе в началото.
Има импулсни стабилизатори.
Изображение
Сега ясно ли е ?
импулсни регулатори - интегрални схеми
:partyman:
hidrazin разбрах идеята. Утре преди работа ще отида за елементи и в други ден ще го пробвам и ще пиша.
Найденов - специалист
Според "Справочник аналогови интегрални схеми"- Клаус Щренг издателство "Техника"- 1994г. (а най- вероятно и според други източници) таймерите NE555F/T/V работят в диапазона 4,5-16 волта захранващо напрежение, а SE555F/T/V -в диапазона 4,5-18 волта, така, че за какво ти е стабилизатор на напрежение- стабилна честота ли търсиш?
Според мен с тази схема, макар и със стабилизирано напрежение честотата няма да е кой знае колко стабилна- разни температурни коефициенти и други условия ще я променят :?
Ами, да стабилна честота до някаква степен. Имам светеща реклама която искам да сложа на колата (мигаща). Проблемът е, че когато колата работи лампите мигат много бързо, а когато е спряна е по - нормално положението.
hidrazin - майстор
Определено ще е по-добре с крен за 555.Иначе честотата бяга доста в зависимост от
напрежението.За по-прецизни неща не става, ама няма да стреля я .
555
:partyman:
Последна промяна от hidrazin на ср май 23, 2012 1:45 am, променено общо 1 път.
Абсолютно! За тази цел ми върши идеална работа :)

Тема "Стабилизатор на напрежение с ценеров диод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: